Baarinpitäjä Nitta joutui sulkemaan yrityksensä ovet – ihmettelee, miksi esimerkiksi kuntosalit saavat olla auki: "Haikeissa tunnelmissa olimme kaikki"

4:37
Haikeissa tunnelmissa olimme kaikki ravintolan sulkemispäivänä, sanoo baarinpitäjä Nitta Lusi.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi hallitus teki maaliskuussa päätöksen, että kaikkien Suomen ravintoloiden piti sulkea ovensa. Tähän piti myös kouvolalaisen anniskeluravintolan Seipään yrittäjän taipua.

Ravintoloiden piti sulkea ovensa viimeistään 4. huhtikuuta ja ne pysyvät kiinni tällä tietoa toukokuun loppuun saakka. Ravintoloiden piti sulkeutua jo viikkoa aiemmin, mutta eduskunta vaati hallitusta tekemään alueellista rajausta lain soveltamiseen.

Tämä aiheutti yrittäjissä hämmennystä.

– Uutisista sain tiedon, että maanantaina 30. maaliskuuta laki astuu voimaan. Olin varautunut, että tämä on viimeinen päivä kun auki ollaan. Tiistaina sitten kävi ilmi, että vielä jokin asetus puuttui ja näin ei olekaan, kertaa yrittäjä Nitta Lusi.

Ravintolaa Lusi ei enää avannut. Hän oli kerennyt jo esimerkiksi lomauttamaan molemmat työntekijänsä ja alkanut toimenpiteisiin baarin sulkemista varten. Ravintola Seipään asiakkaat ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä ja kannustavia vallitsevassa tilanteessa.

– Asiakkaat ymmärtävät tilanteen ja antoivat tukensa toivomalla, että paikka vielä aukeaisi sitten toukokuun lopussa. Haikeissa tunnelmissa olimme kaikki ravintolan sulkemispäivänä.

Usko tulevaan säilyy

Surkutteluun Lusi ei kuitenkaan lähde ja hänellä on luottoa tulevaan, vaikka merkittävää tappiota sulkemisen vuoksi tuleekin.

– Minulla on hyvin vahva usko siihen, että yritys pysyy pystyssä.

– Yrityksen kiinteät kulut pyörivät lähemmäs 10 000 euron tietämissä.  Arvioisin, että kiinteiden kulujen lisäksi puhutaan vähintään sellaisesta 5 000- 6 000 eurosta, mitä tässä menetetään.  

Ravintoloitsija kaipaa muiden yrittäjien tavoin selkeitä ohjeita jatkossa siitä, miten tulisi toimia. Yrittäjä peräänkuuluttaa muun muassa yksinkertaisia hakumenetelmiä ja selkeitä lomakkeita.

Kun muutkin rajoitukset puretaan, niin myös ravintolan hän aukaisisi mielellään niin pian kuin mahdollista.

– Tällä hetkellä esimerkiksi kuntosalit ja ostoskeskukset saavat olla auki. Toivon, että nimenomaan tämä ravintoloiden sulkeminen on ollut se juttu, mikä selkeästi estää tämän viruksen leviämisen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja