Mainos

Amish-väki lisääntyy vauhdilla Yhdysvalloissa

Amish-yhteisö voi Yhdysvalloissa poikkeuksellisen hyvin. Samaan aikaan, kun monet uskontokunnat ja vähemmistöt pelkäävät sulautuvansa olemattomiin, on amishien määrä lähes kaksinkertaistunut 16 viime vuoden aikana.

Syynä kasvuun ovat lisääntyneet yhteisön sisäiset avioliitot, suuri perhekoko ja pidentynyt elinikä, kertoo keskiviikkona julkaistu Pennsylvanialaisen Elizabethtownin yliopiston tutkimus. Amish-väestön koko on nyt 231 000 henkeä, kun se vuonna 1992 oli 125 000. Jos nykyinen noin neljän prosentin kasvuvauhti jatkuu, amish-väestö kaksinkertaistuu vuoteen 2026 mennessä. Tavallinen amish-perhe saa kuutisen lasta, ja viime vuosina yhteisö on tutkimuksen mukaan onnistunut aiempaa paremmin pitämään kiinni nuorista jäsenistään.

Kristillinen amish-lahko muutti Yhdysvaltoihin Euroopasta 1700- ja 1800-lukujen aikana. Yksinkertaista maalaiselämää viettävä yhteisö tunnetaan varauksellisesta suhtautumisestaan nykymaailman teknisiin edistysaskeliin. Amishit välttävät muun muassa auton ja sähkön käyttöä. Suurin osa heistä asuu Pennsylvanian, Ohion ja Indianan osavaltioissa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.