Tällainen mies on Viking Sallyn epäilty murhaaja: retosteli ex-vaimolle ja vankitovereille olevansa tappaja

Viking Sally -laivalla tapahtunut murha puhutti uutisissa 30 vuotta sitten 2:00
Katso arkistovideo: Näin Viking Sallyn murhamysteeristä uutisoitiin 30 vuotta sitten.

Oikeusasiakirjoista paljastuu lukuisia yksityiskohtia Viking Sallyn murhasta epäillyn tanskalaismiehen miehen taustoista. Mormoniperheessä varttuneen miehen uhkailut alkoivat herättää epäilyksiä ex-vaimossa.

Matkustajalaiva Viking Sallylla vuonna 1987 tapahtuneen henkirikoksen oikeudenkäynti alkoi tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Oikeuden eteen Suomen Turkuun saapui liituraitapukuun sonnustautunut tanskalaismies, jonka epäillään 18-vuotiaana partiolaisena surmanneen saksalaisen parikymppisen miesmatkustajan ruotsinlaivalla.

Oikeusasiakirjoista ilmenee, että mies on rehennellyt teolla tuttavilleen, mutta hän kiistää syyllisyytensä vankasti.

MTV Uutiset koosti, mitä miehestä tiedetään nyt julkitulleiden asiakirjojen valossa.

Muutti omaan taloon 18-vuotiaana

1969 syntynyt mies kertoo vastauksessaan varttuneensa mormoniperheessä neljän sisaruksen kanssa. Perhe oli hyvin uskonnollinen. Mies kärsi lapsena suurista keskittymisvaikeuksista. Perhe muutti useita kertoja hänen lapsuudessaan. 

Noin 12-vuotiaana hän muutti äitinsä sairastumisesta johtuvien ongelmien takia niin ikään uskonnolliseen kasvattiperheeseen. Noin 16-vuotiaana hän palasi vanhempiensa luokse asumaan.

Heinäkuussa 1987 hän lähti mormonien partioleirille Suomeen. Kyseisen partioleirin laivamatkan aikana tapahtuivat myös veriteot Viking Sally -matkustajalaivalla Tukholma–Helsinki-reitillä.

Henkirikoksen tultua ilmi tanskalaismies, eli tuohon aikaan 18-vuotias partionuori, kertoi poliiseille löytäneensä uhrit ja auttaneensa heitä. Saksalaispariskunnan parikymppinen mies oli brutaalisti hakattu kuoliaaksi kuonavasaralla, joka on muun muassa hitsauksessa käytettävä apuväline.

Myös parikymppisen miehen tyttöystävä oli loukkaantunut vakavasti väkivallan seurauksena. Uhrit löytyivät laivan helikopterikannelta. 

Kun partionuorukainen palasi leiriltä, hän muutti hyvin nopeasti omaan taloon lähelle vanhempiaan.

Pyörtää puheitaan

Aikuisiällä mies on syyllistynyt useisiin rikoksiin, pääosassa omaisuusrikoksiin. Hän on istunut vankilassa suuren osan aikuisiästään. Aiemmista vakavista väkivaltarikoksista hänellä ei ole aiempia tuomiota.

Vuoden 2015 lopulla mies oli lähettänyt pitkällisten riitojen jälkeen ex-puolisolleen tekstiviestejä. Viesteissä mies kertoi, että hän on tappanut kaksi ihmistä aiemmin, selvinneensä murhasta ja voisi siksi tehdä saman uudestaan.

Viestit ovat mukana käräjäoikeuden kirjallisessa todisteluettelossa. Mies vetoaa nyt vastauksessaan, ettei kyseessä ollut mikään tunnustus vaan "tyhjä uhkaus". 

Vankilassaoloaikanaan mies oli sanojensa mukaan "testannut" vankitovereitaan kertomalla olevansa tappaja. Hän kertoi henkirikoksista erilaisia versioita, mutta todistajien mukaan hän oli kuitenkin liittänyt veritekonsa aina Viking Sallyyn.

Nyt mies vetoaa kertoneensa tarinat vain siksi, että halusi tietää, miten "muihin vankeihin voi luottaa". Hän kiistää, että kyse olisi ollut Viking Sallyn murhan tunnustuksista. 

Hän oli kertonut myös entiselle työnantajalleen tappaneensa kaksi ihmistä. Viking Sallyn tapauksessa uhreja oli vain yksi.

Vaimon epäilykset heräsivät

Suomen poliisi sai myöhään syksyllä 2015 tietää, että ex-vaimo oli alkanut epäillä miestään syylliseksi Viking Sallyn tapahtumista. 2016 Tanskan poliisi kuulustelikin miestä uudestaan. Myös Suomen poliisi lähti tutkintaryhmän kanssa tapaamaan miestä ja hänen omaisiaan Tanskaan.

Mies kokee poliisin painostaneen ja johdatelleen häntä rikosepäilyynsä liittyvissä kuulusteluissa. Vastauksesta ilmenee, että erään keskustelun aikana mies oli tunnustanut teon.

Syytetty vetoaa nyt siihen, ettei todellisuudessa tunnustanut mitään eikä kuulustelu mennyt hänen oikeusturvansa kannalta asianmukaisesti. Hänellä ei ollut esimerkiksi oikeusavustajaa paikalla ensimmäisissä kuulusteluissa.

Mies vetoaa vastauksessaan siihen, ettei hänen kaikkia poliisikuulusteluissa sanomiaan tietoja voida hyödyntää oikeudenkäynnissä todisteina. Hän vaatii, ettei kuulusteluja tehneitä poliiseja kuulla todistajina oikeudessa. 

Oikeus päättikin aamupäivällä maanantaina, että osa syytetyn kuulusteluista määrätään hyödyntämiskieltoon. Syyttäjä ei siis saa käyttää niitä apunaan todistaessaan miehen syyllisyyttä.

Mies vaatii oikeudenkäyntiä pidettäväksi suljetuin ovin terveystietojensa käsittelyn osalta. Miehen vastauksesta ilmenee, että hän pitää terveydentilaansa koskevien tietojen julkituloa erittäin vahingollisina.

Hän on saanut jonkinlaisen sairausdiagnoosin vuonna 2000. Mies kokee, että diagnoosin julkitulo olisi hänen kannaltaan erittäin vahingollista.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista murhasta ja murhan yrityksestä. Hän kiistää syyllistyneensä kumpaankaan rikokseen.

Asiaa käsitellään viikon aikana Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Katso videolta: Yli 30 vuotta vanhan murhan oikeuskäsittely alkaa – tästä on kyse

Nuori saksalaispari joutui raa'an väkivallan kohteeksi Viking Sally -laivalla – yli 30 vuotta vanhan murhan oikeuskäsittely alkaa 4:16

Lue myös:

    Uusimmat