Joka Kodin Asuntomarkkinat seuraa syksyllä 2001 ja keväällä 2002 MTV3:n Jyrki-ohjelmasta tutun Olli Oikarisen omakotitalohanketta. Talo tehdään rakennuttajansa mukaiseksi ja näköiseksi, mutta oppi ja kokemukset sopivat jokaiselle rakentajalle - varsinkin kun opettajana toimii itse Remontti-Reiska.
Vanhastaan on ollut tapana piilottaa uudisrakennuksen anturaan jotain ajankohtaista muistoksi jälkipolville - yleensä kolikoita, mutta väitetäänpä jonkun laittaneen sinne vaimon valokuvankin. Olli pohdiskeli dna-näytettä, se kun on nyt kovasti pinnalla. Reiskallakin oli oma ehdotuksensa.. mutta tämä juttu on parempi jättää kertomatta.
Pikkupakkanen alkoi kovettaa syyssateiden liottamaa tonttia. Talven tulohan ei nykyään rakentamisen vauhtia juuri hidasta - edes valutöiden osalta - kun valitaan oikeat aineet ja menetelmät.
Antura valettiin muottiin, jossa harjaterästangot olivat jo paikallaan asiallisesti sidottuina. Ennen massan pumppaamista muottiin ne tarkastettiin vielä kerran: niitä pitää olla riittävästi ja niiden oltava kunnolla irti sekä muottilaudoituksesta että maasta. Suojaetäisyyden on oltava 50 mm ja sen on myös pysyttävä sellaisena: massa tulee pumppuauton letkusta todella kovalla paineella, eivätkä teräkset silloin saa liikkua! Tätä varten käytettiin tarkoitukseen erityisesti valmistettavia, muovisia tukia.
Anturaan valittu betoni oli notkeudeltaan 2-3 ja lujuudeltaan 250. Kiven koko oli 16 mm, sillä se tulee vielä pumpun läpi - 32 ei enää mahdu.
Valua ei saa päästää jäätymään. Siksi paikalle oli varattu pressuja ja sähkölämmitteisiä roudaneristysmattoja, joilla se peiteltiin heti sen jälkeen kun betoni oli pumpattu muottiin. Lisäksi massana käytettiin niin sanottua rapid-sementtiä, jonka kovettumisaika on tavanomaista huomattavasti lyhyempi. Tavallinen betonihan tarvii 28 vuorokautta saavuttaakseen rakenteellisen lujuutensa - rapid-sementistä tehty saavuttaa sen jo 7 vuorokaudessa, mutta tämä edellyttää lämpötilan pysymistä 20 asteessa koko ajan. Massa onkin lämmitetty saapuessaan jo valmiiksi 30 asteeseen.
Valun lämpötilaa täytyy tarkkailla mittareilla koko kovettumisajan, vaikka käytettäisiinkin roudaneristysmattoja. Jos se kaikesta huolimatta laskee alle 20 asteen, valu ei siitä kärsi - kuivumisaika vain pitenee. Tässä voi käyttää yksinkertaista laskukaavaa: seitsemän vuorokautta 20 asteessa on "140 lämpöastevuorokautta" - tämän luvun voi jakaa lämpötilalla, jolloin saa vaaditun kuivumisajan vuorokausina.
Sillä tavalla tämä ei kuitenkaan toimi, että lämmitetään massa 140 asteiseksi, annetaan seistä päivän ja aletaan seuraavana tekemään taloa päälle massa ei myöskään saa olla liian kuumaa. Rapid-sementti kehittää jo itsessään aika kovan lämmön, ja liikaa lämmitettäessä se alkaa helposti halkeilla ja murentua. Valusta tulee hauras. Vähintään viikon odotteluun on siis varauduttava.