Tätä sientä on nyt metsissä runsaasti! Asiantuntija suosittelee: "Ovat maultaan mahtavia!"
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin asiantuntijoiden voimin tämän syksyn sienisadosta ja siitä, mitä sieniä metsistä oikein kannattaa poimia.
Sieniasiantuntija Jarkko Korhosen mukaan sienimetsälle lähtiessä vanhimmat sienioppaat kannattaa suosiolla jättää hyllyyn. Vaikka sienilajit ovat pysyneet samoina, syötävyystiedot ovat voineet muuttua vuosien varrella.
– Joidenkin sienien, joita on 50 vuotta sitten pidetty ruokasieninä, on myöhemmin havaittu aiheuttavan myrkytyksiä, Korhonen toteaa ja lisää, että syötävyystietoihin on voinut tulla myös lievennyksiä.
Parhaiten sieniä oppii tunnistamaan, kun jalkautuu metsään ja tutustuu sieniin niiden luonnollisessa kasvuympäristössä.
Haperoissa paljon yksilöllisiä eroja
Sieniin hurahtanut Saimi Hoyer toivoo, että ihmiset tutustuisivat erilaisiin sieniin ja niiden yksilöllisiin makuihin – etenkin tänä syksynä runsassatoiseen haperoon.
– Kannustaisin ihmisiä keskittymään myös haperoihin. Siellä on paljon sillihaperoa ja palterohapero, jotka ovat maultaan mahtavia, Hoyer kannustaa.
– Toivon myös, että ihmiset alkaisivat tunnistaa erilaisia haperoita ja tutustuisivat niiden makumaailmaan, sillä niissä on isoja yksilöllisiä eroja, Hoyer kertoo.
Kannattaako parhaita sieniapajia paljastaa muille? Mitä sieniä tänä syksynä metsistä löytyy? Katso koko haastattelu artikkelin alusta löytyvältä videolta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan