Mainos

Amnesty: Olympialaiset kasvattaneet Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia

Kiina käyttää olympialaisia verukkeena jahdatakseen toisinajattelijoita ja puhdistaakseen Pekingin "epätoivotuista" henkilöistä, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo uudessa raportissaan. Se julkaistiin vain kymmenisen päivää ennen Pekingin olympialaisten alkua.

Olympialaisten piti tarjota Kiinalle mahdollisuus parantaa ihmisoikeustilannettaan. Amnestyn mukaan tilanne on kuitenkin vain huonontunut ja joitain pieniä parannuksia lukuun ottamatta viranomaiset ovat kiristäneet toisinajattelijoiden sortoa antaakseen kuvan harmonisesta ja vakaasta maasta.

Useita kiinalaisaktivisteja on viime kuukausien aikana pidätetty, vangittu, asetettu kotiarestiin tai kielletty saapumasta Pekingiin kisojen aikana. Myös toimittajien ja internetin valvontaa on raportin mukaan kiristetty.

Amnestyn Suomen osaston maatyön asiantuntija Meri Mäkihannu pitää Suomen asennetta Kiinaan lepsuna.

- Meidän pointti on otettu hyvin vastaan. Olympialaisia ei kannata boikotoida vaan Kiinan päättäjien kanssa pitää käydä vuoropuhelua maan ihmisoikeistilanteesta ja sen parantamisesta. Mutta olemme olleet pettyneitä siihen, että emme ole näitä kannanottoja nähneet eikä meidän poliittinen johto oleottanut siihen kantaa laisinkaan. Näemme myös, että vaikenemalla näistä ongelmista annetaan myös syyttä Suomen hiljainen hyväksyntä Kiinassa tapahtuville ihmisoikeusloukkauksille, Mäkihannu sanoo.

Amnesty vaatii Kansainvälistä olympiakomiteaa ja poliittisia johtajia painostamaan Kiinaa voimakkaammin, jotta se täyttäisi velvollisuutensa ihmisoikeuksien suhteen. Amnestyn mukaan ihmisoikeusrikkomukset saattavat muuten vain lisääntyä kisojen jälkeen, kun kansainvälinen yhteisö on kääntänyt katseensa muualle.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.