Saksalaisnuori tapettiin ruotsinlaivan kannelle: Viking Sallyn murhamysteeri piinasi poliisia yli 30 vuotta – nyt läpimurto on lähellä

Viking Sally -laivalla tapahtunut murha puhutti uutisissa 30 vuotta sitten 2:00
Video: Näin Viking Sallyn verityöstä raportoitiin TV-uutisissa vuonna kesällä 1987

Saksalaisen opiskelijanuorukaisen piti tehdä ikimuistoinen kesälomareissu Pohjoismaissa. Suunnitelmat eivät käyneet toteen. Henkirikos pysyi pimeänä vuosikaudet, mutta nyt esitutkinta on viime silausta vaille valmis. Seuraavana vuorossa on syyteharkinta.

Illalla 27. heinäkuuta 1987 matkustajalaiva Viking Sallyn kyytiin nousi Tukholmasta kolme saksalaisnuorta: Klaus Schelkle, Bettina Taxis ja Thomas Schmid.

Nuoret olivat reissussa opiskelijabudjetilla. He halusivat säästää matkakassaansa ja päättivät hytin sijaan yöpyä laivan helikopterikannella.

Yön aikana tuntematon henkilö kävi Schelklen ja hänen tyttöystävänsä Taxisin kimppuun. Nuoret joutuivat silmittömän rajun väkivallan uhreiksi. Poliisi ei ole paljastanut murha-asetta, mutta julkisuudessa olleiden tietojen mukaan teossa olisi käytetty laivan palokirvestä. Virkavallan käsityksen mukaan tekijä ei tuntenut uhrejaan.

Nuoret löydettiin verissäpäin laivan kannelta varhain aamulla. Turun satamassa Viking Sally eristettiin ja kaikki matkustajat kuvattiin.

20-vuotias Schelkle kuoli matkalla sairaalaan. Tyttöystävä selvisi elossa.

Lounais-Suomen poliisi tutki tapausta vuosikymmenet, ja nyt esitutkinta on viimeisiä hiomisia vaille valmis, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Veli-Matti Soikkeli. Poliisin pitää vielä esimerkiksi päättää, mitkä kohdat esitutkintamateriaalista on määrättävä salassa pidettäviksi. Sitten materiaali luovutetaan syyttäjälle.

Rikosnimikkeet ovat murha ja murhan yritys.

Näytönkasaustalkoot

Epäilty murhaaja oli poliisin tiedossa ainakin jo viime vuoden lopulla.

Soikkeli ei kommentoi, koska hänen henkilöllisyytensä on tarkalleen ottaen tullut poliisin tietoon. Hän pitää epäiltyä koskevat tiedot ikää ja kansalaisuutta myöten itsellään.

Joka tapauksessa voidaan sanoa, että epäilty murhaaja on tiedossa, hänet on tavoitettu ja kuulusteltu ja hän odottaa mahdollista oikeudenkäyntiä vapaalla jalalla.

– Oletus on, että esitutkintamateriaali saadaan syyttäjän pöydälle ensi kuun aikana. Esitutkinta ei lähde eteenpäin mitenkään vaillinaisin tiedoin, vaan olemme kyllä kasanneet siihen ihan kaiken tiedon vuodesta 1987 saakka, Soikkeli sanoo.

– Tietenkin on palkitsevaa saada monella tapaa haasteellinen tutkinta päätökseen. Toki poliisin toiveena on, että tapaus päätyy oikeussaliin asti. Syyttäjä tekee tässä asiassa omat ratkaisunsa. Näin se marssijärjestys etenee.

Kukaan ei nähnyt

Vielä maaliskuussa tutkinnan tilanne vaikutti hivenen toivottomalta. Vaikka ratkaisun hetket olivat käsillä, poliisilla ei ollut resursseja viimeistellä tutkintaa. Tutkinnanjohtajan mukaan päivänpäälliset rikostapaukset kiilasivat Viking Sallyn esitutkinnan ohi kiireellisyydessään.

Soikkeli kertoi keväällä myös sen, että poliisilla oli ollut ongelmia haalia kasaan tarvittavaa näyttöä vuosikymmeniä vanhasta tapauksesta.

– Ei niinkään sen takia, että tapauksesta on kulunut niin kauan. Muut syyt siinä enemmän painavat. Eihän tapauksella ole silminnäkijöitä eikä se ole tallentunut mihinkään. Teko on jäänyt vain tekijän ja uhrien väliseksi. Nuo kaikki seikat heittävät juttuun melkoisen haastekertoimen, Soikkeli kommentoi.

Turun rikospoliisin entinen rikosylikomisario puolestaan kertoi haastattelussa vuonna 2006, että tutkinnan kannalta suurimmaksi kompastuskiveksi muodostui iskussa loukkaantuneen tyttöystävän yhteistyöhaluttomuus.

Bettina Taxis kieltäytyi kuulusteluista eikä halunnut selvittää tapahtumia. Nainen sai silmäänsä ja käteensä elinikäiset vammat.

Näin murhayö eteni

Saksalaisnuorten lomasuunnitelmissa oli kiertää Tanskasta Ruotsiin, sieltä Suomen Lappiin ja palata takaisin Saksaan Norjan kautta.

Nuoret asettuivat nukkumaan laivan 7. kannelle helikopteritasanteelle. Schelklen ja Taxisin ystävä Thomas Schmid alkoi palella ja ilmoitti etsivänsä yösijan laivan sisätiloista. Nuoripari jäi kannelle.

Puoli tuntia myöhemmin Klaus Schelkle kävi hakemassa sisätiloista makuupussit ja kertoi kaverilleen tutustuneensa mukavaan suomalaiseen, jonka kanssa heillä oli paljon yhteistä juteltavaa.

Aamuyön tunteina tuntematon hyökkääjä kävi makuupusseissaan nukkuneiden Klausin ja Bettinan kimppuun.

Varhain seuraavana aamuna paikalle osunutta tanskalaista partiopoikaa kohtasi järkyttävä näky.

Satamassa kaikki laivan matkustajat kuvattiin, jotta tekijä saataisiin kiinni. Videokameroita oli kaikkiaan kolme: Yhdellä kameralla kuvattiin kaikki matkustajat, toisella nuoret miehet ja kolmannella muut vähänkään epäilystä herättävät henkilöt. Työtä riitti, sillä laivalla oli sesonkiaikaan noin 1 400 matkustajaa.

Poliisi ratsasi hyttejä ja autokannella olleita autoja. Laivaa vartioitiin myös ulkopuolelta siltä varalta, että veteen olisi heitetty jotakin.

Viking Sallyn synkkä historia ei jäänyt tähän. Omistaja- ja varustamovaihdosten jälkeen laiva jäi suuren yleisön mieleen M/S Estoniana, joka upposi syysmyrskyssä vuonna 1994.

Lue myös:

    Uusimmat