Mainos

Autoilija, älä tee tätä virhettä suojatiellä – kortti lähtee kuivumaan heti!

Lapin poliisi on tehnyt hauskan videon suojatiesääntöjen tuntemisesta. Poliisi tuli Rovaniemellä tehdyn suojatievalvonnan jälkeen tulokseen, että monelle sääntöjen kertaus tulee tarpeeseen.

Facebookissa julkaistun videon saateteksteissä poliisi murjaisee näin:

Me tuossa mietittiin, että tehdään oikein rautalankamalli tästä suojateiden kompastuskivestä, kahden samansuuntaisen kaistan ylittävästä suojatiestä, näin videon muodossa. (Ja jäädään odottamaan kutsua Oscar-gaalaan).

Lapin poliisilaitos kampanjoi jo alkuvuodesta suojatieturvallisuuden puolesta Rovaniemellä, sillä lyhyen ajan sisällä tapahtui viisi onnettomuutta, joissa jalankulkija jäi tai oli jäädä auton alle suojatiellä.

Kampanjan seurauksena suojatieturvallisuus koheni, mutta ilmeisesti vain hetkellisesti.

–  Poliisi on viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana valvonut tehostetusti suojateitä Rovaniemen keskustassa ja suojatiekäyttäytymiseen on jouduttu puuttumaan erittäin usein, kertoo ylikomisario Rauno Pätsi, Lapin poliisin tiedotteesa.

– Partiot ovat jopa ihmetelleet, voiko osalla autoilijoista olla puutteita suojatiesääntöjen tuntemuksessa, sillä edes poliisin näkyvä valvonta ja esillä olo ei ole saanut käytöstä parantumaan. 

"Kortti kuivumaan" lain rikkomisesta

Erityisenä ongelmana Rovaniemellä ovat olleet suojatiet, jotka ylittävät nelikaistaisen tien. Tieliikennelaki velvoittaa ehdottomasti pysähtymään, jos suojatien eteen on pysähtynyt samaan suuntaan menevä auto.

– Mikäli poliisi havaitsee tällaisen tilanteen, jossa suojatien yli ajetaan pysähtymättä ja mukana on vielä jalankulkijakin, asia käsitellään vakavana piittaamattomuutena ja siitä seuraa sakkojen lisäksi ajokieltoa, Pätsi muistuttaa. 

Tieliikennelaissa on määritelty tarkoin, miten autoilijan tulee ottaa suojatie huomioon. 

Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. Jos ohitettava ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen tai peittää näkyvyyden suojatielle, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.