Zelenskyi vetosi G7-maihin Ukrainan ilmapuolustuksen parantamiseksi – MTV seurasi sotaa 11. lokakuuta

Venäjä iski ohjuksilla ympäri Ukrainaa:"Haluttiin näyttää kotiyleisölle voimaa" 3:29
Mihin Venäjä pyrki ohjusiskuillaan? Katso asiantuntijan arvio.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa sekä sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 11. lokakuuta. 

  • Venäjän iskut Ukrainaan ovat jatkuneet tänäänkin
  • Iskuissa on menehtynyt useita siviilejä, ja kymmeniä on loukkaantunut
  • Infrastruktuuriin kohdistuneet iskut ovat aiheuttaneet sähkö- ja vesikatkoksia useissa kaupungeissa
  • EU:n mukaan Venäjän ohjushyökkäys rinnastuu sotarikoksiin 
  • Venäjän ja Krimin niemimaan yhdistävällä Kertshinsalmen sillalla räjähti 8. lokakuuta
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.23: Zelenskyi vetosi G7-maihin Ukrainan ilmapuolustuksen parantamiseksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi G7-mailta, että nämä tukisivat Ukrainaa maan ilmapuolustuksen kehittämisessä.

Zelenskyi kertoi tiistaina iltapäivällä pitämässään puheessa, että Venäjä oli ampunut maanantain ja tiistain aikana yli sata ohjusta Ukrainaan.

Zelenskyi ehdotti myös kansainvälisten tarkkailijoiden lähettämistä Ukrainan ja Valko-Venäjän väliselle rajalle. Zelenskyin mukaan Venäjä yrittää saada Valko-Venäjää osallistumaan suoraan Ukrainassa käymiinsä sotatoimiin. (STT)

20.24: Ukrainan vapauttamilta alueilta tehty karmeita löytöjä: Kymmeniä vainajia ja kidutuskammio 

Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoo löytäneensä uusia todisteita karmeuksista Venäjän aiemmin miehittämillä alueilla. Turvallisuuspalvelu SBU kertoo löytäneensä pidätyskeskuksia, joissa uhreja kidutettiin. Aiheesta uutisoi muun muassa CNN.

Donetskin alueella sijaitsevassa Svjatohirskin kaupungista löydettiin pidätyskeskus, minkä sisältä löytyi kidutuskammio. Rakennus oli aikaisemmin ollut virkistyskäytössä.

Virkailijat löysivät esineitä, jotka paljastavat suoraan kidutuksen, SBU kertoo.

19.09: IAEA:n Grossi vaatii turvavyöhykettä Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille 

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtajan Rafael Grossin mukaan ukrainalaisen Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille on saatava turvavyöhyke.

Grossi sanoo järjestön Twitter-tilillä, että on tehtävä kaikki sen varmistamiseksi, ettei ydinonnettomuutta tapahdu "traagisen konfliktin" aikana, 

Grossi on parhaillaan Pietarissa keskustelemassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ydinvoimalan tilanteesta.

Viime viikolla Grossi tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa. He tapaavat jälleen myöhemmin tällä viikolla Grossin ja Putinin keskustelujen jälkeen, IAEA tviittasi. 

18.50: Ukraina: Venäjä vapauttanut 32 sotavankia 

Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjä on vapauttanut 32 sotavankia osana vankienvaihtoa, uutisoi Reuters. 

Ukrainan presidentin kanslian mukaan Venäjä luovutti myös Ukrainan joukossa taistelleen israelilaissotilaan ruumiin.  

18.27: Zelenskyi vetosi G7-maihin Ukrainan ilmapuolustuksen parantamiseksi 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi G7-mailta, että nämä tukisivat Ukrainaa maan ilmapuolustuksen kehittämisessä.

Zelenskyi kertoi tiistaina iltapäivällä pitämässään puheessa, että Venäjä oli ampunut maanantain ja tiistain aikana yli sata ohjusta Ukrainaan.

Zelenskyi ehdotti myös kansainvälisten tarkkailijoiden lähettämistä Ukrainan ja Valko-Venäjän väliselle rajalle. Zelenskyin mukaan Venäjä yrittää saada Valko-Venäjää osallistumaan suoraan Ukrainassa käymiinsä sotatoimiin.

17.34: Naton Stoltenberg: Naton jäsenmaat lisäävät ja jatkavat Ukrainan tukemista

Venäjä iskee Ukrainan infrastruktuuriin korvatakseen joukkojensa tappiot taistelukentällä, sanoo sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Hänen mukaansa iskut ovatkin merkki heikkoudesta.

Tiedotustilaisuudessa puhunut Stoltenberg vakuutti Naton lisäävän ja jatkavan tukeaan Ukrainalle, jotta ukrainalaiset voivat jatkaa itsensä puolustamista ja vapauttaa alueita Venäjän miehityksestä.

Stoltenberg sanoi myös olevansa tyytyväinen Nato-liittolaisten äskeisiin ilmoituksiin muun muassa kehittyneiden ilmapuolustusjärjestelmien toimittamisesta Ukrainaan. (STT–AFP)

17.23: Zelenskyi tyrmää mahdollisuuden neuvotteluista Putinin kanssa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että neuvottelut Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa eivät ole mahdollisia.

Zelenskyin mukaan neuvotteluja ei voi käydä sellaisen johtajan kanssa, jolla ei ole tulevaisuutta.

Zelenskyi julkaisi lausuntonsa viestipalvelu Telegramissa osallistuttuaan G7-maiden kokoukseen.

16.36: Ukrainan hallinto kehottaa kansalaisia säästämään sähköä

Ukrainalaisia kehotetaan rajoittamaan sähkönkäyttöä, koska Venäjän iskut ovat vahingoittaneet pahoin energialaitoksia eri puolilla maata.

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin mukaan etenkin kulutuspiikin aikaan pitäisi välttää käyttämästä paljon sähköä kuluttavia laitteita. Kulutusta pitäisi vähentää, koska "terroristit jatkavat massiivisia hyökkäyksiä maamme energiainfrastruktuuria vastaan toista päivä peräkkäin", Shmyhal sanoi viestipalvelu Telegramissa.

15.54: Zaporizhzhjan ydinvoimalan apulaisjohtaja on siepattu

Zaporizhzhjan ydinvoimalan apulaisjohtaja Valeriy Martynyuk on siepattu, kertoo Ukrainan kansallinen ydinvoimayhtiö. Energoatomin mukaan asialla olivat venäläiset. Ydinvoimalaoperaattorin mukaan apulaisjohtaja on viety tuntemattomaan paikkaan. Pidätys tehtiin ukrainalaisten mukaan maanantaina.

Tämän kuun alussa myös laitoksen varsinainen johtaja otettin kiinni venäläisjoukkojen toimesta. Hänet vapautettiin kuitenkin myöhemmin.

(Reuters.)

15.22: Ulkoministeri Lavrov: USA käytännössä osallisena Ukrainan sodassa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Yhdysvallat on jo pitkään ollut osallisena sotaan Ukrainassa.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat oli valmis avaamaan neuvotteluyhteyden Venäjän kanssa, mutta se kieltäytyi.

– Se on vale. Emme ole saaneet mitään todellisia yhteydenottoja, Lavrov jyrähti Reutersille.

15.00: Räjähdyksiä kolmessa energialaitoksessa Länsi-Ukrainassa

Venäjä on tänään jatkanut iskujaan Länsi-Ukrainaan. Alueen viranomaisten mukaan kolmessa energialaitoksessa on tapahtunut räjähdyksiä.

Lisäksi iskut ovat vaurioittaneet kriittistä infrastruktuuria alueella, kertoo Länsi-Ukrainassa sijaitsevan Lvivin kaupungin pormestari Andri Sadovyi.

Pormestarin mukaan osa Lvivistä on räjähdysten jäljiltä edelleen ilman sähköä. Hän on kehottanut ihmisiä hakeutumaan suojaan. Hän kehottaa ihmisiä myös hakemaan vettä, koska vesikatkot ovat mahdollisia.

13.42: Näin Venäjä iski ohjuksilla Kiovaan maanantaina 

Uutistoimisto Reutersin julkaisemalla videolla näkyy, kuinka ohjus lentää Kiovan yllä ja osuu lähelle voimalaitosta. Ennen ohjuksen osumista videolla näkyy aiemman ohjusiskun nostattamaa savua.

Venäjä on suunnannut videolla näkyvät ohjukset ilmeisesti ukrainalaista voimalaitosta kohti. Reutersin mukaan toinen ohjuksista ei osunut kohteeseen, vaan räjähti keskellä katua tappaen ukrainalaisia siviilejä.

Video on kuvattu maanantaina, jolloin Venäjä teki lukuisia ohjusiskuja Ukrainaan.

Ukrainan mukaan Kiovaan kohdistetuissa iskuissa kuoli ainakin kahdeksan ja loukkaantui 24 ihmistä.

13.30: Ukrainan ulkoministeri: Venäjän tavoitteena sietämättömät olot siviileille

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä on tänään jatkanut pitkänkantaman ohjusiskuja Ukrainan energia- ja sotilasinfrastruktuuria vastaan. Osa maasta on jäänyt sähköttä iskujen seurauksena.

Maan ulkoministerin mukaan Venäjän hyökkäykset energiainfrastruktuuriin kuten energialaitoksiin tähtäävät siihen, että siviilien olosta tulisi sietämätöntä. Hänen mukaansa hyökkäykset ovat sotarikos.

12.53: Valko-Venäjän mukaan yhteisjoukot Venäjän kanssa ovat "puolustautumista" varten

Valko-Venäjän mukaan sen Venäjän kanssa perustamat "alueelliset puolustusjoukot" ovat vain "puolustautumista varten".

Valko-Venäjä väitti eilen, että Ukraina olisi valmistelemassa hyökkäystä sen alueelle.

Ukrainan ulkoministeriön mukaan väitteet ovat täysin perusteettomia. Ukrainan mukaan on mahdollista, että Valko-Venäjä käyttää virheellisiä väitteitä tekosyynä antaakseen Venäjälle mahdollisuuden lisätä sotatoimiaan Ukrainassa.

Valko-Venäjä ei ole tähän asti osallistunut suoraan Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, vaikka onkin antanut Venäjän käyttää aluettaan sotatoimiin.

12.46: Guardian: Lvivin kaupungista raportoitu räjähdyksistä – osa kaupungista ilman sähköä

Lvivin kaupungista on tänään raportoitu räjähdyksistä, uutisoi Guardian. Lehden mukaan useat paikallishallinnon edustajat ovat kertoneet räjähdyksistä sosiaalisessa mediassa. Ihmisiä on kehotettu suojautumaan.

Kaupungin pormestarin mukaan osa kaupungista on räjähdysten jäljiltä ilman sähköjä.

12.31: G7-maat kokoustavat, keskuteluissa mukana myös Zelenskyi

G7-maiden on määrä keskustella iskuista tänään järjestettävässä kokouksessaan, johon osallistuu myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Britannian pääministerin Liz Trussin odotetaan painottavan kokouksessa, että G7-maat jatkavat horjumatta tukeaan Ukrainalle.

Saksan hallituksen edustaja kertoi eilen, että liittokansleri Olaf Scholz oli keskustellut Zelenskyin kanssa ja vakuuttanut, että Saksa ja muut G7-maat ovat solidaarisia Ukrainaa kohtaan.

12.04: Putin ja Erdogan tapaavat huomenna Kazakstanissa

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin on määrä tavata toisensa keskiviikkona Kazakstanissa, kertoo turkkilaisviranomainen uutistoimisto AFP:lle. He tapasivat toisensa viimeksi Uzbekistanissa syyskuussa. 

Erdogan ei toistaiseksi ole kommentoinut Venäjän viimeaikaisia Ukrainaan tekemiä ohjusiskuja, jotka on tuomittu laajalti. 

10.43: Guardian: Brittiläisen tiedustelujohtajan mukaan venäläisten varusteet ovat loppumassa

Britannian tiedusteluelimen GCHQ:n johtaja Jeremy Flemingin mukaan Ukrainassa sotivien venäläisjoukkojen varusteet ja sotatarvikkeet ovat loppumassa. Hänen mukaansa tämän asian tiedostavat myös venäläiskomentajat.

Flemingin kommenteista uutisoi brittiläinen Guardian-lehti. Flemingin on määrä kommentoida sotaa ja sen tilannetta myöhemmin tänään julkisessa puheessa, jonka sisällöstä Guardian on jo etukäteen saanut osan tietoonsa.

10.37: Ukrainan mukaan Venäjä tulitti yöllä jälleen Zaporizhzhjaa – ainakin yksi ihminen sai surmansa

Venäjä on jälleen yöllä tulittanut Zaporizhzhjan kaupunkia. Ukrainan apulaisulkoministerin mukaan kaupungissa on havaittu ainakin 15 räjähdystä. Iskujen kohteina oli hänen mukaansa oppilaitoksia, terveydenhuollon rakennuksia sekä siviilien asuinrakennuksia. 

Pelastusviranomaisten mukaan iskuissa on kuollut ainakin yksi ihminen, kertoo BBC. Viranomaisten mukaan 12 ohjusta iski julkisiin rakennuksiin ja vahingoittuneiden rakennusten joukossa on muun muassa koulu.

Myös Vinnytsjan kaupunkiin on ukrainalaislehti Ukrainska Pravdan mukaan tehty isku, jonka kohteena oli voimalaitos. 

Venäjä iski eilen tuhoisasti ohjuksin eri puolille Ukrainaa. Iskuissa kuolleiden määrä on noussut 19:ään, kertoivat Ukrainan pelastusviranomaiset tänään Kyiv Independentin mukaan. Lisäksi yli 100 ihmistä haavoittui.

Ohjuksia ammuttiin muun muassa Kiovaan, Dniproon ja Lviviin lähellä Puolan rajaa. Kiovaan iskettiin edellisen kerran heinäkuun lopussa.

9.59: "Sankarien kaupunki" Mykolajiv sinnittelee vesipulassa

Hersonin lähistöllä sijaitsevassa Mykolajivissa kärsitään janosta, ja tilanne uhkaa muuttua pahemmaksi.

Mustanmeren rannikolla, lähellä Dneprjoen alajuoksua ja Hersonia sijaitseva Mykolajiv on joutunut tykistö- ja raketti-iskujen kohteeksi sodan lähes jokaisena päivänä, mutta kaupunki on sitkeästi torjunut venäläishyökkääjät ja estänyt miehittäjien etenemisen rannikkoa pitkin Odessaan.

Tästä hyvästä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi Mykolajiville "sankarien kaupungin" arvonimen.

Mykolajivin sankarit ovat kuitenkin janoisia. Säännöllisten venäläisiskujen lisäksi kaupunkilaiset kärsivät vakavasta vesikriisistä. Makea putkivesi kaupunkiin katkesi Venäjän tuhottua Hersonin alueen vesiputken vuoden alkupuolella.

9.57: Zelenskyi nimittää Venäjän maanantaista hyökkäystä terroristi-iskuksi – "Kunnostustyöt ovat käynnissä ympäri maata"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi maanantai-iltana Venäjän tekemiä ohjusuiskuja.

– Kunnostamme kaikki kohteet, jotka vahingoittuvat tämän päivän venäläisten terroristien iskussa.

Venäjä iski maanantaina useisiin kaupunkeihin ympäri Ukrainaa, muun muassa pääkaupunki Kiovaan, Lviviin ja Zhytomyriin.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui maanantaina kaikkiaan yli 80 ohjusta.

8.35: Venäjä iski maanantaina Dniproon – räjähdys tallentui kojelautakameraan

Venäjä iski maanantaina Ukrainan eri kaupunkeihin, kuten Dniproon. Yksi räjähdyksistä tallentui autoilijan kojelautakameraan.

Videolla näkyy, kuinka autot ja jalankulkijat välttyvät niukasti räjähdykseltä.

Dnipron lisäksi Venäjä iski maanantaina useisiin kaupunkeihin ympäri Ukrainaa, muun muassa pääkaupunki Kiovaan, Lviviin ja Zhytomyriin.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui maanantaina kaikkiaan yli 80 ohjusta.

8.10: YK: Iskut siviilikohteisiin lisäävät pakolaisuutta

YK arvioi, että Venäjän iskut Ukrainan siviilikohteisiin aiheuttavat lisää pakolaisuutta etenkin maan sisällä.

Yli seitsemän miljoonaa ukrainalaista on paennut maasta Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa helmikuussa. Jotkut ovat palanneet sittemmin takaisin Ukrainaan, mutta miljoonat ovat hakeneet turvapaikkaa EU-maista. 

Lisäksi miljoonat ovat joutuneet maan sisäisiksi pakolaisiksi.

6.10: Ukraina kutsui Venäjää "terroristivaltioksi" YK:n yleiskokouksessa

Ukraina kutsui Venäjää "terroristivaltioksi" YK:n yleiskokouksessa maanantaina. Kokouksessa jäsenvaltiot keskustelevat päätöslauselmaluonnoksesta, joka tuomitsee Venäjän laittomat alueliitokset.

Ukrainan YK-suurlähettiläs Sergiy Kyslytsya kertoi avauspuheenvuorossaan oman perheensä joutuneen iskujen kohteeksi. Venäjä iski maanantaina useisiin kohteisiin Ukrainassa.

– Siviileihin tahallaan tähtääminen on sotarikos. Ohjushyökkäyksillä siviileihin, jotka nukkuvat kotona, kiirehtivät töihin, lapsiin matkalla kouluun, Venäjä todisti jälleen olevansa terroristivaltio,joka tulee estää mahdollisimman kovin keinoin, Kyslytsya sanoi. 

Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzja ei suoraan puhunut tuoreista iskuista mutta puolusti ukrainalaisalueiden liittämistä.

Äänestystä päätöslauselmasta ei ole luvassa ainakaan ennen keskiviikkoa.

5.36: Miljoonat ukrainalaiset ovat paenneet maasta

YK odottaa Venäjän iskujen Ukrainan siviilikohteisiin aiheuttavan lisää pakolaisuutta etenkin Ukrainan sisällä.

YK:n pakolaisasioiden korkea edustaja Filippo Grandi tuomitsi maanantaiset iskut, jotka olivat Venäjän laajimmat iskut siviilikohteisiin moneen kuukauteen. Iskut tulkittiin kostoksi viikonloppuna Kertshinsalmen siltaa vaurioittaneesta räjähdyksestä.

–  Siviilien, talojen, ei-sotilaallisen infrastruktuurin silmitön pommittaminen monissa kaupungeissa ympäri Ukrainaa merkitsee sitä, että sodasta on tulossa kovempi ja vaikeampi siviileille, Grandi sanoi.

–  Pelkään, että nämä tapahtumat saavat aikaan lisää pakolaisuutta.

Yli 7,6 miljoonaa ukrainalaista on paennut maasta Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa helmikuussa. Jotkut ovat palanneet sittemmin takaisin Ukrainaan, mutta yli 4,2 miljoonaa on hakenut turvapaikkaa EU-maista. Myös Suomeen on saapunut tuhansia ukrainalaispakolaisia.

Lisäksi lähes seitsemän miljoonaa ukrainalaista on joutunut maan sisäisiksi pakolaisiksi. Grandi arvioi, että uusimmat iskut saavat monet pakenemaan nimenomaan Ukrainan sisällä.

23.35: Biden lupasi Ukrainalle kehittyneitä ilmapuolustusjärjestelmiä 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut Ukrainalle kehittyneitä ilmapuolustusjärjestelmiä, kertoo Valkoinen talo lausunnossaan.

Biden oli puhunut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskin kanssa ja luvannut tälle Ukrainan tarvitsemaa tukea, muun muassa kehittyneitä ilmapuolustusjärjestelmiä, lausunnossa sanotaan.

Venäjä teki maanantaina ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa.

23.03: Ohjusiskuissa kuolleiden määrä noussut 14:ään

Venäjän eri puolille Ukrainaa maanantaina tekemissä ohjusiskuissa kuolleiden määrä on noussut 14:ään, kertovat Ukrainan pelastusviranomaiset BBC:n mukaan.

Haavoittuneita on viranomaisten mukaan lähemmäs sata. 

Yli tuhat ihmistä on mukana pelastustöissä.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui tänään kaikkiaan yli 80 ohjusta. Ohjuksia ammuttiin useisiin kaupunkeihin ympäri Ukrainaa, muun muassa Kiovaan, Dniproon ja Lviviin lähellä Puolan rajaa. Kiovaan iskettiin edellisen kerran heinäkuun lopussa. 

20.57: USA:n entinen kenraali: Venäjän iskut oli suunniteltu jo ennen sillan räjäytystä  

Eläkkeelle jäänyt yhdysvaltalaiskenraali Ben Hodges sanoo Reutersille, että Venäjän tänään tekemät iskut oli suunniteltu jo ennen Kertšinsalmen sillan räjäytystä.   

– Tuollaista iskua kuin Venäjä tänään teki, ei tehdä ja päätetä aamulla herätessä, Hodges toteaa. 

Hodges on toiminut yhdysvaltalaisjoukkojen komentajana Euroopassa ennen eläköitymistään. 

19.27: Biden tuomitsee Venäjän ohjusiskut

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tuomitsee Venäjän aamuiset ohjusiskut, joiden pääkohteena olivat energia- ja vesi-infrastruktuuri.

Bidenin mukaan iskut osoittavat Vladimir Putinin sodan ”täydellisen julmuuden” Ukrainan kansaa vastaan.

– Yhdysvallat jyrkästi tuomitsee Venäjän ohjusiskut ympäri Ukrainaa, mukaan lukien Kiovassa. Nämä hyökkäykset tappoivat ja haavoitti siviilejä ja tuhosi kohteita, joilla ei ole sotilaallista merkitystä, Biden sanoi Reutersin mukaan.

Lisää eilisiä sotauutisia voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat