Arkkiatri: Luottamus rokotuksiin horjuu hetkeksi

Arkkiatri Risto Pelkosen toivoo, että rokoteskandaali ei horjuta kansalaisten luottamusta suomalaiseen terveydenhuoltoon.

Arkkiatrin mielestä nyt on tärkeintä, että asia selvitetään perusteellisesti. Hän painottaa, että narkolepsiaan sairastuneiden on saatava hyvää hoitoa ja asiallinen korvaus.

- Ensisijaista on se, että hyvin tarkkaan selvitetään, miten tässä kävi näin, ja että onko tässä sellaisia tekijöitä, joista voisi ottaa oppia. Myös rokotteesta sairastuneille täytyy tämä jollain tavalla korvata ja turvata heidän hoitonsa.

Arkkiatri Pelkonen uskoo, että luottamus rokotukseen horjuu ainakin jonkin aikaa. Hän muistuttaa kuitenkin, että lääketieteeseen liittyy aina riski.

- Aina kun tehdään koko väestöön kohdistuvia toimenpiteitä, niin aina tulee myös haittoja. Siitä minulla ei kuitenkaan ole käsitystä, että olisiko etukäteen voitu tietää, että tällainen mahdollisuus on ollut olemassa. Myös se, että olisiko rokotusten aloittamista pitänyt lykätä, on todella vaikea kysymys. Jälkiviisauden kanssa täytyy olla hyvin tarkkana, Pelkonen sanoo.

Pelkonen korostaa, että sairastuminen narkolepsiaan on suuri tragedia koko perheelle.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos vahvisti tänään, että sikainfluenssarokote on lisännyt lasten narkolepsiatapauksia.

Lue myös:

    Uusimmat