Ano Turtiaisen puheet vanhusten kuolemista järkyttivät eduskunnassa – pääministeri Marin joutui reagoimaan: "Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille"

Kansanedustaja Ano Turtiainen sai eduskunnan puhemieheltä harvinaisen huomautuksen 0:45
Kansanedustaja Ano Turtiainen sai eduskunnan puhemieheltä helmikuussa huomautuksen – katso videolta, miten otti asian vastaan

Kansanedustaja Ano Turtiainen puhui eduskunnassa vanhuksien ihmisarvon kyseenalaistavalla tavalla ja ilmaisi tukea kansalaistottelemattomuudelle.

Eduskunnassa on tänään käsitelty hallituksen päätöstä sulkea ravintolat leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla. Samalla kansanedustajat ovat keskustelleet myös poikkeusoloista.

Keskustelun toisen puheenvuoron käytti oman eduskuntaryhmänsä muodostava Ano Turtiainen, jonka mielestä poikkeusoloja ei olisi pitänyt ottaa käyttöön.

Puheenvuorossaan hän korosti erikseen, että koronaviruksen aiheuttamaan tautiin ovat kuolleet etenkin ikäihmiset ja antoi näin ymmärtää, ettei koronaan olisi tästä syystä pitänyt suhtautua nykyisellä vakavuudella.

– Kuolemantapaukset keskittyvät vanhusväestöön, eli niihin, jotka kuolisivat muutenkin mihin tahansa muuhunkin influenssan tyyppiseen tautiin, Turtiainen sanoi ja sai runsaasti välihuutoja muilta kansanedustajilta.

Puheenvuoronsa aikana Turtiainen puhui myös "uuskommunismista" ja esitti syytöksiä hysterian ja pakokauhun lietsomisesta koronan varjolla.

Lisäksi Turtiainen antoi eduskunnan täysistunnossa tukensa kansalaistottemattomuudelle, olettaen, ettei eduskunta torppaa hallituksen koronatoimia.

– Jos eduskunta ei torppaa tuota hallituksen esitystä, minä en voi mitään muuta kuin antaa täyden tuen kansalaistottelemattomuudelle tässä asiassa, Turtiainen sanoi.

"Totean olevani aivan järkyttynyt"

Hallituksen ministerit reagoivat Turtiaisen puheisiin nopeasti.

– On sanottava, että eduskunnassa on monenlaisia mielipiteitä ja niin tietenkin kuuluu kansanedustajilla ollakin, mutta johonkin minusta pitää vetää se raja, jollaisia puheenvuoroja voi käyttää, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kommentoi.

– Tässä minulla kyllä särähti korvaan se, että edustaja Turtiainen totesi, että ihmisarvo ei näytäkään olevan jakamaton. Haluan sanoa, että emme me voi täällä päättää, kenen ihmisen pitää kuolla ja kenen ei.

Kiuru kutsui Turtiaisen puheenvuoroa "karvat nostattavaksi".

Useat kansanedustajat sekä hallituksesta että oppositiosta yhtyivät kritiikkiin.

– Totean kyllä olevani aivan järkyttynyt tuosta edustaja Turtiaisen puheenvuorosta, Pia Kauma (kok.) sanoi.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) huomautti oman puheenvuoronsa aluksi ihmisarvoista.

– Ihmisarvo ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, ja ne ovat jakamattomia. Meidän tehtävämme on tietenkin suojella ihmisten elämää ja terveyttä, Marin totesi.

Turtiainen saanut huomautuksen välikohtauksesta

Perussuomalaisista erotettu Turtiainen on jo aiemmin ollut eduskunnan puhemiehen puhuttelussa.

Taustalla oli välikohtaus, jossa Turtiainen oli puistellut nyrkkiä ja käyttäytynyt uhkaavasti varapuhemies Juho Eerolaa (ps.) kohtaan.

Turtiainen sai asiasta puhemies Anu Vehviläiseltä (kesk.) huomautuksen.

Lue myös:

    Uusimmat