Antti Aarnio-Wihuri kävi Frank Williamsin kanssa neuvotteluita jopa tämän roikkuessa pää alaspäin – ystävyys alkoi jo 50 vuotta sitten: "Oli ihmisenä ihan fantastinen"

F1-legenda Frank Williams on kuollut - urheilutoimittaja kertoo, millaisesta henkilöstä oli kyse 3:09
Williamsin perhe kertoi Frank Williamsin poismenosta sunnuntaina.

Valtteri Bottaksen tukijana Williamsin F1-sponsoriksi tullut Antti Aarnio-Wihuri tutustui tallipomo Frank Williamsiin jo noin 50 vuotta sitten tämän vasta tehdessä nousua moottoriurheilun kuninkuusluokkaan. Sunnuntaina menehtynyt Williams jäi Aarnio-Wihurin mieleen ehdottoman miellyttävänä tuttavuutena.

Williamsin perhe tiedotti 79-vuotiaan Frank Williamsin poismenosta sunnuntaina. Legendaariseen asemaan tallipomona noussut Williams nukkui pois läheistensä läsnä ollessa.

Wihuri-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Antti Aarnio-Wihuri oli neuvottelemassa Williamsin kanssa Valtteri Bottaksen tulosta formula ykkösiin vuonna 2011.

– (Bisneskumppanina) hän oli erinomainen, ja ihmisenä ihan fantastinen. Hän ymmärsi kaikenlaisia asioita. Hänen kanssaan oli todella miellyttävää keskustella ja hoitaa asioita, Aarnio-Wihuri muistelee.

Bottas-neuvotteluiden aikaan hänellä ja Frank Williamsilla oli jo pitkä yhteinen historia. Suunnilleen samaa ikäluokkaa olevat miehet olivat tavanneet toisensa ensimmäisen kerran jo 1960–70-lukujen taitteessa Formula 2 -varikolla.

– Hän kävi täällä Suomessakin pari kertaa kisoissa Keimolassa ja Hämeenlinnassa. Aina me silloin tällöin tapasimme jossain. Useamman kerran vuosittain, lyhytaikaisesti mutta kuitenkin, kertoo itsekin kilpaa ajanut Aarnio-Wihuri.

Kiinnostunut Suomenkin asioista

Williamsista tuli varsin nuorena oman tallin omistaja kuin sattumalta, kun hän hankki ilman ajopaikkaa jääneelle ystävälleen Pierre Couragelle auton Brabham-tallilta vuonna 1969. Vuosikymmentä myöhemmin Williams oli jo sarjan suuria nimiä, kun Alan Jones toi tiimille mestaruuden 1980 ja Keke Rosberg 1982.

Aarnio-Wihuri oppi vuosien saatossa tuntemaan Williamsin henkilökohtaisesti varsin hyvin. Kahdenkeskisiä välejään hän kuvailee hyviksi.

– Kyllä se minun käsittääkseni oli erittäin hyvä. Hän oli mielenkiintoinen ihminen ja mukava siinä mielessä, että hänen kanssaan pystyi keskustelemaan melkein mistä vain. Puhuimme paljon muustakin kuin pelkästä formulasta, vaikka sekin tietysti oli tärkeä asia.

– Puhuimme maailmanmenosta, ja miten Suomessa menee asiat. Meilläkin on jonkun verran tällaisten kaupunkitraktorien valmistusta, niin siitäkin juteltiin, Aarnio-Wihuri kommentoi.

Neuvotteluita Williamsin roikkuessa pää alaspäin

Bisneskumppanuudeksi välit muuttuivat vuonna 2011, jolloin Valtteri Bottakselle neuvoteltiin paikkaa F1-sarjaan. Tässä kohtaa vanhasta tuttavuudesta Frank Williamsin kanssa oli hyötyä.

– Minä tunsin hänet, ja Bottakselle piti saada paikka jostain, niin sitten me keskustelimme siitä. Hänhän otti Bottaksen sinne varakuljettajaksi. Se meni aika kivasti, ja siitä päästiin sitten eteenpäin.

Aarnio-Wihuri oli itsekin monesti paikalla F1-varikolla Bottaksen siirryttyä Williamsin kisakuljettajaksi kaudella 2013, jolloin neliraajahalvaantunut tallipomo jaksoi vielä käydä paikan päällä joissain kisoissa.

– Aina, kun kävin kisoissa, neuvottelimme pitkään hänen kanssaan. Hänen terveytensä oli jo hyvin huono siinä vaiheessa, kun Bottas tuli sinne, Aarnio-Wihuri sanoo Williamsista.

– Häntä aina välillä roikotettiin pää alaspäin. Heillä oli sellainen laite mukana, jossa häntä roikotettiin, ja olen minä muutaman kerran hänen kanssaan keskustellut, kun hän roikkui siinä pää alaspäin, Wihuri-pomo naurahtaa.

– Hän piti huolta siitä, ja oli tärkeää, että hänen piti pari kertaa päivässä tehdä se.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Siirto Williamsilta Mercedekselle

Bottas napattiin yllättäen Mercedekselle vuonna 2017 Nico Rosbergin lopetettua uransa. Wihuri jatkoi suomalaiskuskin sponsorointia vielä kolmen vuoden ajan. Williamsilta lähtö hoitui varsin mallikkaasti. Olihan välissä neuvottelemassa ollut Toto Wolff toiminut sekä Mersun tallipäällikkönä, Williamsin osakkaana kuin Bottaksen managerikin.

– Meillä oli sopimus, niin kuin Bottaksellakin, Frankin kanssa. Sitten kun Mercedes halusi hänet, niin sitten se neuvoteltiin, mutta kyllä se hyvin meni.

– Täytyy muistaa, että heillä (Williamsilla) oli Mersun moottorit, joten yhteistyötähän heillä oli jo Mersun kanssa. Ei se siinä mielessä mikään vaikea asia ollut, mutta tietysti asiat piti käydä läpi, että miten ne menevät, Aarnio-Wihuri selvittää.

Lue myös:

    Uusimmat