Australia salli "taikasienien" ja ekstaasin käytön mielenterveysongelmien hoidossa

Australia on tehnyt ensimmäisenä maana maailmassa sienistä saatavien psykedeelien ja MDMA:n eli ekstaasin käytöstä laillista tiettyjen mielenterveysongelmien hoidossa.

Australiassa laillistetut psykiatrit ovat voineet lauantaista alkaen määrätä MDMA:ta eli ekstaasia traumaattisen stressihäiriön hoitoon ja niin sanottuja taikasieniä sellaisten masennustyyppien hoitoon, joihin muut hoitomuodot eivät ole tuoneet toivottua hoitovastetta.

Asiasta kertovat muun muassa BBC ja CNN.

MDMA on synteettinen huume, joka toimii hallusinogeeninä. Se lisää energiatasoa, aistikokemuksia ja vääristää ajantajua. 

Luonnossa kasvavat taikasienet ovat myös hallusinogeenejä, sillä ne sisältävät aktiivista yhdistettä psilosybiiniä.

Psykedeelien käyttö tulee olemaan tarkasti valvottua. Kyseessä ei ole hoitomuoto, jossa potilaalle annetaan pilleri käteen ja lähetetään kotiin, lääkäri ja mielenterveystutkija Mike Musker Etelä-Australian yliopistosta kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Esimerkiksi tilanne, jossa potilaalle annetaan MDMA:ta etenisi niin, että potilas saisi hallusinogeeniä kolmella eri hoitokerralla viidestä kahdeksaan viikkoa kestävän jakson aikana. Jokainen hoitokerta kestäisi noin kahdeksan tuntia ja terapeutti olisi läsnä tilanteessa koko tuon ajan.

Muskerin mukaan potilaiden on kuitenkaan turha odottaa ihmeparantumista.

Olen lukenut tarinoista, joissa ihmiset ovat kokeneet niin sanottuja huonoja trippejä tai ovat kokeneet uudelleen traumansa, joten meidän on oltava erittäin varovaisia tämän hoitomuodon kanssa.

Asiantuntijat edelleen erimielisiä hoidon turvallisuudesta

Useat lääketieteen asiantuntijat ovat kritisoineet psykedeelien käytön mahdollistamista terapiahoidossa.

Päätöstä on arvosteltu muun muassa liian äkkinäisesti tehdyksi.

Kun tarkastellaan interventioita mihin tahansa muuhun sairauteen, olipa kyseessä sydän- ja verisuonitauti tai syöpä, lääkkeitä ei ole saatu markkinoille niin nopeasti kuin tässä tapauksessa, sanoo kognitiivinen neuropsykologi ja professori Susan Rossell Melbournen Swinburnen yliopistosta uutistoimisto AFP:lle.

Rossell johtaa Australian suurinta tutkimusta taikasienistä saatavan psilosybiinin vaikutuksista masennukseen. Hänen mukaansa psykedeelejä hyödyntävän hoidon pitkän aikavälin tulosten määrittämiseksi tarvitaan edelleen lisää tutkimusta.

Psykedeelien käyttömahdollisuuksia lääketieteessä tutkitaan myös muualla maailmassa

Australian terapeuttisten tuotteiden hallinto uudelleen luokitteli MDMA:n ja psilosybiinin jo helmikuussa terapeuttisiin tarkoituksiin sopiviksi. 

Se julisti, että kyseiset huumeet ovat suhteellisen turvallisia lääketieteellisesti kontrolloiduissa ympäristöissä potilaille, joilla on vakavia mielenterveysongelmia. Muissa tarkoituksissa sekä MDMA että psilosybiini ovat laittomia Australiassa.

Toistaiseksi Australia on ainoa maa maailmassa, jossa psykedeelit ovat laillisesti sallittuja terapeuttisessa hoidossa, mutta niiden käyttöä tutkitaan kliinisissä kokeissa myös Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Israelissa.

Lähteet: BBC, CNN

Lue myös:

    Uusimmat