Mainos

Berliinin Tempelhofin lentokenttä historiaan

Saksassa päättyy tänään merkittävä luku lentoliikenteen historiassa, kun Berliinin Tempelhofin maineikas lentokenttä suljetaan.

Yli 80-vuotias kenttä on viime vuosikymmeneltä lähtien menettänyt merkitystään ja jäänyt Berliinin kahden muun kentän varjoon. Keskellä kaupunkia sijaitsevaa Tempelhofia pidetään myös turvallisuusriskinä. Kentän kiitotiet ovat liian lyhyet nykyaikaisten koneiden käyttöön.

Lentoasema otettiin käyttöön 1923, mikä tekee siitä maailman vanhimman matkustajaliikennelentoaseman. Asemaa uudistettiin natsien toimesta 1930-luvulla, ja 1230 metriä pitkän lentokonehalli- ja terminaalirakennuksen seinissä on vieläkin nähtävissä aikakauteen liittyvää symboliikkaa.

Ernst Sagabielin piirtämä päärakennus on yhä maailman kolmanneksi suurin rakennus Pentagonin ja Romanian parlamenttitalon jälkeen. Arkkitehtipiireissä sitä onkin nimitetty kaikkien lentokenttien äidiksi. Tyyliltään se on natsi-ihanteiden mukainen yhdistelmä modernismia ja uusklassismia.

Toisen maailmansodan jälkeen Tempelhofin symboliikka kääntyi päälaelleen, ja siitä tuli eristetyn Länsi-Berliinin henkireikä ulkomaailmaan.

Liittoutuneet järjestivät kentälle massiivisen ilmasillan, kun Neuvostoliitto piti Länsi-Berliiniä piiritystilassa kesäkuusta 1948 toukokuuhun 1949. Rahtikoneita laskeutui parhaimmillaan puolentoista minuutin välein.

Tämän illan viimeinen lento Tempelhofista tehdäänkin vanhalla DC-3-rahtikoneella kunnianosoituksena ilmasillalle.

Huhtikuussa liikenteen jatkamisesta järjestettiin Berliinissä kansanäänestys, mutta kentän puolestapuhujat eivät onnistuneet keräämään tarpeeksi kannatusta.

Lentoasema on määritelty historialliseksi muistomerkiksi, eikä sitä saa purkaa. Mitä valtavalle rakennukselle tehdään jatkossa, on kuitenkin yhä auki.

Berliini kerää paraikaa ehdotuksia, joita onkin kertynyt runsaasti sekä yritysmaailmasta että kaupunkilaisilta.

Tempelhofista on ideoitu niin elokuvastudiota, aurinkovoimakeskusta, suurkirjastoa, urheiluhallia, skeittipuistoa kuin eläintarhaakin. Kentän historia näyttääkin jatkuvan tutun värikkäänä.

Tempelhofin kentältä on lennetty viime vuosina pääasiassa Saksan kotimaan lentoja. Viime vuonna sen kautta kulki vain 350 000 matkustajaa, kun kaksi muuta kenttää hoiteli samaan aikaan 19 miljoonaa matkustajaa.

Berliinin lentoliikennettä helpottamaan valmistuu 2010-luvulla uusi Berlin-Brandenburgin kansainvälinen lentoasema.

(MTV3-STT-Wikipedia)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.