Asiantuntijoiden vinkit: Näin ratkaiset joulun stressaavat tilanteet

Perhejouluun liittyy aina konfliktitilanteita, jotka voivat pahimmillaan viedä ilon vuoden suurimmasta juhlasta. Vältä riidat tänä vuonna valmistautumalla joulun sudenkuoppiin etukäteen.

RealSimple.com-sivuston haastattelemat asiantuntijat vinkkaavat, miten selviät joulusta kuivin jaloin:

1. Sisaruksesi antavat lastensa riekkua yömyöhään, mutta sinun lapsesi hyötyvät rutiineista.

Tilanne on hankala, sillä yhtäältä jouluna on mukavaa ottaa rennosti, mutta toisaalta olet tehnyt kovan työn löytääksesi lapsillesi parhaiten sopivat rutiinit. Vanhemmuuden asiantuntija Hillary Frank on kuitenkin sitä mieltä, että jouluna on varaa antaa lasten riekkua niin kauan kuin heillä on hauskaa, kunhan he eivät ole liian väsyneitä. Toki seuraavana päivänä voi väsyttää ja kiukuttaa, mutta riemukkaan joulun jättämät muistot kestävät pitkään.

2. Siskosi tuo mukanaan järjettömän lahjakuorman, vaikka sinä arvostat aineettomia lahjoja ja kammoat tavaravuorta.

Et halua, että lapsesi joutuvat pettymään, kun serkuille satelee lahjoja toisensa perään ja sinun lapsesi saavat tyytyä pariin tarkoin valittuun lahjaan. Konflikteihin erikoistanut tohtori Susan Raines ehdottaa, että lapsille asetettaisiin esimerkiksi kolmen lahjan raja.

Jos siskosi ei suostu tähän, ehdota, että lahjoissa lukisi antajan nimi sen sijaan, että lapset luulevat lahjojen tulleen joulupukilta. Tilanne on edelleen epämukava, mutta ainakaan sinun lapsesi eivät luule joutuneensa joulupukin tuhmien lasten listalle.

3. Et voi riidellä puolisosi kanssa, kun talo on täynnä ihmisiä.

Parisuhdeterapeutti Winifred M. Reilly ehdottaa viiden minuutin keskustelutekniikkaa. Ensin sinä puhut kaksi ja puoli minuuttia siitä, mikä mieltäsi vaivaa ja sitten puolisosi saa vastata. Kumpikaan ei saa keskeyttää toista. Palaa viiden minuutin jälkeen tekemään, mitä ikinä olitkaan tekemässä. Asia voi ratketa kuin itsestään keskustelun jälkeen tai sitten voitte jatkaa riidan puimista paremmalla hetkellä.

4. Haluaisit jäädä tänä vuonna kotiin etkä matkustaa vanhempiesi luokse toiselle puolelle maata. Vanhempasi pettyvät taatusti.

Olet oikeassa siinä, että vanhempien pettymys on taattu. Vaikka sinulla olisi aivan hyvä syy sille, miksi haluat jättää tänä vuonna matkustamisen väliin, tuntuu päätöksesi vanhempiesi mielestä hylkäykseltä.

Psykiatrian professori Judith Orloff kehottaa kertomaan uutiset hampurilaistekniikan avulla: jotain positiivistä, huono uutinen ja lopuksi jotain positiivista. Kerro esimerkiksi, milloin suunnittelette uutta reissua vanhempiesi luokse.

Jos vastaanotto on silti huono, anna vanhemmillesi aikaa toipua uutisista. Luultavasti he ymmärtävät kantasi ennemmin tai myöhemmin.

5. Perheesi on uskonnollinen, mutta sinä haluaisit jättää tietyt jouluperinteet väliin.

Orloff kehottaa pohtimaan, miten voisit kunnioittaa perheesi uskonnollisia tuntoja osallistumatta kuitenkaan itse. Tilanne muuttuu hankalaksi, jos sinun odotetaan lähtevän joulukirkkoon tai lukevan ruokarukous. Orloff kehottaakin kieltäytymään, mikäli se tuntuu itsestä oikealta.

Lähde:  Real Simple

Lue myös:

    Uusimmat