Antti Holman tarina: ”Kaapista ulostulo oli elämäni parhaita päätöksiä”

Näyttelijä ja kirjailija Antti Holma eli lapsuutensa maaseudun sulkeutuneessa ilmapiirissä. Ilmaisutaidon lukio ja pääsy Teatterikorkeakouluun mursi muurit ja nuori näyttelijälupaus päätti vihdoin olla rehellinen itselleen ja läheisilleen.


Antti Holma seisoo jykevien ruskeiden nahkasohvien ympäröimänä ja puristaa juontopapereita kädessään. Kamera käy ja Holma väläyttää hymynsä. Hänellä on viininpunainen rusetti kaulassaan ja tummansininen pikkutakki yllään. Takan päällä hänen oikealla puolellaan on täytetty hirven pää. Kun Holma avaa suunsa, yleisö nauraa vedet silmissä. Käynnissä on Antti Holma Show’n kuvaukset.

– Tämä on Speden vanha koti. Pihalla on Riitta Väisäselle pieni kesämaja ja kolmannessa kerroksessa asuu minun äitini. Seinälle on ripustettu hirvi Kalevi, joka on mahdollisesti tehnyt itsemurhan, Holma esittelee studiotaan.

32-vuotiaasta näyttelijästä on tullut vuoden aikana koko kansan Antti. Viime syksynä hän lähti mukaan hittiohjelma Putoukseen ja nousi siellä Kissi-hahmollaan sketsihahmokisassa kansan suosioon. Sen jälkeen mies on näytellyt useissa elokuvissa ja juontanut muun muassa musiikkikilpailuparodia Kingin. Holman esikoisromaani Järjestäjä ilmestyi syksyllä 2014 ja hänen runokokoelmansa Kauheimmat runot viime heinäkuussa.

– Suomessa on vähän sellainen trendi, että telkkariin mahtuu vain muutama näyttelijä kerrallaan. Nyt on minun vuoroni tehdä ja touhuta. En kuitenkaan ajattele, että pystyisin tekemään tätä työtä pelkän julkisuuskuvani avulla. Tämä on kovaa duunia. Se mikä elämässäni on muuttunut, on työtarjousten määrä. On mukavaa, että pystyn valitsemaan, mitä tarjouksia otan vastaan ja mitä en, Holma sanoo.


 Holma esittelee isännöimässään Antti Holma Show’ssa täysin uuden hahmon, Kelan virkailija Leena Pahasen.


Näyttelijä ilmoitti viime keväänä luopuvansa Putous-pestistään ja aloittavansa oman talk show’n isäntänä. Sen koommin mies ei ole päätöstään katunut, vaikka myöntää, että oman ohjelman isännöiminen aiheuttikin hänelle melkoisia suorituspaineita.

– Jännitin joka kerta, miten vieraan ja studioyleisön kanssa natsaa yhteen. Olen lopputulokseen tyytyväinen. Kaikki jaksot ovat erilaisia, ja tunnelma on vaihdellut paljon. Joissakin jaksoissa on naurettu enemmän ja joissakin keskitytty puhumiseen.

Holma tunnetaan kunnianhimoisena näyttelijänä. Lisäksi hän haluaa vaikuttaa tuotantoihin, joissa on mukana. Antti Holma Show’n tekemiseen mies on vaikuttanut aina lavasteiden valinnasta vieraiden ja esiintyjien valitsemiseen sekä käsikirjoittamiseen.

– On selvää, että haluan siirtyä jossain vaiheessa puikkoihin. En välttämättä ohjaajaksi, mutta tuottaminen minua kiinnostaa. Olen suunnitellut, että kun kaikki ovat lopullisesti kyllästyneitä näkemään naamaani televisiossa, annan reilusti muille tilaa.


antti holma sitaatit 2

”Pakko päästä pois”

Palataan talk show’n miehekkäistä kulisseista ajassa kolmisenkymmentä vuotta taaksepäin. Miten suursuosiosta nauttiva näyttelijä päätyi oman ohjelman juontajaksi ja koko kansan lemmikiksi?

Näytteleminen oli Holmalla veressä jo lapsena. Peruskoulussa hän oli mukana näytelmäkerhoissa, kuvasi, ohjasi ja käsikirjoitti. Lapsuutensa hän vietti Pohjois-Savossa pienessä Sonkajärven kunnassa.

– Sonkajärvi oli lapselle hyvä paikka elää. Oli tilaa, missä riehua. Minulla ja ystävilläni oli oma puumaja, jossa vietimme aikaa. Minulle kävi kuitenkin jo varhain selväksi, että täältä on pakko päästä pois. Mitä enemmän tuli ikää, sen pienemmäksi paikka kävi. Seitsemännen luokan jälkeen olin kypsä lähtemään.

Pienen paikkakunnan ilmapiiri ei sopinut ulospäin suuntautuneelle ja elämään intohimoisesti suhtautuvalle nuorelle pojalle. Hän halusi olla oma itsensä eikä halunnut kuulla kenenkään tuomitsevan häntä.

– Paikkakunnan tarjoamat mahdollisuudet olivat rajalliset. Haaveilin jo tuolloin kirjoittamisesta ja näyttelemisestä, eikä Sonkajärvellä ollut paikkaa, jossa olisin voinut toteuttaa itseäni.

Holma oli vain 15-vuotias, kun hän pakkasi laukkunsa ja muutti Helsinkiin. Perhe seurasi perässä myöhemmin.





Sielultaan Kallion lukiolainen

Muutto Helsinkiin ja opintojen aloittaminen Kallion ilmaisutaidon lukiossa tekivät Antti Holmasta ihmisen, jona hänet nykyään tunnetaan. Sielultaan mies on yhä Kallion lukiolainen.

– Lukioaika on jäänyt mieleeni positiivisena kokemuksena. Kallion lukio oli minulle hyvä paikka kasvaa ja kehittyä. Vasta myöhemmin olen kuullut, että se voi pahimmillaan olla myös paikka, missä jää helposti toisten jalkoihin. Itse en koskaan kokenut olevani erityisen suosittu, mutta minulla oli muutama todella hyvä ystävä.

Antti Holma Show’ssakin esiintyvä muusikko Aino Venna on näyttelijän pitkäaikaisimpia lukioystäviä. He tapasivat 16-vuotiaina ja ovat pitäneet siitä asti yhteyttä.

– Olen seurannut Antin elämää yli 15 vuoden ajan eikä mikään enää tunnu yllättävän minua. Häneltä voi odottaa seuraavaksi mitä tahansa. Itse toivon häneltä albumia, Venna naurahtaa.

Hän muistaa Holman monet sketsihahmot, mutta erityisesti hänelle on jäänyt mieleen yhden miehen drag show.

– Antti esitti meille lukiossa diivan elämänkaaren. Tarina alkoi pienestä tyttölapsesta, joka osallistui tenavatähteen ja päättyi vanhan iskelmätähden rillutuksiin. Muistan, että kaikki tytöt kadehtivat jo silloin Antin sääriä. Hän on aina ollut taitava esittämään naista, Venna sanoo.

Hänen mukaansa nuoresta näyttelijälupauksesta pystyi ennustamaan jo lukiossa tähteyden.

– Jo lukioaikana hänen työnsä ja teoksensa koskettivat. Tiesin aina, että Antti pystyy tekemään mitä tahansa. Enemmänkin oli kyse siitä, mitä hän haluaa tehdä.



Nuori ja vihainen

Putous-ohjelman juontaja Heikki Paasonen tuntee Antti Holman sekä lukioajoilta että Putous-ohjelmasta, jossa molemmat olivat mukana kuudennella kaudella.

Kallion ilmaisutaidon lukiossa Holman ensimmäisen kerran tavannut Paasonen muistaa pelänneensä arkana ykkösluokkalaisena nykyistä kollegaansa.

– Emme henganneet Antin kanssa juurikaan lukiossa, koska pelkäsin häntä. Mielestäni hän oli omituinen ja jollakin tapaa härö. Hän vaikutti jopa hieman vihaiselta, Paasonen naurahtaa.

Hän pääsi kertomaan Holmalle saamastaan ensivaikutelmasta vasta vuosien jälkeen, kun miehet tapasivat Putouksen nauhoituksissa.

– Antti myönsi minulle, että hän oli vihainen nuori. Hänellä oli kova paatos ja tekemisen tahtotila. Putouksessa mies oli lukio-Antin vastakohta. Suorat lähetykset aiheuttivat monille stressiä, mutta Antti pysyi rauhallisena. Hän oli kokoava voima Putous-porukassa.


Holma on saanut omiin oloihinsa vetäytyvän miehen maineen. Myös Paasonen muistaa, että kun muut Putous-näyttelijät lähtivät kaljalle lähetysten jälkeen, Holma suuntasi kotiinsa.

– Anttia ei näkynyt työaikojen ulkopuolella. Hän meni kotiin syömään kanaa, kun me muut lähdettiin istuskelemaan kapakkaan. Enkä yhtään ihmettele, kuka nyt jaksaisi selvin päin katsoa humalaisia näyttelijöitä.

Holma tunnustaa, että on aikuisiällä joutunut opettelemaan olemaan ihmisten seurassa.

– Siviilissä olen erakkoluonne. Kodissani on puolen vuoden aikana käynyt ainoastaan kiinteistövälittäjä ja toimittaja. Viihdyn omissa oloissani. Kun menen ihmisten ilmoille, minun täytyy tsempata. Se ei johdu siitä, että en pitäisi ihmisistä. Se johtuu minusta. Olen aina ollut tällainen. Onneksi elämä on hieman helpottunut aikuistumisen myötä, Holma sanoo.


Liikutuksen kyyneliä

Lukioajasta Holmalle on jäänyt erityisesti mieleen hänen kirjallisuuden opettajansa Eva Havo. Holman mukaan Havo oli suuri myötävaikuttaja siinä, että nuoresta miehestä ylipäätään tuli kirjailija.

– Olin kuullut, että hän on mahtava kirjallisen ilmaisun opettaja. Suoritin laajan oppimäärän kirjallisuudesta pääasiassa hänen ansioistaan. Havo on ollut tärkein kirjallisuuden opettajani, Holma muistelee lämmöllä.

– Hänen opissaan kaikki mahdollisuudet tuntuivat rajoittamattomilta. Hän antoi vapauden kirjoittaa, mistä tahansa. Ei ollut enää yhtä oikeaa tapaa kirjoittaa.

Hän kiittää opettajaansa viimeisimmässä teoksessaan Kauheimmat runot.

– Liikutuin kyyneliin kiitoksista. On ihanaa, että hän muistelee kouluaikaansa lämmöllä, Havo sanoo.

Kun Holma kirjoitti esikoisromaaniaan, hän kävi pitkiä keskusteluja entisen opettajansa kanssa.

– Antti otti kirjoittamisen vakavasti jo lukiossa. Kun hän kirjoitti esikoisromaaniaan Järjestäjää, hän oli pitkiä aikoja yksin kotonaan kirjan äärellä. Hän ei koskaan tee mitään vasemmalla kädellä, Havo paljastaa entisestä suojatistaan.

Hän muistaa, kun Holma voitti lukion vuosittaisen kirjoituskilpailun novellillaan Teräsmies, joka kertoi poikien autoreissusta.

– Antilla on todella tarkka kerronnan rytmi. Hän pohti lukioaikaisissa teksteissään erityisesti lapsuuttaan ja juuriaan Pohjois-Savossa.


antti holma sitaatit 3


”Nuorempana homous oli pelottava asia”

Holma pääsi Teatterikorkeakouluun ensimmäisellä yrittämällä lukion jälkeen. Samaan aikaan hän päätti olla rehellinen itselleen ja ystävilleen ja tuli kaapista ulos parikymppisenä.

– Kaapista ulos tuleminen oli itselleni iso juttu, mutta kenellekään muulle se ei tuntunut tulevan uutena tietona.

Holma ei halua toimia homojen äänitorvena, mutta hän haluaa kannustaa erityisesti kaltaisiaan syrjäseutujen kasvatteja tulemaan rohkeasti ulos seksuaalisuutensa kanssa.

– Olen sitä mieltä, että kaapista ulostulo on ollut elämäni parhaita päätöksiä. Ilman seksuaalisuuteni myöntämistä en voisi elää samalla tavalla kuin nyt. Vaikka elämää oli ennen sitäkin, oli se asia, joka piti tehdä, Holma myöntää.

Vanhemmilleen hän kertoi homoudestaan myöhemmin. Uskonnonopettaja äidille ja pappi isälle uutinen ei tullut yllätyksenä.

– Äiti sanoi, että oli tiennyt asiasta jo vuosia. Nuorempana homous oli pelottava asia, mutta nykyään olen oppinut elämään sen kanssa.


”Uniikki tapa katsoa maailmaa”

Vuonna 2008 Teatterikorkeakoulusta valmistunut Holma on päässyt opiskelemaan näyttelemistä alan parhaimpien opissa. Muun muassa kokenut näyttelijä Vesa Vierikko opetti Holmalle näyttelijäntyötä Teatterikorkeakoulussa, jossa mies toimi näyttelijäntyön professorina vuosina 2002–2012.

– Antti on aina ollut omapäinen, hän tekee aina asiat, niin kuin hän itse parhaaksi näkee. Se voi olla hyvä piirre, mutta myös jossain määrin huono ominaisuus, Vierikko sanoo.

Hänelle on jäänyt erityisesti mieleen Holman maisteritutkinnon opinnäyte vuodelta 2008. Mein Pimpf -haisteluni -nimisessä näytelmäkäsikirjoituksessa on Vierikon mukaan jopa ”zappamaisia” piirteitä.

– Hänen opinnäytteensä osoittaa, että Holman tapa katsoa maailmaa on uniikki, mikä johtaa siihen, että myös hänen tapansa näytellä on ainutlaatuinen.

Vierikon mukaan Holma ei ole koskaan ollut julkisuuden perään.

– Päinvastoin, Antti ei millään tavalla rakasta julkisuutta, ainakaan perinteisellä tavalla. En usko, että Antti on koskaan ajatellut, että hänestä pitäisi tulla tähti. Hän kulkisi varmasti mieluummin kadulla tuntemattomana. Julkisuus on näyttelijälle lähtökohtaisesti rasite, Vierikko toteaa.


antti holma sitaatit 4


Suhde poikki alkoholiin

Kolme vuotta sitten Holma laittoi korkin kiinni lopullisesti. Päätös syntyi puolivahingossa, mutta samaan malliin hän ei pystynyt enää jatkamaan.

– Olin tissuttelija. Alkoholi on hyvä kaveri siihen asti, kun se kohottaa mielialaa. Varmasti vielä tänäkin päivänä joisin viinaa, jos se olisi minulle hauska juttu. Minulle alkoholi ei enää ollut kaveri. Se hallitsi elämääni. En päässyt enää nousuhumalaan, vaan tissuttelin päivän mittaan. Join itselleni päivittäin niin sanotun normaalin olon, kunnes masennuin.         

– Minulla oli aamuisin paha mieli, vaikka en olisi juonut edellisenä päivänä paljoakaan. Monen asian summa johti siihen, että jouduin valitsemaan viinan ja työn väliltä ja valitsin työn.


Antti Holma nähtiin Mikko Kuustosen vieraana Kesäkuski-sarjassa.


Viihdealalla alkoholi virtaa iltamenoissa. Sen vuoksi Holma jää mieluummin kotiin.

– En käy enää kapakoissa. Minun on vaikea jutella läheistenkin ihmisten kanssa, jos he ovat juoneet. Minun ei tee mieli enää juoda. Olen käsitellyt sen asian jo.

Sen sijaan raamikkaasta ulkomuodostaan tunnettu näyttelijä kanavoi energiansa kuntoiluun.

– Syksyllä olen joutunut pitämään taukoviikkoja työkiireiden vuoksi, mutta normaalina viikkona pyrin käymään salilla viisi kertaa viikossa. Se on minulle henkireikä, jota tarvitsen säännöllisesti.


antti holma sitaatit 1


Lontoon kutsu

Viimeisen vuoden aikana Holma on ollut tapetilla säännöllisesti. Elokuussa mies ilmoitti lähtevänsä keväällä Lontooseen puoleksi vuodeksi työstämään ”uutta taidetta”.

– Lontoolla on ollut paikka sydämessäni jo vuodesta 2004 asti. Vietin sinä vuonna koko kesän kaupungissa. Siitä lähtien minulla on ollut sellainen haave, että haluan muuttaa Lontooseen joksikin aikaa.

Toisin kuin monet näyttelijäkollegat, Holma ei haaveile kansainvälisestä urasta.

– En usko, että menestyisin ulkomailla näyttelijänä. Se on sellainen ura, mistä monet varmasti haaveilee, mutta itse en ole koskaan ajatellut mitään sellaista. Haluan kirjoittaa ja olen säästänyt rahaa sitä varten, että pääsen aloittamaan kirjoitustyön Lontoossa. Se on ollut pitkäaikainen haaveeni ja nyt se on toteutumassa.


Antti Holman hulvattomat sketsihahmot Sande ja Suvi-Tuuli syntyivät Putouksen alla. Holma on kuvannut serkusten puhelinkeskusteluja muutaman videon verran, ja ne ovat nousseet joka kerta nettihiteiksi.  


Miehellä ei ole omien sanojensa mukaan vielä käsitystä siitä, mitä hän aikoo kirjoittaa.

– Ensimmäisestä kirjastani Järjestäjä ei pitänyt oikeastaan ensin tulla kirjaa. Nytkin olen ajatellut vain laittavani sormeni näppäimistölle ja pakottavani itseni luomaan jotakin. Toivon, että siitä syntyy toinen kirja, mutta aiheesta en osaa vielä sanoa.

Hän myöntää pelkäävänsä, että kun koittaa paluu Suomeen, ei töitä löydykään samalla tavalla.

– Tällä alalla pelko siitä, että töitä ei olekaan, on arkipäivää. Televisiota haluan kuitenkin tehdä tulevaisuudessakin. Kun tulen takaisin Lontoosta, haluan toden teolla miettiä, mitä rupean seuraavaksi tekemään. Jos en ole saanut siihen mennessä työtarjouksia, niin keksin sen itse, Holma sanoo ja väläyttää jälleen hurmaavan hymynsä.

Studion valot ja kamerat sammuvat. Holma kiittää yleisöä ja vieraitaan ja vaihtaa vielä muutaman sanan faniensa kanssa. Sen jälkeen yleisö lipuu hyväntuulisena ulos kirpeään syysilmaan.

Holman päivä ei kuitenkaan pääty vielä. Pedanttina ihmisenä hän käy vielä varmistamassa, että puvustamossa on kaikki valmiina huomisia kuvauksia varten. Illan pimetessä mies suuntaa pieneen yksiöönsä Punavuoreen. Sinne hän lupaa lukittautua muutamaksi päiväksi, kunhan ohjelman kuvaukset ovat ohi.

Korjaus: 12.9.2014 klo 9.56 Holman sketsihahmon menestystä koskevaa lausetta muokattu.


Antti Holma Show MTV3-kanavalla torstaina 17.9. alkaen kello 21.00

Lue myös:

    Uusimmat