Aloita joululeivonta ajoissa – tässä oikea järjestys

Leivontanurkan Arja Savela vastaili lukijoiden joululeivontakysymyksiin.

Leivontanurkan Arja Savela vastasi lukijoita askarruttaviin kysymyksiin joulun leivonnasta. Lukijoita kiinnosti muun muassa joululeivonnan oikea ajoittaminen: milloin siis kannattaa leipoa piparit ja milloin kuivakakut?

– Joulun valmistelu kannattaa aloittaa toki hyvissä ajoin. Voit tehdä pakastimeen suolaisia tai makeita piirakoita ajoissa. Niistä riittää vaikka uudeksi vuodeksi asti, vinkkaa Arja.

Piparkakkutalosta silmäniloa jo ennen joulua

Piparikakkutalon rakentaminen kannattaa Arjan mukan hoitaa ajoissa, jotta siitä riittää silmälle iloa ennen joulua. Tavalliset piparit voi myös leipoa hyvissä ajoin, sillä ne säilyvät hyvin huoneenlämmössä. Kuivakakkujen valmistamisenkin voi hoitaa jo useita päiviä ennen aattoa.

– Kuivakakkuja voi leipoa viikkoa ennen joulua, jolloin ne säilyvät jouluun asti. Kuivakakut säilyvät parhaiten viileässä tilassa, ei kuitenkaan jääkaapissa vaan mieluiten viileässä komerossa. Kakku kannattaa säilyttää suljetussa muovirasiassa. Toki voit leipoa kuivakakut aiemminkin ja laittaa pakastimeen.

Viimetinkaan kannattaa jättää leivonnaiset, jotka maistuvat parhaimmalta tuoreena.

– Tortut kannattaa paistaa juuri ennen syömistä, koska ne ovat parhaimmillaan juuri paistettuna. Myöskään joulupullaa ei kannata juurikaan säilytellä, joten leivo se juuri vähän ennen joulua tai hyvissä ajoin pakastimeen. Sama on joululeipien ja limppujen kanssa. Nekin säilyvät vain muutaman päivän mehevinä ilman pakastinta.

Joulun leivontajärjestys:

Voi tehdä hyvissä ajoin ennakkoon: Piparit, piparkakkutalo, suolaiset ja makeat piirakat sekä kuivakakut pakastimeen

Voi tehdä useita päiviä ennen aattoa: Kuivakakut

Kannattaa jättää aatolle: Joulutortut, joulupulla, joululeivät

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja