Alkuasukkaat ampuivat heimotutkijan nuolella Amazonilla – "Eivät osaa erottaa ystäviä ja vihollisia"

Huimat kuvat Amazonin sademetsästä – eristäytynyt intiaaniheimo kuvattiin 1:04
Huimat kuvat Amazonin sademetsästä – eristäytynyt intiaaniheimo kuvattiin vuonna 2018.

Brasilian hallituksen viranomainen ja eristäytyneiden Amazon-heimojen asiantuntija Rieli Franciscato, 56, on saanut surmansa.

Tuntemattoman heimon alkuasukkaat ampuivat häntä nuolella, kun tutkimusryhmä lähestyi joukkoa suojelutarkoituksin. Asiasta kertoo The Guardian.

Franciscato teki uransa Brasilian alkuperäiskansojen virastossa Funaissa. Virasto vastaa muun muassa reservaattien perustamisesta. 

Keskiviikkona hän lähestyi toistaiseksi tunnistamatonta alkuasukasryhmää ryhmänsä kanssa Uru Eu Wau Wau -reservaatin lähistöllä. Heimo puolustautui ja nuoli osui Franciscatoa rintaan. 

– Hän puhkesi itkuun, veti nuolen pois rinnastaan, juoksi noin 50 metriä ja luhistui hengettömänä maahan, paikallinen poliisi kuvaili tapahtunutta.

Elintila vähenee

Alkuperäiskansoja puolustavan Kanindé-järjestön edustaja kommentoi surullista tapahtumaa ja totesi, ettei heimojäsenillä ole kykyä tehdä eroa "ulkopuolisen maailman ystävien ja vihollisten välille". 

The Guardian huomauttaa, että Brasilian alkuperäiskansojen kohtalo on jatkuvan uhan alla. Maan presidentti Jair Bolsonaro tahtoo vähentää reservaattien määrää. Lisäksi metsäalueita uhkaavat laittomasti toimivat metsurit ja kultakaivosten laajentamispyrkimykset. 

Presidentti Bolsonaro on muun muassa todennut, että hän pitää tietoja kiihtyvästä sademetsäkadosta valheina. 

Lue myös:

    Uusimmat