Baltian maat julistivat Valko-Venäjän presidentin ei-toivotuksi henkilöksi – useille ministereille myös maahantulokielto

Tästä syystä Valko-Venäjän kaduilla liehuvat vanhat liput – lipun punaiset ja valkoiset kankaat ovat Minskistä miltei loppu 7:27
Tästä syystä Valko-Venäjän kaduilla liehuvat vanhat liput – lipun punaiset ja valkoiset kankaat ovat Minskistä miltei loppu.

Baltian maat ovat julistaneet yhteisiä pakotteita Valko-Venäjälle. Yhteensä kieltojen piiriin kuuluu 30 ihmistä.

Maat asettavat maahantulokiellon muun muassa maan presidentti Aljaksandr Lukashenkalle, tämän pojalle ja joukolle ministereitä ja virkamiehiä. Liettuan ulkoministerin Linas Linkeviciuksen mukaan eri maiden nimilistoissa voi kuitenkin olla myös eroja, vaikka listoilla onkin sama määrä ihmisiä.

Liettuan presidentin Gitanas Nausedan mukaan perusteena matkustuskielloille on kyseisten ihmisten osallistuminen presidentinvaalien tuloksen väärentämiseen ja väkivaltaan mielenosoittajia vastaan.

Listaan aiotaan ainakin Liettuassa lisätä jatkossa uusia nimiä. Ulkoministeriö on antanut sisäministeriön arvioitavaksi 118 nimen listan.

– Tämä ei mielestäni ole vain symbolinen askel, sillä Liettua on suosittu kulkusuunta Valko-Venäjän kansalaisille, ulkoministeri Linkevicius kommentoi.

Liettua harkitsee myös viisumiprosessin helpottamista

Ulkoministerin mukaan pelkkien pakotteiden lisäksi tulisi keskittyä myös Valko-Venäjän kansalaisten auttamiseen. Hallitus aikoo pian julkistaa hahmotelman paketista, johon sisältyy muun muassa apua hallinnon uhreille sekä mahdollisesti esimerkiksi stipendejä opiskelijoille ja tutkijoille, ministeri sanoi.

Liettua harkitsee ulkoministerin mukaan myös viisumiprosessin helpottamista valkovenäläisille.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu sanoi pitävänsä tärkeänä, että Valko-Venäjän kansalaisia ei rangaista.

EU valmistelee myös parhaillaan henkilöpakotteita Valko-Venäjää vastaan. Pakotelista on määrä hyväksyä ensi kuussa.

Uutista päivitetty 31.8. kello 16.40 lisäämällä tietoja.

Lue myös:

    Uusimmat