Biden ylisti Naton vahvuutta ja uhkui uhmaa Putinia vastaan

Biden ylisti puheessaan Naton vahvuutta 1:49
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ylisti puheessaan Naton vahvuutta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupasi vakaasti jatkaa Ukrainan tukemista ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastustamista kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan varhain perjantaina Suomen aikaa.

Sotilasliitto Nato on Bidenin mukaan entistä vahvempi. Esimerkkeinä tästä hän mainitsi Suomen ja Ruotsin jäsenyydet. Puhetta oli kutsuvieraana seuraamassa myös tuoreimman Nato-maan pääministeri Ulf Kristersson, jolle Biden osoitti tervetulotoivotuksensa.

Biden kehotti kongressia pysymään Ukrainan tukena, sillä Putin ei hänen mukaansa tule pelkästään tyytymään voittoon Ukrainassa.

Poikkeukselliset olosuhteet poikivat kampanjapuheen

Presidentti piti perinteisen puheensa erityisissä olosuhteissa, sillä Biden ja hänen edeltäjänsä Donald Trump ovat mitä todennäköisimmin puolueidensa presidentinvaaliehdokkaat. Yleensä kansakunnan tilaa koskevat puheet pidetään hetkenä, jona ehdokasasettelu ei vielä ole näin selvä.

Poikkeuksellinen tilanne mahdollisti muun muassa sen, että Biden pystyi muotoilemaan puheestaan kampanjamaisemman ja hyökkäämään siinä todennäköistä haastajaansa vastaan.

Biden tarttuikin näihin mahdollisuuksiin pitkin puhettaan. Esimerkiksi Ukrainan tukemisesta puhuessaan hän toi esille Trumpin kommentit, joissa tämä Bidenin mukaan "kumarsi" Putinille ja kertoi venäläisjohtajalle, että tämä voi tehdä mitä huvittaa.

– Tämä on vaarallista ja täysin hyväksymätöntä, Biden sanoi.

Ukraina voi Bidenin mukaan pysäyttää Putinin aggressiot, jos valtiolle annetaan aseita, joita se tarvitsee puolustustaistelussaan.

– Historia seuraa toimiamme. Jos Yhdysvallat lipeää rivistä, Ukraina, Eurooppa ja koko vapaa maailma ovat vaarassa. Viestini Putinille on, ettemme aio perääntyä. Emme aio kumarrella. Minä en aio kumarrella.

– Pyydän teitä liittymään rinnalleni ja puolustamaan demokratiaa sekä ulkoisilta että sisäisiltä uhilta. Poliittisella väkivallalla ei ole mitään sijaa Yhdysvalloissa, ei mitään, Biden jatkoi osoittaen sanansa erityisesti Trumpin vaalivalheita tukeville republikaaniedustajille.

Yritysverotusta kiristettävä

Puheen ennakoitiin käsittelevän muutamaa ydinkysymystä: aborttioikeutta, talouden tilaa ja erityisesti inflaation vaikutuksia kansalaisten elämiin, rajaturvallisuus- sekä siirtolaisuuskysymyksiä, Ukrainan tukemista sekä Israelin Gazaan kohdistunutta hyökkäystä. Näiden poliittisten puolien lisäksi Bidenin odotettiin nostavan esille myös olohuoneessa vellovan virtahevon eli hänen korkean ikänsä.

Aborttioikeutta Biden sivusi sanomalla, että hän aikoo palauttaa laajan aborttioikeuden, jos äänestäjät antavat hänelle tukensa ja takaavat lisäksi oikeutta tukevan kongressin marraskuun vaaleissa.

Kotimaan talouden osalta Biden luetteli tähänastisia saavutuksiaan. Presidentin mukaan muun muassa työttömyysluvut ovat poikkeuksellisen alhaisia ja pienten yritysten määrä on puolestaan noussut. Talouspuheissaan presidentti siirsi katseensa myös vahvasti tulevaisuuteen, ja liitti mukaan myös koulutusinvestoinnit ja koulutukselliset tasa-arvotekijät.

– En ole suuryhtiöitä vastaan, mutta tihkumisteoria ei toimi. -- Reilu veropolitiikka on se, mikä tekee meistä mahtavia. Jotta saisimme jälleen reilun veropolitiikan, suurten yhtiöiden ja varakkaiden ihmisten täytyy maksaa osansa. Yhtiöveron vähimmäisosa pitää nostaa vähintään 21 prosenttiin ja jättiyhtiöille annettavat verohelpotukset täytyy lopettaa.

Rajakysymys on ratkaistava

Biden ei myöskään aio sanojensa mukaan hyökätä siirtolaisia ja muita Yhdysvaltoihin saapuvia ihmisiä vastaan, eikä syrjiä heitä uskontonsa perusteella. Näkemykset olivat verhottuja hyökkäyksiä Trumpin puheita ja hänen esittämiä ideoita vastaan.

– Yhdysvallat on paikka, jonne kaikki olemme päätyneet jostain muualta. Osa kahleissa, osa nälänhätää paeten, niin kuin esivanhempani. Voimme taistella rajakysymyksen ratkaisemisesta tai sitten ratkaista sen. Olen valmis ratkaisemaan sen, Biden sanoi viitaten rajalakipakettiin, jota osa republikaaneista on vastustanut.

Lakipaketissa kaavaillut uudistukset olisivat olleet Bidenin mukaan tiukimmat maan historiassa, mutta paketti kaatui republikaanien vastustukseen Trumpin johdolla.

– Saattakaa tämä lakiesitys maaliin. Meidän täytyy toimia nyt, presidentti jatkoi.

Biden vitsaili korkeasta iästään

Lähi-idän tilanteen osalta Biden jatkoi jo aiemmin tuttua ja julkilausuttua linjaansa. Äärijärjestö Hamasin sieppaamien panttivankien vapauttaminen on hänen mukaansa edelleen erittäin korkea prioriteetti. Israelin puolestaan täytyy hänen mukaansa pitää huoli, ettei humanitaarisia työntekijöitä joudu ristituleen ja että avun määrää Gazaan lisätään.

– Ajan kuluessa ainoa vaihtoehto on kahden valtion malli. Tällä taataan sekä Israelin turvallisuus että palestiinalaisten oikeus elämään sekä rauhaan.

Presidentti vahvisti myös ennakkoon kerrotut tiedot siitä, että Yhdysvallat aikoo perustaa Välimerelle väliaikaisen sataman, jonka kautta Gazaan on tarkoitus saada lisää humanitaarista apua.

Ikähuoliin presidentti vastasi puheensa loppupuolella, jolloin hän vitsaillen kertoi olleensa maisemissa jo melko pitkään, vaikkei ehkä näytäkään siltä.

Biden painotti pitkän elämänsä opettaneen häntä arvostamaan vapautta ja demokratiaa, kun taas osa hänen ikätovereistaan tuntuu janoavan kostoa. Presidentti viittasi jälkimmäisellä edeltäjäänsä Trumpiin.

Lue myös:

    Uusimmat