Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan vain 65 vuotta täyttäneillä – nuoremmilla havaittu enemmän harvinaisia haittavaikutuksia

8:46
Suomi jatkaa Astra Zeneca -rokotteen käyttöä 65-vuotta täyttäneillä - näin Hanna Nohynek kommentoi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt, että koronarokotuksia Astra Zenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä maanantaista 29.3. alkaen.

– 65 vuotta täyttäneillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden mahdollista yhteyttä Astra Zenecan koronarokotteeseen parhaillaan selvitetään. Tämän ikäryhmän rokotuksia voidaan siis jatkaa normaalisti, toteaa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotteessa.

Puumalaisen mukaan vakavan koronavirustaudin riski kasvaa iän myötä merkittävästi, ja koronarokotukset tarjoavat tehokasta suojaa sitä vastaan. Myös Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR totesi tiistaina, että rokotteen käytön jatkaminen 65 vuotta täyttäneillä on lääketieteellisesti perusteltua.

Ei alle 65-vuotiaille

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti Astra Zenecan koronarokotetta ei toistaiseksi anneta alle 65-vuotiaille.

THL:n mukaan Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Saksassa on ilmoitettu tällä ikäryhmällä rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia ja niin kutsuttuja yleistyneitä suonensisäisiä hyytymisiä. Niiden mahdollista syy-yhteyttä Astra Zenecan koronarokotteeseen selvitetään parhaillaan. Selvityksen ajan alle 65-vuotiaiden rokotukset toteutetaan muilla rokotteilla.

– Selvitystyö siitä, onko syy-seuraussuhdetta rokotuksen ja harvinaisten tautitapausten välillä olemassa, jatkuu edelleen. Vaikka rokotusten jatkuminen on nykyisessä epidemiatilanteessa hyvin tärkeää, mahdolliset haittatapaukset on selvitettävä hyvin huolellisesti. Jos syy-seuraussuhde todetaan, etsimme myös mahdollisuuksia pienentää riskiä edelleen esimerkiksi kohdentamalla rokotuksia, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Astra Zenecan saanut Suomessa 180 000 

Haittavaikutusten selvitystyön tuloksista kerrotaan ensi viikon aikana. Alle 65-vuotiaiden koronarokotuksia Astra Zenecan rokotteella jatketaan aikaisintaan pääsiäisen jälkeen.

THL päätti keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön varotoimenpiteenä perjantaina 19.3., kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle oli ilmoitettu kaksi harvinaislaatuista aivolaskimotukostapausta.

THL:n mukaan Astra Zenecan rokotteen on saanut Suomessa yli 180 000 ihmistä ja koko maailmassa 47 miljoonaa ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja