Saarikko ja muut poliitikot täräyttivät mielipiteensä riskimaihin matkustamisesta: "Ei ole oikein, että niihin tietoisesti matkustava saa korvauksen"

Tiede ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) vaatii Facebookissa, että Ruotsin maarajaan liittyvää kysymystä on käsiteltävä hallituksen piirissä tarkoin. Lisäksi korkeiden tautiriskin maihin matkustamisesta ei tulisi Saarikon mielestä saada korvausta.

– Koen, ettei ole oikein, että korkean tautiriskin maihin tietoisesti matkustava saisi reissunsa jälkeen valtiolta korvauksen menetetystä toimeentulosta pariksi viikoksi. Itse karanteeni sinänsä on oikein ja välttämätön, Saarikko sanoo.

Hallitus kokoontuu tänään ltakouluun koronaviruksen tilannekatsaukseen kello 16 alkaen. Heti iltakoulun jälkeen kello 18 alkaen pidetään hallituksen neuvottelu, jossa arvioidaan tarvetta toimenpiteille koronavirustilanteesta johtuen.

Saarikko painottaa, että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) ulostulossa ilmoittama pakkokaranteeni on oikein ja välttämätön.

"Jämäkät toimet vaativat selkeät ohjeet"

Saarikko uskoo, että Suomi on selvinnyt koronaviruksesta poikkeuksellisen hyvin. Hän on kuitenkin huolissaan testauksen pitkistä jonoista.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä Saarikko kertoo antaneensa tehtäväksi käydä läpi kokoontumisiin ja suuriin tapahtumiin liittyvää tilannekuvaa ja tarvittavaa ohjeistusta.

– Toistaiseksi tilanne on hyvä, mutta sitä seurataan tarkoin, Saarikko toteaa.

– Koronaviruksen leviämisen riskit ovat toistaiseksi painottuneet riskimaista palaaviin matkustajiin. Siksi linjaukset matkustajien testaamisesta ja pakkokaranteenista ovat oikeita ja välttämättömiä - ja ne tehtiin oikea-aikaisesti.

Saarikko kuitenkin painottaa, että jämäkät ratkaisut eivät ole aukottomia, vaan syntyy uusia ongelmia.

– On oikein odottaa edellyttää tässäkin asiassa riittävän selkeitä ohjeita meille kaikille suomalaisille. Ansionmenetyskorvaukset pakkokaranteenin ajalta tai erityinen kysymys.

Myös muut ovat Saarikon kanssa samoilla linjoilla

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on riskimaihin matkustamiseen liittyvistä karanteenikorvauksista samaa mieltä Saarikon kanssa.

– Karanteenit voivat olla jatkossa yhä useammin tarpeen. Omaa oikeustajuani vastaan rikkoo se, jos ehdoin tahdoin riskialueelle lomailemaan lähtenyt kuittaisi täydet karanteenikorvaukset. Tarpeettomasta riskinotosta pitäisi vastuuta kantaa itsekin, Ohisalo linjaa Twitterissä.

Vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara on myös ilmaissut mielipiteensä asiasta Twitterissä.

– Jos matkustan hurlumhei-lomalle koronakeskittymään, saan lisäbonuksena kahden viikon loman kotona täydellä palkalla Kelan maksamana. Ei se näin voi olla.

MTV Uutiset seuraa Säätytalon neuvotteluja paikan päällä MTV Uutiset Livessä kello 15:30 alkaen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja