Mainos

Arhinmäki: Rauhanturvaajat pois Afganistanista

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mielestä Suomen pitäisi vetää rauhanturvaajansa pois Afganistanista.

Arhinmäki sanoo, että Suomen osanotto Nato-johtoiseen Isaf-operaatioon on osaltaan oikeuttamassa sotatoimia, ylläpitämässä korruptoitunutta hallintoa ja tukemassa sotarikollisia.

- Olen esittänyt saman ajatuksen jo kaksi vuotta sitten ja todiste tästä löytyy eduskunnan pöytäkirjoista. Kysymys on siitä, että Suomi ei ole enää turvaamassa rauhaa, vaan Suomi on sisällissodassa Afganistanissa.

- Joukkoja olisi syytä alkaa vetää pois, mikä ei tietenkään tapahdu muutamassa päivässä. Afganistanissa ei tällä hetkellä turvata rauhaa, vaan siellä osallistutaan Isaf-operaation nimissä käytännössä sisällissotaan. Siellä Yhdysvallat tekee ilmapommituksia ja Afganistanin kansan enemmistö on kääntynyt ulkopuolisia joukkoja vastaan ja kokee heidät pikemminkin miehittäjiksi kuin rauhan tuojiksi, perustelee Arhinmäki.

Suomi lähti Afganistan-operaatioon mukaan vuonna 2002. Vasemmistoliittokin oli tuolloin mukana hyväksymässä päätöstä.

Rauhaturvaamisen luonne matkalla muuttunut

- Silloin näytti siltä, että ollaan todella lähdössä turvaamaan rauhaa, mutta luonne on sittemmin muuttunut. Yhdysvaltain ilmapommitukset ja valtavat määrät kuolleita siviilejä osoittavat sen, Arhinmäki sanoo.

Suomalaiset rauhanturvaajat Pohjois-Afganistanissa ovat joutuneet iskujen kohteeksi lukuisia kertoja viime aikoina.

- Muualla Euroopassa käydään paljon keskusteluja siitä, että tuoko tämä operaatio Afganistanissa niitä tavoitteita, joita alun alkujaan lähdettiin hakemaan. Sitä, että naisilla olisi oikeuksia ja lapsilla mahdollisuus koulutukseen. Suomessa tätä keskustelua ei käydä lainkaan, ihmettelee Arhinmäki.

Suomi voisi Arhinmäen mielestä poistaa joukkonsa Afganistanista halutessaan muutaman kuukauden sisällä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.