Areva etsii uraania Rovaniemeltä ja Ranualta

Arevalla on uraanivaraukset myös Pohjois-Karjalassa Enon ja Kontiolahden alueella. Nyt ranskalaisyhtiö on jättänyt varauksen myös Rovaniemen ja Ranuan alueille.

Ranskalainen kaivosyhtiö Areva on jättänyt ilmoituksen uraanin etsinnästä Rovaniemen ja Ranuan alueilta. Lapin maistraattiin jättämänsä varausilmoituksen perusteella Areva saa kaivoslain mukaisen etuoikeuden mahdollisten kaivoskivennäisesiintymien valtaamiseksi. Varaus oikeuttaa yhtiön jatkamaan tutkimustoimintaa alueella vuoden ajan.

- Olemme vakuuttuneita jatkotutkimusten tarpeellisuudesta, sillä alueelta on löytynyt useita uraania sisältäviä lohkareita. Aiomme tutkia aluetta säteilymittareilla ja otamme näytteitä kallioperästä, mutta mitään kaivauksia alueella ei tehdä, Arevan toimitusjohtaja Osmo Kaipainen kertoo.

Etsintäalueen laajuus on 227 neliökilometriä, josta Ranuan puolella on 208 ja Rovaniemellä 19 neliökilometriä. Asuttamattoman alueen omistaa suurimmaksi osaksi valtio. Varausalue ei ole ollut aiemmin uraanin etsinnän kohteena.

Arevalla on tällä hetkellä uraanivaraus myös Pohjois-Karjalassa Enon ja Kontiolahden alueella.

Vuoden pituisen varausajan päätyttyä kaivosyhtiön on haettava kauppa- ja teollisuusministeriöltä kaivoslain mukaista valtausta tai luopua varauksesta. Valtaus oikeuttaa yhtiön tekemään laajempaa tutkimusta, kuten näytekairauksia ja kaivantoja. Valtaukset voivat olla voimassa vuosia. Varsinaiseen uraanin louhimiseen tarvitaan valtioneuvoston antama lupa, joka edellyttää niin ympäristö- kuin turvallisuusselvityksiä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat