Avioero meneillään? Älä sorru näihin lapsiin liittyviin virheisiin

Ero on raskas prosessi niin eroaville vanhemmille kuin myös heidän lapsilleen. Erota voi kuitenkin rumasti, tai vähemmän rumasti. Vältä seuraavia virheitä, jotka liittyvät lasten asemaan erossa.

Lapsella pitäisi olla oikeus säilyttää hyvät välit molempiin vanhempiinsa vanhempien erosta huolimatta. Haluat varmasti myös suojella parhaimman mukaan lapsiasi eron aiheuttamilta vaikeilta tunteilta. Vältä seuraavia virheitä, niin et aiheuta lapsillesi tarpeetonta kipua erotilanteessa.

Teet lapsista viestinviejiä

Monet vanhemmat yrittävät kommunikoivat eron aikana ja sen jälkeen lastensa kautta. Tämä aiheuttaa lapsille tarpeetonta henkistä stressiä. Ei ole oikein, että lapset joutuvat viestinviejinä kuulemaan asioita, joita heidän ei kuuluisi kuulla. Ei ole hyvä, että lapset ovat selvillä asioista, joista ette pääse yhteisymmärrykseen.

Nykyään on vaivatonta viestitellä sähköpostin tai puhelimen avulla. Käyttäkää mieluummin näitä viestintävälineitä. Näin voitte keskustella lapsiin liittyvistä asioista asiallisemmin, ja välttyä tarpeettomilta tunteenpurkauksilta.

Jos sinun täytyy keskustella entisen kumppanisi kanssa kasvotusten, keskity siihen asiaan, josta teidän täytyy sopia. Jos entinen kumppanisi ei osaa pysyä asiallisena, sinun täytyy pysyä tiukkana. Sanot vain suoraan: "Minä en halua vähätellä tunteitasi, mutta olen tässä nyt vain keskustellakseni lapsemme koulunkäynnistä."

Lapsista tulee terapeutteja

Etenkin teini-ikäisen täytyy tuntea, että vanhemmat pitävät hänestä huolta ja katsovat hänen peräänsä. Jos vanhemmat eivät ole lainkaan kiinnostuneita tai huolissaan lapsen tekemisistä ja menoista, lapsi voi kuvitella, etteivät vanhemmat välitä hänestä.

Lapsen on myös tärkeää saada olla lapsi. Joskus avioerotilanteissa lapsen ja aikuisen roolit kuitenkin kääntyvät päälaelleen. Aikuinen saattaa tukeutua surussaan ja vihassaan lapsen puoleen, ja avautuu lapselle omista tuntemuksistaan. Älä tee lapsestasi omaa terapeuttiasi. Avaudu mieluummin asioista ystävillesi, tai vaikka terapeutille.

Vaikka lapsesi näennäisesti pystyy vastaanottamaan kertomasi tiedon ja tukemaan sinua, saattaa olla, että lapsi silti ahdistuu tilanteesta suuresti. Lapsen tehtävä ei ole kuunnella, mikä vanhempien suhteessa meni pieleen.

Lapsi ei voi myöskään olla puolueeton kuuntelija, sillä haukkumasi aviomies on lapsesi rakas isä. Vaikka lapsesi haukkuisi itse entistä puolisoasi, yritä pysyä tilanteessa mahdollisimman neutraalina. Saattaa olla, että lapsesi kokee, että hänen täytyy valita puoli, ja tykätä jommastakummasta vanhemmasta enemmän, jotta saisi pidettyä edes toisen näistä elämässään.

Kuulustelet lapsiasi

Kun lapsi viettää viikonlopun ex-kumppanisi, ja hänen uuden naisensa tai miehensä luona, suhtaudu vierailuun samaan tapaa, kuin lapsesi olisi kylässä tätinsä tai setänsä luona. Kysy siis vierailusta jotakin, mutta älä ole yliutelias.

Jos et kysy vierailusta mitään, lapsi saattaa kokea asian niin, että hänellä on nyt kaksi erillistä elämää, joiden välillä hänen täytyy tasapainoitella. Jos hiillostat sen sijaan lasta loppumattomilla kysymyksillä viikonlopusta, lapsi varmasti tuntee ahdistusta: vastaakohan hän nyt oikein ja täysin rehellisesti? Kysy lapselta muutama yleinen ja helppo kysymys vierailusta, ja anna sitten olla. Molemmilla vanhemmilla on oikein viettää aikaa oman lapsensa kanssa.

Luulet, ettei asioita voi enää korjata

Lapset ovat hämmästyttävän anteeksiantavaisia. Eron mylleksessä saatat toimia tavalla, joka loukkaa lapsiasi ja aiheuttaa heille kipua. Älä kuitenkaan kuvittele, että on parempi olla puhumatta asiasta, ja toivoa asian unohtuvan.

Aina on parempi pyytää anteeksi. Kerro kunnolla, mitä olet tehnyt mielestäsi väärin, ja kerro muuttavasi jatkossa käyttäytymistäsi. Anna lapselle mahdollisuus muistuttaa sinua siitä, ettet enää käyttäydy typerästi. Sovi esimerkiksi lapsesi kanssa, että hän voi poistua heti huoneesta, jos alat vielä puhumaan pahaa entisestä kumppanistasi.

Lähde: webmd.com

Lue myös:

    Uusimmat