Jäikö kakkasi kellumaan pönttöön? Näistä asioista se voi kertoa

Ulosteen kellumisessa on lääkärin mukaan harvoin kyse mistään vakavasta. 

Moni meistä tietää, että ulosteen perusteella voidaan päätellä paljon henkilön terveydestä. Koostumuksen ja värin lisäksi myös siitä, jääkö uloste kellumaan vai laskeutuuko se pöntön pohjalle, voidaan päätellä paljon.

Vatsaelinsairauksiin perehtyneen gastroenterologi Neil Stollmanin uloste saattaa joskus jäädä kellumaan pönttöön yksinkertaisesti siksi, että se on koostumukseltaan vähemmän tiheää kuin uppoava pökäle.

Stollmanin mukaan lääkäreillä on tapana ajatella, että kelluva uloste johtuu ulosteen sisältämästä rasvasta, mutta New England of Journal of Medicinessä esitellyssä tutkimuksessa ehdotetaan, että kevyempi koostumus saattaa useimmissa tapauksissa johtuakin rasvan sijaan ulosteen sisältämästä ilmasta. Tämä on tyypillistä etenkin laktoosi-intolerantikoille.

Ylimääräinen ilma saattaa olla peräisin imeytymättömistä hiilihydraateista, kuten laktoosista tai kuidusta, jotka alkavat käydä paksusuolessa ja vapauttaa kaasua, Stollman selittää. Myös keinotekoiset makeutusaineet voivat tehdä ulosteestasi tavallista ilmavamman.

Imeytymishäiriöstä kyse vain harvoin

Vaikka maitotuotteiden ja kuitujen nauttiminen saattaakin olla tyypillisin syy kelluvaan ulosteeseen, Stollmanin mukaan rasvan vaikutusta ei kannata poissulkea kokonaan. Ulosteesi saattaa sisältää ylimääräistä rasvaa etenkin rasvaisten aterioiden nauttimisen jälkeen. Jos suolistosi ei pysty imemään kaikkea rasvaa, se erittyy ulosteeseesi.

Stollmanin mukaan useimmissa tapauksissa kelluva uloste ei ole merkki mistään ongelmasta, vaan muutokset johtuvat todennäköisesti ruokavaliosta tai lääkkeistä. Jos muutokset eivät kuitenkaan jää lyhytaikaisiksi, vaan jatkuvat kuukausien ajan, kannattaa asiasta käydä keskustelemassa lääkärin kanssa.

Harvinaisissa tapauksissa kelluva uloste voi Stollmanin mukaan olla myös merkki siitä, että kehosi ei pysty sulattamaan ja imemään ravintoaineita, kuten rasvaa. Tällaisissa tapauksissa kyse on imeytymishäiriöstä, joka kelluvan ulosteen lisäksi oireilee yleensä myös ulosteen löysyytenä ja vatsakramppeina.

***


Lue myös:

    Uusimmat