Asiantuntija: Tältä näyttää pörssisähkön keskihinta elokuussa – loppuvuoden arvio yllättää

Asiantuntija: Pörssisähkön elokuun keskihinta yhä 5 sentissä – loppuvuoden sähkön hinta-arvio yllättää 2:14
Millainen sähkösopimus kuluttajan nyt kannattaa ottaa? MTV Uutiset selvitti

Viimeaikaisista hintapiikeistä huolimatta pörssisähkön keskihinta on jäämässä tänä vuonna noin 7 senttiin kilowattitunnilta.

Näin arvioi valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.

Sen mukaan pörssisähkö on tulevana talvena edullisempaa kuin viime talven poikkeusoloissa. Kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa hinnat ovat laskeneet noin kymmeneen senttiin kilowattitunnilta.

Johtavan asiantuntijan Päivi Suur-Uski arvioi, että pörssisähkön kalleimmat hintapiikit rajoittuisivat muutamiin talven kylmiin viikkoihin.

– Emme voi verrata viime syksyn korkeita hintoja tähän syksyyn, Suur-Uski sanoo.

Millainen sähkösopimus kuluttajan nyt kannattaa ottaa? MTV Uutiset selvitti 4:33

Katso Suur-Uskin pitkä haastattelu tältä videolta!

Tiistaina pörssisähkö oli kahdeltatoista tunnin ajan 48 sentin hintaista kilowattitunnilta. Maanantaina korkein huippu kohosi 68 senttiin.

– Tällä hetkellä pörssisähkön elokuun keskihinta pyörii kuitenkin reilussa 5 sentissä. Vaikka on ollut korkeita päiviä, ei keskihinta ole vielä kovin korkealla noussut, toteaa Suur-Uski.

Suur-Uski lisää, että jos loppukuussa hinta on korkeampi eikä sähköjärjestelmän häiriöitä ole korjattu, keskihinta voi nousta reiluun kuuteen senttiin.

Pörssisähkö vai kiinteä sopimus?

Energia-asiantuntijan mukaan pörssisähkön keskihinta on ollut korkeimmillaan helmikuussa noin yhdeksässä sentissä ja halvimmillaan hieman yli kolmessa sentissä toukokuussa.

Loppuvuoden osalta Motivan ennusteessa keskihinta olisi tämän hetkisen arvioin mukaan korkeintaan kahdeksan senttiä, mutta tuulisena syksynä hinta laskisi jopa sen alle. Tällöin tämän vuoden keskihinnaksi tulee siis noin 7 senttiä.

Suur-Uski muistuttaa, että hinnat olivat viime vuonna aivan eri tasolla kuin tänä vuonna.

– Viime vuonna elokuussa pörssisähkön keskihinta oli koko vuoden korkein 32 senttiä kilowattitunnilta. Hinta pysytteli korkealla loppuvuoden, ja joulukuun korkeimpien pakkasten aikaan hinta nousi toiseksi korkeimmalle 27 senttiin.

MTV Uutiset pyysi Motivaa laskemaan esimerkkitalon todellisen vuosikulutuksen perusteella, olisiko pörssisähkön sijaan kymmenen sentin kiinteä määräaikainen sopimus tullut kulutusjoustoa käyttävälle maalämpötalolle edullisemmaksi.

Johtavan asiantuntijan mukaan pörssisähkö olisi edullisin. Esimerkki laskelmassa on käytetty syys-joulukuulle kahdeksan sentin kilowattitunnin hintaa.

– Kyllä se pörssisähkö vaikutti kaikkien edullisimmalta tälle kohteelle, sanoo Suur-Uski.


Esimerkissä pörssisähköä käyttävä omakotitalo maksaisi 300 euroa vähemmän kuin 10 sentin kiinteähintaisen sopimuksen tehnyt. 

Vuoden sähkön hinnaksi tulisi noin 1000 euroa, mutta tästä summassa ei ole mukana perusmaksua, siirtohinta eikä sähköveroa. Näitä ei ole otettu mukaan, koska siirtohinnat vaihtelevat eri puolilla maata.

Suur-Uskin arvion mukaan tulevana talvena pörssisähkön hinta tulee olemaan viime vuotta maltillisempi, mutta yllätyksen mahdollisuus on yhä olemassa, koska sähköjärjestelmä on yhä häiriöherkkä. 

– Vihreä siirtymä ei ole vielä kokonaan tehty emmekä ole täysin toipuneet vielä Venäjän energian käytön loppumisesta, lisää Suur-Uski.

Lue myös:

    Uusimmat