Mainos

Asiakkaan nieltävä korotukset: Sähkönsiirtoyhtiötä voi vaihtaa vain muuttamalla muualle

1:49

Sähkönsiirtoyhtiöiden, erityisesti Carunan hinnankorotukset ovat herätelleet ihmisiä pohtimaan sähkön hintaa. Kuitenkin vain sähköenergian hinnan voi kilpailuttaa, ei siirtoa.

Sähkölasku koostuu kolmesta osasta: sähkönsiirrosta, sähköenergialaskusta eli käytetystä sähköstä sekä veroista. Käytännössä sähkönkäyttäjä voi saada kaksi laskua, mikäli on kilpailuttanut sähkösopimuksensa.

Kilpailutus koskee vain sähköenergialaskua. Siirtolasku maksetaan aina oman alueen sähköverkkoyhtiölle.

Energiaviraston mukaan se, miltä yritykseltä asiakas sähkönsä ostaa, ei saa vaikuttaa siirtohintoihin. Myöskään asiakkaan sijainti verkkoyhtiön alueella ei saa vaikuttaa hintoihin.

Sähköverkkoyhtiöiden koko vaihtelee

Suomessa on noin kahdeksankymmentä sähköverkkoyhtiötä. Suurin niistä on nyt tapetilla ollut Caruna, jolla on noin 640 000 asiakasta.

caruna verkkoalueet grafiikka

Energiateollisuuden mukaan viisitoista suurinta sähköverkkoyhtiötä kattavat yli 70 prosenttia verkoista ja käyttäjistä. Seassa on myös aivan pieniä yhtiöitä, jotka palvelevat käytännössä vain yhden kunnan asukkaita. Suurin osa sähköverkkoyhtiöistä onkin suoraan kunnan tai kuntaenemmistöisen osakeyhtiön omistuksessa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.