Arki hautaa alleen elämänviisaudet – älä unohda näitä

Meistä jokainen tuntee paljon elämänviisauksia, luettuja tai opittuja. Arjessa ne tuppaavat unohtumaan, vaikka päätöksiä tehdessä ne voisivat toimia hyvinä ohjenuorina. Oletko sinä todella sisäistänyt seuraavat Marcandangel-verkkosivuston kokoamat opetukset?

Ihmiselämä on suhteellisen lyhyt

Vaikka sisimmässään tietää, että elämä on lyhyt ja lopulta jokainen kuolee, lähipiirissä konkretisoituessaan tämä tuntuu aina yllättävän. Elä elämää tänään. Älä ummista silmiäsi kuolemalta, mutta älä myöskään pelkää sitä. Pelkää mieluummin elämätöntä elämää, joka seuraa siitä, että on liian peloissaan toimiakseen. Kuolemaa suurempi tappio voikin olla se, mitä kuolee sisälläsi, kun vielä elät. Ole rohkea.

Luot itse oman elämäsi

Elämä on yksin omissa käsissäsi. Muut voivat yrittää taivutella sinua, mutta he eivät voi tehdä päätöksiä puolestasi. He voivat kävellä rinnallasi, mutta eivät kengissäsi. Tien, jonka itselleen valitsee, pitäisi olla linjassa omien intuitioiden ja toiveiden kanssa. Älä pelkää vaihtaa toiselle polulle, jos se tuntuu oikealta. On parempi olla sellaisten tikkaiden alapäässä, joita haluaa kiivetä, kuin sellaisten tikkaiden yläpäässä, joita ei halua.

Ymmärrä, että elämässä tarvittava kärsivällisyys ei tarkoita odottelua, vaan kykyä säilyttää hyvä asenne ja työskennellä kovaa uskomansa asian eteen. Anna tekojesi puhua enemmän kuin sanojen, niin lopussa menestys on äänesi.

Intohimoinen hyppy kannattaa aina. Vaikka ei olisi aavistustakaan siitä, mihin laskeutuu, ole tarpeeksi rohkea astuaksesi tuntemattoman reunalle ja kuunnellaksesi sydäntäsi.

Kiire ei tarkoita aikaansaamista

Kiire ei ole hyve, jota pitäisi kunnioittaa. Kaikilla on joskus hullun kiireisiä ajanjaksoja, mutta vain hyvin harvalla on oikeasti syytä jatkuvaan kiireeseen. Kiire johtuu ennemminkin siitä, ettei osaa elää omien kykyjensä rajoissa, priorisoida ja sanoa ei.

Kiireisyys ei liioin tarkoita tuotteliaisuutta tai aikaansaavuutta. Usein paikasta, työstä, konferenssista, kokouksesta ja lounastapaamisesta toiseen syöksähtelevä on kroonisesti myöhässä. Aikaa riittää sähköpostien naputteluun älypuhelimella, mutta ei unelle ja perheelle. Vaikka kiire voi antaa tunteen tärkeydestä ja elossa olemisesta, yleensä ennemmin tai myöhemmin alkaa kaivata jotain enemmän.

Menestystä edeltää epäonnistuminen

Useimmat virheet ovat väistämättömiä. Siksi kannattaa opetella antamaan itselleen anteeksi. Ei ole ongelma tehdä virheitä – on ongelma, jos niistä ei ikinä opi.

Jos pelkää liikaa epäonnistumista, ei voi tehdä sitä, mitä tarvitaan onnistumiseen. Tämän takia kannattaa ystävystyä epäonnistumisen kanssa. Mestarin ja aloittelijan ero on, että mestari on epäonnistunut useammin kuin aloittelija on edes yrittänyt. Hienon taideteoksen takana voi olla tuhansia pieleen menneitä yrityksiä, niitä ei vain koskaan näytetä.

Muista myös tämä: vaikka jokin asia ei tapahdu juuri nyt, se ei tarkoita, ettei se tule koskaan tapahtumaan. Joskus asioiden täytyy mennä pieleen ennen kuin ne voivat mennä oikein.

Ajattelu ja tekeminen ovat kaksi eri asiaa

Menestys ei tule, jos sitä vain ajattelee ja odottaa. Ihminen on sitä, mitä tekee – ei sitä, mitä sanoo tekevänsä. Kysy itseltäsi, mikä sinulle on todella tärkeää, ja hanki sitten rohkeutta rakentaa elämäsi sen vastauksen ympärille. Jos odottaa ennen kuin tuntee olevansa 100-prosenttisen valmis aloittamaan, odottaa luultavasti loppuelämänsä.

Et tarvitse anteeksipyyntöä antaaksesi anteeksi

Elämästä tulee paljon helpompaa, kun oppii hyväksymään kaikki ne anteeksipyynnöt, joita ei koskaan saanut. Sekä positiivisia että negatiivisia kokemuksia kohtaan voi tuntea kiitollisuutta. Se on kuin astuisi katsomaan tilannetta hieman kauempaa ja sanoisi: kiitos tästä opetuksesta. Kaunan kantaminen menneisyyttä kohtaan on tämän päivän onnellisuuden hukkaan heittämistä.

Anteeksianto ei tarkoita syyllisen vapauttamista vastuusta, vaan itsensä vapauttamista uhrin taakasta. Ei kannata antaa menneisyyden, jota ei voi muuttaa, vaikuttaa huonolla tavalla nykyhetkeen.

Kaikki eivät sovi yhteen

Olet juuri niin upea kuin ihmiset, joilla ympäröit itsesi. Jos joku jatkuvasti alentaa sinua ja saa olosi epämukavaksi, epävarmaksi ja vähäpätöiseksi, rohkene päästää irti. Yhteyttä toisiin ihmisiin ei voi pakottaa. Jos olo on aina tietyn henkilön tavattua väsynyt tai ahdistunut, intuitiota on syytä kuunnella.

On sinun tehtävä rakastaa sinua, ei muiden

On tärkeää olla mukava toisille, mutta vielä tärkeämpää on olla mukava itseään kohtaan. Itseään pitää todella rakastaa, jos haluaa saada jotain aikaiseksi tässä maailmassa. Varo siis, ettet ala nähdä itseäsi niiden ihmisten silmillä, jotka eivät arvosta sinua. Tunne arvosi, vaikka he eivät tuntisi.

Anna jonkun rakastaa sinua tänään juuri niin virheellisenä, rumana tai vajavaisena kuin ehkä ajatteletkin olevasi. Anna sen jonkun olla sinä itse.

Sinä et ole yhtä kuin omistamasi asiat

Tavara on vain tavaraa. Useimmat tulisivat toimeen paljon vähemmällä kuin mitä luulevat tarvitsevansa. Materia ei ole yhtä tärkeää kuin ihmissuhteet ja kokemukset. Todellisuutta ovat sinä, ystäväsi, perheesi, rakkautesi, toiveesi, suunnitelmasi ja pelkosi. Olet arvokas jo nyt, et vasta hankittuasi uuden auton, television, kodin, takin tai kännykän.

Kaikki muuttuu joka sekunti

Se, mitä sinulla on tänään, voi jo huomenna olla mennyttä. Asiat, ihmiset ja tilanteet muuttuvat usein yllättäenkin. Elämä ei pysähdy kenenkään takia vaan liikkuu vauhdilla rauhasta kaaokseen muuttaen suuntaa joskus jopa sekunneissa. Näennäisesti harmiton päätös tai sattuma voi ravistella yhden ihmisen maailmaa kuin meteoriitti.

Olipa tilanne nyt miten hyvä tai huono tahansa, se tulee muuttumaan. Joten kun elämässä on asiat hyvin, nauti siitä. Älä etsi koko ajan jotakin vielä parempaa. Onni ei tule niille, jotka eivät arvosta sitä, mitä heillä jo tällä hetkellä on.

Kuva: Colourbox.com

Mistä koostuu ihana elämä?

Huomenta Suomessa puhuttiin ihanasta elämästä lokakuussa 2013. Vieraina olivat tangokuningattarenakin tunnettu muusikko ja elämäntapaohjaaja Kirsi Ranto sekä eläinkommunikoija Maiccu Kostiainen. Katso lähetys alta.

Lue myös:

    Uusimmat