Vältä tukokset – älä heitä näitä asioita vessanpönttöön!

Vessanpönttö keksittiin aikoinaan hävittämään ihmisten ulostetta. Sen käyttäminen mihinkään muuhun tarkoitukseen voi aiheuttaa vahinkoa niin pöntölle, viemäriverkostolle kuin vesihuollollekin. 

Kaikki yli 2-vuotiaat tietävät, että leluautojen heittäminen vessanpyttyyn ei kannata, mutta kaikki eivät välttämättä tiedä, että moni harmittomaltakin tuntuva asia voi saada aikaan yhtä pahoja ongelmia. Jos et halua saada pyttyäsi tukkoon, pidä seuraavat asiat kaukana siitä.

Älä heitä näitä pönttöön:

Huuhdottava kosteuspyyhe: Vaikka vauvapyyhe- tai intiimikosteuspyyhepaketissa mainittaisiin, että pyyhkeen voi vetää vessanpöntöstä alas, älä tee sitä. Pyyhkeet eivät todellisuudessa hajoa kovinkaan nopeasti, joten ne tukkivat viemärin helposti. 

Hammaslanka: Hammaslanka pyydystää verkon tavoin itseensä kaikenlaista roskaa, joka saa putket helposti tukkoon. Hammaslanka voi myös kietoutua paikkoihin, joihin et todellakaan halua sen päätyvän.

Kissanhiekka ja -uloste: Nykyaikaiset vettä säästävät vessanpytyt käyttävät mahdollisimman vähän vettä huuhtelua kohden. Tämä vesimäärä ei riitä pitämään kissanhiekkaa ja kovaksi muuttuneita ulosteita liikkeellä, vaan ne jumittuvat helposti labyrinttimaiseen putkistoon.

Hiukset: Älä koskaan puhdista harjaasi irronneita hiuksia vessanpyttyyn, sillä hiukset eivät liukene veteen, vaan jäävät kellumaan ja takertuvat helposti putkiston mutkiin.

Kondomit: Kondomit tukkivat wc:n, joten heitä ne roskakoriin. Aina.

Valkaisuaine: Valkaisuaine on erittäin vahva kemikaali, eikä se kuulu viemäriverkostoon. Jos pelkkä harjalla pesu ei tuota toivottua tulosta, kokeile käyttää puhdistukseen etikkaa. Muista myös, että suurin osa pöntön tahroista on peräsin veden mineraaleista, ei ihmisten ulosteista.

Tupakantumpit: Savukepaperi ja filtteri tekevät helposti tuhojaan putkistossa.

Paperipyyhkeet: Vessapaperia lukuun ottamatta kaikki paperipyyhkeet on tehty kestämään vettä. Heitä ne siis aina roskakoriin.

Purukumi: Purukumi ei koskaan liukene veteen, ja mikä vielä pahempaa, se voi kerätä mukaansa viemäriin päätyneitä asioita tukkien putkistot. Kääri purukumi mieluummin paperiin ja heitä roskiin.

Vanulappu tai vanupuikko: Nämä tuotteet eivät liukene veteen, ja etenkin vanulappu voi tarttua helposti putkiin aiheuttaen suurenkin tukoksen.

Ruoka: Moni meistä käyttää vessanpönttöä biojäteastiana. Vaikka ruoka onkin biohajoavaa, sen hajoaminen vie aikaa, jolloin se ehtii hyvin tukkia putkiston.

Rasva: Vaikka rasva olisikin nestemäisessä muodossa, heti pönttöön päädyttyä se alkaa jähmettyä ja voi saada aikaa vakavan tukoksen, jonka vain ammattilainen voi poistaa.

Lääkkeet: Vessan vesi ei tuhoa lääkkeiden ja huumeiden aktiivisia ainesosia. Pahimmassa tapauksessa nämä ainesosat aiheuttavat häiriöitä jätevedenpuhdistusprosessissa.

Vaikka maalaisjärjen luulisi estävän mitä erilaisempien asioiden heittämisen viemäriin, löytyy viemäreistä silti kaikenlaista. Katso video, jos et usko!

Testaa nämä videovinkit:

Lähde: Today 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja