Asiantuntija järkyttyi traagisesti menehtyneen Tori Bowien kuolinsyystä – tapaus nosti surullisen epäkohdan esiin

Olympiavoittaja Tori Bowien traaginen kohtalo on koskettanut monia. Yhdysvalloissa tapahtuma on nostanut tummaihoisten synnytysten riskit puheenaiheeksi.

Norjan NRK:n asiantuntija Christina Vukicevic Demidov järkyttyi, kun hän kuuli olympiavoittaja Tori Bowien kuolinsyyn. Bowie menehtyi synnytyskomplikaatioihin, eikä Bowien kohdussa kahdeksan kuukautta ollut vauvakaan selvinnyt.

– Tämän traagisempaa ei voi olla. Jos hän tosiaan kuoli yksin kotonaan raskaana mahassaan vauva, joka olisi voinut jo hengittää itse – on tämä täysin karmeaa, Vukicevic Demidov sanoo NRK:n mukaan.

Bowien kanssa olympiakultaa viestijoukkueessa voittanut yhdysvaltalaisjuoksija Tianna Madison toi esille pysäyttävän tiedon Bowien kuolinsyyn selviämisen jälkeen.

– Kolme meistä neljästä - historian toiseksi nopein viestijoukkue - on joko kuollut tai lähes kuollut synnytykseen, Madison kirjoitti Instagramissa.

Julkaisussa kerrotaan, että tummaihoisten naisten synnytyskuolleisuus on kolme kertaa suurempi kuin valkoihoisilla Yhdysvalloissa. Madisonin mielestä tämä todistaa, että Yhdysvalloissa on selkeästi rakenteellista rasismia. Toinen viestijoukkueen jäsen, seitsenkertainen olympiavoittaja Allyson Felix, asettui heti tukemaan joukkuekaveriaan.

– Tämä on sydäntäsärkevää.  Raskauskuoliin liittyvä kriisi on edelleen olemassa tässä maassa. Mustat naiset ovat vaarassa. Siksi meidän ei pidä lopettaa taistelua tämän asian puolesta, kirjoittaa Felix.

Uskottiin itsemurhaan

Ennen kuolinsyyn paljastamista liikkeellä oli paljon spekulaatiota jopa Bowien itsemurhasta. Jotkut yhdysvaltalaismediat väittivät, että Bowie oli riistänyt hengen itseltään ja lapseltaan.

– Monet vihjasivat, että hän on tehnyt tämän itselleen. Se on hyvin loukkaavaa, sanoo hänen agenttinsa Kimberly HollandCBS Newsille.

 – Nyt kun tiedämme totuuden, odotan, että monet ovat pahoillaan.

Bowie oli vuosina 2015-2017 yksi Yhdysvaltojen yleisurheilumaajoukkueen suurimmista tähdistä. Olympialaisten viestivoiton lisäksi hän kaappasi hopeaa ja pronssia Rio de Janeiron olympialaisista. Lontoossa vuossa 2017 hän voitti kaksi kultamitalia, toisen 100 metrin juoksusta ja toisen pikaviestistä. Pekingin MM-kisoissa 2105 hän voitti pronssia sadalla metrillä.

Lue myös: