Bettina nukahti surmayönä poikaystävänsä viereen Viking Sallyn kannelle – sitten filmi katkesi yli viikoksi: "En löydä teolle selitystä"

1:45
Katso kuvat: Tältä Viking Sallyn kannella näytti veriteon jälkeen

Saksalaisnainen vaatii murhasyytetyltä yli puolen miljoonan euron korvauksia. Naisen muistikuvat surmayöstä katkeavat hetkeen, jolloin hän nukahti poikaystävänsä viereen matkustalaivan kannelle.

Poliisin maanantaina julkistamasta esitutkintamateriaalista selviää, millä tavalla surmatun parikymppisen saksalaismiehen Klaus Schelklen tyttöystävä Bettina Taxis kertoi veritekoa edeltäneistä tapahtumista Viking Sally -laivalla.

Tuolloin 22-vuotias Taxis löytyi surmatun seurustelukumppaninsa vierestä henkihieveriin murjottuna. Hänen katsottiin joutuneen murhan yrityksen uhriksi.

Bettina Taxis, Klaus Schelkle sekä tämän paras ystävä olivat päätyneen Viking Sallylle yhteisen interrail-matkan vuoksi. He halusivat matkustaa Nordkappin, mutta Tukholmassa syntyi ajatus, että he voisivat matkustaa laivalla Suomeen.

Kolmikko nousi matkustajalaivan kyytiin heinäkuun 27. päivän iltana vuonna 1987 Tukholmasta.

Esitutkinnan perusteella Taxis arvioi, että hän siirtyi Schelkien kanssa nukkumaan laivan helikopterikannelle noin kello 23 aikaan surmailtana. Nuorilla ei ollut hyttiä. Toinen nukkumiseen suunniteltu paikka oli osoittautunut liian vetoisaksi. 

Schelken paras ystävä jäi nukkumaan laivan 7. kannelle. Pariskunnan tavarat jäivät ystävän luokse toiseen nukkumapaikkaan, lukuunottamatta Taxisisin käsilaukkua ja Schelklen ystävältään lainaamia korvalappustereoita.

Helikopterikannella Taxis ja Schelkle asettuivat makuulle muovilasisen seinän taakse. Makuulle käydessään Schelkle otti silmälasinsa pois, pani ne kenkäänsä talteen ja kuunteli musiikkia koralappustereoista.

Bettina Taxis kertoi poliiseille nukahtaneensa melkein heti makuulle päästyään.

10 päivän blackout

Toukokuussa 1988, eli noin kymmenen kuukautta veriteon jälkeen tehdyssä kuulustelussa tutkija halusi tietää, oliko kahden miehen ja yhden naisen matkaseurueessa ollut jotakin erimielisyyksiä, jonka vuoksi he nukkuivat eri paikoissa. Tämän Taxis kiisti.

– Ei. Tulimme aina hyvin toimeen keskenämme. Kun minulle mainitaan tästä asetelmasta, että yksi nainen on kahden miehen kanssa matkoilla, sanon vain, että ei koskaan ollut ongelmia. Olimme ennenkin usein kolmistaan yhdessä, Taxis vastasi.

Nukahtamishetken jälkeen nainen menetti sanojensa mukaan muistinsa yli viikoksi. Veriteon tultua ilmi uhrit kiidätettiin hoitoon Turun yliopistolliseen sairaalaan.

Taxis muistaa nukahtaneensa laivan kannella ja heränneensä myöhemmin Saksan Stuttgartissa. 

– Olimme tuskin asettuneet makuulle, kun minä ilmeisesti nukahdinkin. Siitä hetkestä lähtien katkeaa muistini täysin 10 päivän ajaksi, hän kertoi kuulusteluissa.

Sormi amputoitiin

Väkivaltaisen hyökkäyksen vuoksi naiselle koitui vakavia ruumiinvammoja. Hänen vasemman kätensä toimintakyky jäi vajaaksi ja keskisormi jouduttiin amputoimaan Suomessa. Tämän lisäksi pysyväksi vammaksi jäi vasemman näkökentän halvaus.

Bettina Taxis ei esitutkinnan mukaan löytänyt hyökkäykselle mitään järjellistä syytä. 

– En löydä teolle selitystä. Voin korkeintaan kuvitella, että joku ei tiennyt, mitä hän tekee. Tarkoitan, hän ei henkisesti tajunnut sitä tai että hänellä oli raivokohtaus, jonka hän purki meihin.

Kun suomalaispoliisit kävivät 2016 jututtamassa epäiltyä viisikymppistä tanskalaismiestä kööpenhaminalaisessa vankilassa, he näyttivät hänelle laivan rikospaikan kuvia.

Mies oli joutunut vankilaan aiemman rikoshistoriansa vuoksi. 

Poliisien mukaan mies ei reagoinut surmapaikan kuviin erityisellä tavalla. Sen sijaan poliisit havaitsivat miehen liikuttuvan nähdessään Bettina Taxisin kuvan. Poliisit kertoivat miehelle käyneensä tapaamassa naista Saksassa rikosta selvittäessään. 

He kertoivat epäillylle miehelle, että uhri kärsi yhä pelkotiloista, koska rikoksen tekijä oli jäänyt selvittämättä.

Tähän tanskalaismies vastasi, ettei Taxisin tarvitsisi enää olla peloissaan. Hän totesi, että poliisi voisi välittää tämän tiedon naiselle.

570 000 euron korvausvaade

Samalla kuulustelureissulla mies tunnusti teon suomalaispoliiseille vankilan sisäpihalla paikassa, jossa hänen lausuntoaan ei voitu virallisesti nauhoittaa.

Hän kertoi käyneensä nuorten kimppuun, koska oli raivoissaan kotioloistaan ja niukasta varustuksesta, jonka hän oli saanut partiomatkalleen Suomeen. Epäilty kertoi viskanneensa tekovälineenä käyttämänsä kuonavasaran mereen. Rikoksenteon aikaan tanskalaismies oli 18-vuotias partionuori.

Maanantaina alkaneessa käräjäkäsittelyssä oikeus teki päätöksen, ettei miehen vanhaa kuulustelua voitu hyödyntää hänen syyllisyytensä tukena. Miehen oikeusturva ei oikeuden mukaan toteutunut kyseisessä kuulustelussa. Hänellä ei esimerkiksi ollut paikalla avustajaa. Mies oli itse kieltäytynyt avustajasta.

Poliisien ja syyttäjän näkökulmasta tunnustus olisi ollut erittäin olennainen osa oikeudenkäyntiä, joka jatkuu kuluvan viikon ajan Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista murhasta ja murhan yrityksestä.

Tätä nykyä 55-vuotias Bettina Taxis vaatii, että syytetty tuomitaan maksamaan hänelle vahingonkorvauksia kaikkiaan yli puolen miljoonan euron edestä.

Vaatimuksen summat ovat seuraavat: kivusta ja särystä 30 000 euroa, vammasta tai muusta pysyvästä haitasta 57 450 euroa, 208 000 euroa kärsimyksestä, 87 693 euroa sairaanhoitokuluista sekä 185 000 euron tulomenetyksistä. 

Yhteensä summa on lähes 570 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja