Analyysiyhtiö lopettaa Stockmannin seurannan, antaa yhtiöstä synkän lausunnon – ”Emme pidä onnistumista erityisen todennäköisenä”

Stockmann vetäytyy Venäjän markkinoilta 1:57
Stockmann myi viime vuoden lopulla Pietarissa sijaitsevan kauppakeskuskiinteistönsä

Analyysiyhtiö Inderes lopettaa Stockmannin seurannan. Loppulausunto tavarataloyhtiön näkymistä on synkkä.

Analyysiyhtiö Inderes lopettaa Stockmannin osakkeen seurannan. Sen seurauksena se ei anna osakkeelle enää tavoitehintaa tai suositusta. Viimeiseksi tavoitehinnaksi jäi 2,00 euroa ja suositukseksi vähennä.

Inderesin Sauli Vilén ja Olli Vilppo pitävät vähittäiskauppayksikkö Stockmannin Retailin tuloskäännettä melko epätodennäköisenä.

– Yhtiön osissa oleva arvo on edelleen Retail-segmentin vankina, emmekä näe tämän potentiaalisen arvon purkautumista ilman Retailin kääntymistä, Vilén ja Vilppo kirjoittavat katsauksessaan.

Retailin viime vuoden tammi–syyskuun vertailukelpoisen liikevaihdon lasku on ollut analyytikoiden mukaan erittäin huolestuttavaa, sillä talouskasvuympäristön olisi pitänyt tukea myyntiä. Hullujen Päivien myynnin laskeminen yhdeksällä prosentilla ei sekään lupaa Retailille hyvää.

Verkkokauppa asettaa haasteensa 

Ruotsissa taas muotimarkkina on laskussa, mikä heikentää Lindexin näkymiä, vaikka se onkin kyennyt tulosparannukseen onnistuneen malliston, elpyneen myyntikateprosentin ja kulusäästöjen avulla.

– Sekä Retailin että Lindexin ongelmana on, että ne kärsivät korkeista kiinteistä kuluista, eivätkä niiden liiketoimintamallit kestä myynnin (tai myyntikatteen) nopeaa laskua. Vähittäiskaupan murroksen myötä kulutus siirtyy kuitenkin vääjäämättä verkkoon, jossa erityisesti Retailin hintakilpailukyky on heikko, Vilén ja Vilppo toteavat.

Analyytikoiden mukaan Retailin on pakko saada myynnin lasku pysähtymään, jotta positiivinen tuloskäänne olisi mahdollinen.

– Emme pidä tässä onnistumista erityisen todennäköisenä, sillä merkittävistä toimenpiteistä ja talouden vahvasta tuesta huolimatta Retailin myynti on pysynyt heikkona.

Sijoittajien toivo lepää Retailin nousussa

Liiketoiminnan nykyinen volyymi ei riitä ylläpitämään nykyistä tavarataloverkostoa, joten edessä on todennäköisesti sopeutustoimia. Myös Lindexillä on edessään hankaluuksia, kun kivijalkamyyntiä pitää saada korvattua digitaalisilla kanavilla.

Inderesin päivitetty osien summa -laskelma antaa Stockmannin osien summan arvoksi 3,50 euroa ilman Retailia. Markkina hinnoittelee Retailia kuitenkin analyytikoiden mukaan oikeutetusti negatiivisella hintalapulla, sillä sen liiketappio pilaa muun konsernin tuloksen.

Inderesin osien summassa Retailin arvo onkin –100 miljoonaa euroa, ja tällä arvolla osien summaksi muodostuu 2,1 euroa.

– Emme kuitenkaan näe reittiä osien summassa olevan arvon purkautumiselle Retailin jatkaessa selvästi tappiolla, sillä ostajaehdokkaita on vaikea löytää ja tuloksen tervehdyttäminen näyttää epätodennäköiseltä.

Stockmannin tulosperusteinen arvostus ei tarjoa osakkeelle edelleenkään mitään tukea, kun viime tilikauden ja tulevan tilikauden ev/ebit-kertoimet ovat noin 25. Analyytikot eivät odota yhtiön maksavan osinkoja lähivuosina, joten sijoittajien toivo lepää täysin Retailin käänteen onnistumisessa.

Stockmann ei ollut Inderesin maksavana asiakkaana, vaan analyytikot seurasivat sitä yleisen kiinnostavuuden vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat