Mainos

Asemasta asunto Ellenille – listoilla viimeistely

Valmiiksi pintakäsitellyt listat nopeuttivat isojen huoneiden viimeistelyä.

Ellen oli hankkinut kunnioitettavan valikoiman erilaisia listoja: oli holkkalistaa ja toinen toistaan hienompaa jalka- ja reunalistaa. Valmiiksi pintakäsiteltyjen listojen hyödyntäminen nopeuttaa työtä kovasti, kun pintakäsittelyn tarve jää pois.

Listat on pakattu tiukkoihin muovikääreisiin. Näitä ei saa leikata auki kuin juuri ennen käyttöä! Silloinkin avataan vain se paketti, josta otetaan listoja heti käytettäväksi. Muuten listat alkavat helposti kieroilla varsinkin tällaisessa tilassa, jota lämmitetään jo tavalliseen tapaan. Muovit leikataan auki listojen takapuolelta, ettei vahingossakaan naarmuteta näkyviin jäävää pintaa.

Ellen oli suunnitellut listojen käytön eri tiloissa erilaiseksi. Muun muassa 90 millimetrin levyinen jalkalista pantiin kiertämään paitsi lattian rajaa, myös oven ympäri vuorilistan tapaan. Lopputulos on todella komea, mutta jiiriin leikatessa saa olla tarkkana – niin kyllä muutenkin listoitustöissä – sillä lista oli profiililtaan hiukan kartiomainen ja kapeni yläosaansa kohden.

Jiiriin sahaamiseen on monenlaisia ja monen kokoisia apuvälineitä yksinkertaisesta laatikosta tarkasti säädettäviin, moneen suuntaan kallistuviin ja lukittaviin sirkkeleihin. Käytti mitä konstia hyvänsä, sahaaminen on tehtävä siten, että siistein jälki tulee listan näkyviin jäävään osaan.

Kaikissa vähänkin kehittyneemmissä laitteissa saha voidaan lukita moniin erilaisiin kulmiin. Jiirin oikea kulmahan saadaan jakamalla seinän tekemän kulman asteet kahdella: tavallinen 90 asteen nurkka vaatii 45 asteen jiirin, 45 asteen kulma seinässä 22,5 asteen jiirin ja niin edelleen.

Listat kiinnitettiin viimeistelynaulaimella. Koska listojen takana oli monin paikoin 22 millimetrin paksuinen Huokoleijona-puukuitulevy, naulat piti ampua vinoon riittävän pitävyyden takia.

Kattoon Ellen valitsi yksinkertaisen, kapean peitelistan, jolla peitetään katon ja puukuitulevyn välinen sauma. Kapea lista sopii tässä tapauksessa hyvin, sillä vanhat, massiiviset kattolistat jäivät edelleen paikalleen.

Lisätietoja:

(JKA 7.3.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.