Mainos

Amnesty: Nato syylliinen sotarikoksiin

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää sotilasliitto Natoa sotarikoksista. Järjestön tuoreen raportin mukaan Nato pommitti tietoisesti siviilikohteita Jugoslaviassa vuosi sitten. Amnesty vaatiikin sotarikoksiin syyllistyneitä oikeuden eteen.

Naton pommitukset aiheuttivat laajaa tuhoa

Amnesty kirjaa raportissaan yhdeksän varmaa tapausta, joissa sodan lait muodostavaa Geneven sopimusta ja sen lisäpöytäkirjoja vastaan rikottiin. Yhdessä näistä, Serbian valtiollisen televisio- ja radiokeskuksen pommituksessa 23. huhtikuuta 1999, oli Amnestyn mukaan selvästi kyse sotarikoksesta. -Hyökkäys, joka johti 16 siviilin kuolemaan oli tietoinen hyökkäys siviilikohdetta vastaan ja on siksi luokiteltava sotarikokseksi, raportissa todetaan.

Amnestyn ulkopuolisena asiantuntijana toimineen tohtori Pekka Visurin mukaan muissa raporttiin kirjatuissa tapauksissa ei ole selvää näyttöä rikoksen edellyttämästä teon tahallisuudesta. Näissäkin iskuissa rikottiin kuitenkin sääntöjä, joiden mukaan siviileille ei saa aiheuttaa suhteetonta vahinkoa. Parissa tapauksessa lentäjät eivät keskeyttäneet hyökkäystä, vaikka havaitsivat osuneensa siviilikohteeseen. Niinpä esimerkiksi Gredelican rautatiesiltaa 12. huhtikuuta pommittanut lentäjä näki osuneensa sillalle ilmestyneeseen junaan, mutta pudotti kohteeseen siitä huolimatta vielä uuden pommin.

Korkea lentokorkeus ongelma

Hävittäjiä

Visuri muistutti, että sodan sääntöjen noudattaminen on vaikeaa tilanteessa, jossa taistelulentäjät on määrätty toimimaan vähintään 15 000 jalan eli 4,5 kilometrin korkeudessa omien tappioiden välttämiseksi. Tämä tapahtui siviiliuhrien kustannuksella.

Naton lentäjiltäkään se ei ollut Visurin mukaan jäänyt huomaamatta. -Lentäjät olivat joissain tapauksissa kieltäytyneet hyökkäämästä kohteisiin, koska olivat todenneet ne laittomiksi. Tai hyökkäysten jälkeen lentäjät olivat valittaneet sotilasjohdolle, etteivät pysty näissä olosuhteissa huolehtimaan siitä että Geneven sopimuksia noudatetaan, Visuri kertoi.

Nato kiistää rikokset

Robertson, George

Nato pääsihteeri Geroge Robertson torjui tuoreeltaan Amnestyn raportissa esitetyt syytteen "perusteettomina". Robertsonin lausunnon mukaan Nato noudatti äärimmäisen tarkasti sodankäynnin sääntöjä ja teki kaikkensa siviiliuhrien välttämiseksi.

Amnestyn mukaan Naton on tutkittava tapaukset, joissa sodan oikeussääntöjä on saatettu rikkoa, ja asetettava syylliset vastuuseen teoistaan. Lisäksi Naton olisi kehitettävä omia sääntöjään siten, että ne mahdollistavat humanitaarisen oikeuden noudattamisen.

Sekä Amnesty että amerikkalainen Human Rights Watch ovat arvioineet Jugoslavian pommitusten koituneen varmuudella noin 500 siviilin kuolemaksi. Visurin mukaan "ei ole ainakaan liioittelua" arvioida, että puolet uhreista olisi vältetty jo Nato olisi noudattanut sodan lakeja. Amnesty huomauttaa raportissa, ettei se ota kantaa siihen oliko Naton sotilaallinen väliintulo Kosovon tapauksessa oikeutettu vai ei.

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson muistutti lisäksi, että järjestö on selvittänyt useissa raporteissa myös Jugoslavian viranomaisten ja serbijoukkojen tekemiä ihmisoikeusrikoksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.