Macron: Putinin on palattava neuvottelupöytään Ukrainan sodassa – MTV seurasi sotaa keskiviikkona

Venäjä iski ohjuksilla ympäri Ukrainaa:"Haluttiin näyttää kotiyleisölle voimaa" 3:29
Mihin Venäjä pyrki ohjusiskuillaan? Katso asiantuntijan arvio.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa sekä sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 12. lokakuuta. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjän ohjusiskuja siviilikohteisiin tutkitaan sotarikoksina
  • Iskuissa on menehtynyt useita siviilejä, ja kymmeniä on loukkaantunut
  • Infrastruktuuriin kohdistuneet iskut ovat aiheuttaneet sähkö- ja vesikatkoksia useissa kaupungeissa
  • EU:n mukaan Venäjän ohjushyökkäys rinnastuu sotarikoksiin 
  • Venäjän ja Krimin niemimaan yhdistävällä Kertshinsalmen sillalla räjähti 8. lokakuuta
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.05: Macron: Putinin on palattava neuvottelupöytään Ukrainan sodassa

Venäjän presidentin Vladimir Putinin on palattava takaisin neuvottelupöytään keskustelemaan rauhasta Ukrainaan, vaatii Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Macronin mukaan Putinin on niin ikään kunnioitettava Ukrainan alueellista koskemattomuutta.

Macron lupasi myös, että Ranska tulee toimittamaan Ukrainalle tutkia ja ilmapuolustusjärjestelmiä, jotta se voi puolustautua Venäjän hyökkäyksiä vastaan. (STT)

20.13: Meduza: 90 000 venäläissotilasta kuollut, kadonnut tai haavoittunut pysyvästi  

Venäläisen riippumattoman Meduza-verkkolehden mukaan Ukrainan sodassa on kuollut, kadonnut tai haavoittunut pysyvästi 90 000 venäläissotilasta. Lehti perustaa tietonsa Venäjän turvallisuusvirasto FSB:n sisältä saamiinsa tietoihin. 

18.24: Venäjä uskoo Turkin tarjoutuvan välittäjäksi Ukrainan ja Venäjän neuvotteluihin 

Venäjä uskoo Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tarjoutuvan välittäjäksi Ukrainan sodassa. Asiasta kertoi Kremlin ulkopoliittinen edustaja tänään keskiviikkona.

– Turkkilaiset tarjoutuvat välittäjiksi. Jos neuvotteluja seuraa, ne todennäköisesti pidetään heidän alueellaan Istanbulissa tai Ankarassa, Juri Ushakov sanoi.

Ushakov sanoi uskovansa, että Erdogan ehdottaa asiaa "virallisesti" tavatessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa huomenna torstaina. 

Turkki ei ole liittynyt mukaan länsimaiden Venäjä-pakotteisiin. Se on jo kahdesti isännöinyt Ukrainan ja Venäjän välisiä neuvotteluja mukaan lukien Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kohtaaminen maaliskuussa.

Tulitaukoneuvottelut ovat tällä hetkellä täysin jäissä. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti taannoin, etteivät mitkään neuvottelut Putinin kanssa tule koskaan kyseeseen sen jälkeen, kun Venäjä väitti liittäneensä itseensä neljä Ukrainan aluetta.

– Tahtoisin sanoa hänelle, ettei koskaan pidä sanoa ei koskaan, Ushakov evästi.

17.41: Putin ja Erdogan tapaavat huomenna

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapaavat Kremlin mukaan huomenna torstaina. Tapaamisen ajankohdasta on liikkunut julkisuudessa aiemmin muitakin versioita.

Erdogan ei toistaiseksi ole kommentoinut Venäjän viimeaikaisia Ukrainaan tekemiä ohjusiskuja, jotka on tuomittu laajalti. 

17.15: Biden: Yleensä rationaalinen Putin teki pahan virhearvion Ukrainassa 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, ettei hänellä ole aikeita tavata Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia G20-maiden kokouksessa Indonesian Balilla ensi kuussa. 

Biden arvioi uutiskanava CNN:n haastattelussa Putinin syyllistyneen sotarikoksiin ja muistutti tämän toimineen brutaalisti.

Biden sanoi niin ikään uskovansa Putinin olevan yleensä rationaalinen henkilö, joka kuitenkin teki pahan virhearvion pyrkiessään miehittämään Ukrainan. 

Biden kuitenkin jätti oven raolleen diplomatialle. Hän sanoi, että voisi suostua tapaamiseen, jos Putin esimerkiksi kertoisi haluavansa keskustella Venäjän kiinni ottaman yhdysvaltalaiskoripalloilijan Brittney Grinerin vapauttamisesta.  

16.50: Zaporizhzhjan ydinvoimalasta katkesi tänään taas sähkö, kertoo IAEA:n johtaja

Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimala kytkeytyi taas tänään pois sähköverkosta useiden tuntien ajaksi, kertoi YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi Twitterissä.

Katkos johtui läheisistä pommituksista, hän kertoi. Voimala saatiin kuitenkin iltapäivällä kytkettyä takaisin sähköverkkoon, hän vahvisti.

Voimala tarvitsee ulkopuolista sähköä reaktorien jäähdyttämiseen sekä muiden turvallisuustoimintojen ylläpitämiseen.

Grossi alleviivasi tämän osoittavan jälleen, että Zaporizhzhjan ydinvoimala tarvitsee suojakseen turvavyöhykkeen niin pian kuin mahdollista.

Grossi esitti vaatimuksensa myös eilen keskustelussaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.(STT)

15.50: Ukraina: Venäjän neljä taisteluhelikopteria pudotettiin 18 minuutissa

Ukrainan pääesikunta kertoo Ukrainan joukkojen ampuneen alas tänään peräti neljä venäläistä taisteluhelikopteria yhdellä kertaa. Asiasta oli käyty keskustelua sosiaalisessa mediassa aiemmin.

Pääesikunta kertoo Twitter-päivityksessään, että puolustuksen ilmatorjunta pudotti neljä oletettavasti Ka-52-kopteria Etelä-Ukrainassa tänään kello 8.40–08.58. 

Sosiaalisessa mediassa liikkuvien tietojen mukaan kopterit tukivat taistelevaa venäläisjoukkoa.

Ukrainan ilmoittamien alustavien tietojen mukaan yksi helikoptereista pudotettiin ”miehittäjiltä vapautetuille alueelle”, loput kontaktilinjan taakse, eli Venäjän puolelle rintamalinjaa.

Ukrainan pääesikunnan mukaan ilmatorjunta tulitti myös kahta muuta venäläiskopteria, joten tappiot saattavat olla ilmoitettua suuremmat.

14.18: Venäjä iskenyt vilkkaalle torille Donetskin alueella

Venäjän iskussa vilkkaalle torille Avdijivkan kaupungissa Ukrainassa on kuollut ainakin seitsemän ihmistä, kertoo Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko

Hänen mukaansa kahdeksan ihmistä on haavoittunut iskussa, joka tapahtui tänä aamuna. Torilla oli tapahtuma-aikaan paljon ihmisiä, kuvernööri sanoi Telegram-viestipalvelussa.

Venäjä on tällä viikolla kiihdyttänyt iskuja siviilikohteisiin. Iskut on tulkittu kostoksi viikonloppuna Kertshinsalmen siltaa vaurioittaneesta räjähdyksestä. 

YK on tuominnut iskut ja varoittanut, että iskut siviilikohteisiin aiheuttavat lisää pakolaisuutta. 

12.14: ISW: Venäjä tuskin valmistautuu laajaan maahyökkäykseen Valko-Venäjältä Ukrainaan

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kertoo raportissaan, että Venäjä todennäköisesti hankkii ammuksia ja muita sotatarvikkeita Valko-Venäjän varastotukikohdista. 

Tämä olisi ajatushautomon mukaan merkki siitä, että Venäjä tuskin valmistautuu maahyökkäykseen Valko-Venäjältä Ukrainaan. Valko-Venäjä on tukenut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa antamalla Venäjän käyttää aluettaan sotatoimiin. 

Valko-Venäjä hermostutti Ukrainaa tällä viikolla ilmoittamalla perustavansa Venäjän kanssa yhteiset alueelliset joukot, jotka sen mukaan ovat pelkästään puolustautumista varten.

12.10: Ukraina syyttää Venäjää dieselin toimittamisen estämisestä ydinvoimalaan

Ukrainan valtiollinen ydinvoimayhtiö Energoatom syyttää Venäjää siitä, että se ei salli yhtiön dieselpolttoainetta kuljettavien ajoneuvojen pääsyä ydinvoimalaitokselle.

Zaporizhzhjan ydinvoimala joutuu käyttämään tällä hetkellä diesel-generaattoreita, koska se on menettänyt yhteyden ulkoisiin sähkölaitteisiin.

11.31: Puolan öljyputken vuodossa ei sabotaasiepäilyä

Puolan energiainfrastruktuurista vastaavan viranomaisten mukaan eilen havaitun putkivuodon syyn uskotaan olevan vahinko. Asiassa ei toistaiseksi epäillä sabotaasia. 

Vuoto havaittiin tiistai-iltana. Vuoto havaittiin noin 70 kilometrin päästä Plockin kaupunkia. Toinen Druzhba-verkoston putki ja muu putkisto toimii normaalisti. Vuotava putki on suljettu osittain ja öljyn pumppaus lopetettu.

Lähde: Reuters, STT.

11.01: IAEA:n johtaja Grossi: Zaporizhzhjan ydinvoimala menettänyt yhteyden ulkoisiin sähkölähteisiin

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoo Twitterissä, että Zaporizhzhjan ydinvoimala on jälleen menettänyt yhteyden ulkoisiin sähkölähteisiin ja toimii nyt diesel-generaattoreilla. Katkos on toinen viiden päivän aikana.

Grossi kirjoittaa myös Twitterissä, että virtakatkokset ydinvoimalalla ovat erittäin huolestuttavia ja tarve turvavyöhykkeelle on korostunut entisestään.

10.40: Venäjän ohjusiskuja ukrainalaisiin kaupunkeihin tutkitaan sotarikoksina

Venäjän tekemiä ohjusiskuja Kiovaan ja muihin Ukrainan kaupunkeihin tutkitaan mahdollisina sotarikoksina, kertoo Reuters. 

Tapahtumia tutkii International Mobile Justice -ryhmän syyttäjät.

Iskuissa on kuollut tähän mennessä ainakin 26 ihmistä.

9.52: Suomi lähetti lisää siviilipuolen materiaaliapua Ukrainaan

Suomi lähetti elo-syyskuussa yhteensä viisi rekkaa, jotka sisälsivät väestönsuoja- ja sairaalatarvikkeita sekä läpivalaisulaitteen, tiedottaa sisäministeriö. 

– Venäjä on tällä viikolla kiihdyttänyt julmia iskuja Ukrainan siviilikohteisiin. Avuntarve Ukrainassa on suuri. Aseellisen tuen lisäksi tarvitaan siviilipuolen materiaaliapua, kuten terveydenhuollon tarvikkeita. Kokoamme uusia avustuslähetyksiä jatkuvasti. Toivon, että suomalaisten halu auttaa säilyy korkeana. Meidän on seisottava horjumatta Ukrainan tukena, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen tiedotteessa. 

9.19: Puolalaisyhtiö: Venäjältä Eurooppaan kulkeva öljyputki vuotaa

Puolalainen öljynkuljetus- ja varastointialan yritys PERN sanoo, että yhdessä Druzba-putkiverkoston putkissa on havaittu vuoto.

Vuodon syy on toistaiseksi tuntematon. Vuoto havaittiin tiistai-iltana. Vuoto havaittiin noin 70 kilometrin päästä Plockin kaupunkia. Toinen Druzba-verkoston putki ja muu putkisto toimii normaalisti.

Putkisto kuljettaa öljyä Venäjältä Eurooppaan.

8.59: Pidätyksiä Kertshinsalmen siltaan liittyen, sanoo venäläismedia

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sanoo, että Venäjä on tehnyt pidätyksiä Kertshinsalmen siltaan kohdistuneen räjähdyksen vuoksi. Asiasta uutisoi Reuters nojaten venäläiseen Interfax-uutistoimistoon.

Pidätettyjen kerrotaan olevan ukrainalaisia, armenialaisia ja venäläistä. Pidätettyjä on kahdeksan. 

FSB syyttää iskusta Ukrainan sotilastiedustelua ja sen johtajaa Kirill Budanovia

8.05: Räjähdyksiä Hersonissa, raportoi venäläismedia

Hersonissa on kuultu viisi räjähdystä, Reuters uutisoi venäläismediaan nojaten. Reuters ei ole toistaiseksi pystynyt vahvistamaan väitteitä. 

5.36: Biden ei usko Putinin käyttävän taktista ydinasetta Ukrainassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi tiistaina esitetyssä CNN:n haastattelussa, ettei hän usko Venäjän presidentti Vladimir Putinin käyttävän taktista ydinasetta Ukrainassa. 

CNN:n uutisankkuri Jake Tapper kysyi presidentiltä, kuinka realistista on, että Putin käyttää ydinasetta.

– En usko, että hän tekisi niin, Biden vastasi.

21.23: Zelenskyi vetosi G7-maihin Ukrainan ilmapuolustuksen parantamiseksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi G7-mailta, että nämä tukisivat Ukrainaa maan ilmapuolustuksen kehittämisessä.

Zelenskyi kertoi tiistaina iltapäivällä pitämässään puheessa, että Venäjä oli ampunut maanantain ja tiistain aikana yli sata ohjusta Ukrainaan.

Zelenskyi ehdotti myös kansainvälisten tarkkailijoiden lähettämistä Ukrainan ja Valko-Venäjän väliselle rajalle. Zelenskyin mukaan Venäjä yrittää saada Valko-Venäjää osallistumaan suoraan Ukrainassa käymiinsä sotatoimiin. (STT)

20.24: Ukrainan vapauttamilta alueilta tehty karmeita löytöjä: Kymmeniä vainajia ja kidutuskammio 

Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoo löytäneensä uusia todisteita karmeuksista Venäjän aiemmin miehittämillä alueilla. Turvallisuuspalvelu SBU kertoo löytäneensä pidätyskeskuksia, joissa uhreja kidutettiin. Aiheesta uutisoi muun muassa CNN.

Donetskin alueella sijaitsevassa Svjatohirskin kaupungista löydettiin pidätyskeskus, minkä sisältä löytyi kidutuskammio. Rakennus oli aikaisemmin ollut virkistyskäytössä.

Virkailijat löysivät esineitä, jotka paljastavat suoraan kidutuksen, SBU kertoo.

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat