Espoolainen Antti kohtasi pysäyttävän yllätyksen – näin iso osuus omakotitalon kustannuksista palaa sähkölaskuun

Näin sähkön hintapiikki otettiin vastaan omakotitaloalueella Espoossa 4:41
Katso: Näin sähkön hintapiikki otettiin vastaan omakotitaloalueella Espoossa

Espoolaisen suorasähkölämmitteisessä talossa asuvan Antti Järvisen mukaan sähkölaskun osuus omakotitalon asumiskuluissa on jopa yli puolet.

– Tämän päivän ikävät uutiset sähkön kalliista hinnasta saivat ottamaan verkosta kaikki muut laitteet paitsi jääkaapin.

Järvisen suoralla sähköllä lämpiävän talon vuosikulutus on 20 000 kilowattituntia, mutta kulutus oli aiemmin jopa 40 000. Järvisten sähkölasku oli vuonna 2022 siis 2000 euroa.

– Olemme tehneet runsaasti energiaremontteja. Meillä on varaava takka, ilmalämpöpumppu ja aurinkopaneelit. Tämän lisäksi laitoimme katolle lisäeristettä.

Järvisen mukaan sähkön hinnan iso osuus on laskettu Lounais-Espoon omakotiyhdistyksen viiden omakotiasujan kiinteistöjen vuosikustannuksista.

– Laskelmaan otettiin kaikkien kahden hengen talouksien sähkölaskun lisäksi vesi- ja jätelaskut sekä kiinteistövero- ja vakuutuslaskut. 

Järvisen mukaan edullisimmassa talossa vuosikustannus oli 4000 euroa ja kalleimmassa 7500.

– Tässä kalleimmassa on iso tontti, joten kiinteistöveron osuus on merkittävä. Keskimääräinen vuosikustannus oli 5000 – eli sähkön osuudet vaihtelivat 2000 eurosta vajaaseen 4000 euroon. 

Järvinen tarkentaa, että talot ovat hieman erilaiset, mutta sähkön käytössä voi olla eroja.

Järvisellä itsellään on 15 senttin perushinnalla oleva kiinteähintainen sähkösopimus, joka kuitenkin nousee tai laskee viidellä sentillä kulutusajankohdan mukaan.

 – Hieman kyllä harmittaa, mutta tein päätöksen viime talvena sen hetkisten tietojen perusteella, lisää Järvinen.

Lue myös:

    Uusimmat