Macron Suomessa – pöydällä idea Ranskan nopean toiminnan joukoista

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kaksipäiväinen vierailu alkaa tänään 16:34

Suomeen tänään saapuvan Ranskan presidentin asema on heikentynyt kotimaassa. Ranska yrittää ottaa suomalaisasiantuntijoiden mukaan Emmanuel Macronin johdolla Britannialta jäävää tilaa EU:n ytimessä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela sanoo Huomenta Suomessa, että Macronin Suomen vierailu on osa presidentin isompaa agendaa, jossa kerätään EU-maita yhteisen lipun alle.

Macron nousi Jokelan mukaan Ranskan johtoon positiivisella EU-linjalla, kun Ranskassa oli aistittavassa että halutaan uudistuksia.

Kreabin johtava viestintäkonsultti Raine Tiessalo sanoo 11-vuoden kirjeenvaihtajakokemuksella, että ranskalaiset ovat älykkäitä, eivätkä keskustelun tasolla vastusta uudistuksia niin rankasti, vaikka esimerkiksi uutiskuvissa näkyvistä lakoista ja mielenilmauksista voisi toisin päätellä.

Tiessalon mukaan, kun uudistuksia ryhdytään toteuttamaan, ääni kellossa muuttuu. Macroniakin on syytetty siitä, että uudistuksia toteutetaan väärin. Useat Macronin edeltäjät ovat törmänneet samaan.

Ohjelmajohtaja Jokelan mukaan kahdenväliset vierailut ovat tarpeellisia. Keskusteluun Sauli Niinistön kanssa noussevat myös useat maailmanpolitiikkaan liittyvät asiat, kuten Venäjä ja EU:n puolustusyhteistyö.

Jokelan mukaan keskusteluun nousee varmasti myös kysymys Ranskan kehittelemistä nopean toiminnan joukoista. Britannialla on jo samankaltainen yksikkö, jonka harjoituksiin Suomikin on osallistunut.

 

Lue myös:

    Uusimmat