Alaskan jäätikkö voi sulaessaan aiheuttaa tuhoisan tsunamin – paikallinen eräopas MTV Uutisille: "Tämä on katastrofi"

Alaskassa ilmastonmuutoksen vaikutukset nähtävissä:"Kuulemme kovia pamauksia" 6:51
"Kuulemme kovia pamauksia" – Paikallinen opas näyttää, minkälaista tuhoa ilmastonmuutos aiheuttaa Alaskassa.

Alaskassa jäätikkö sulaa ennätysvauhtia ja seuraukset voivat olla paikalliselle kalastajayhteisölle katastrofaaliset.

MTV-palvelussa ja MTV3:lla maanantai-iltana kello 22.35 alkaen esitettävässä Trumpin Amerikan tulevaisuus -dokumentissa tutustutaan MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Mari Karppisen kanssa muun muassa Alaskan jäätiköiden huolestuttavaan sulamistilanteeseen.

Dokumentissa jäätiköihin erikoistunut alaskalaisopas Rick Brown näyttää, minkälaista tuhoa ilmastonmuutos aiheuttaa juuri tällä hetkellä.

Brown kertoo, että veden lämpeneminen on vaikuttanut kalastukseen siten, että lohi ei nouse enää samalla tavalla alueelle kuin ennen.

Brown kertoo myös kuulevansa Sewardin kalastajayhteisön lähistöllä jatkuvasti kovia pamauksia, kun iso määrä jäätikköä sulaa.

– Tämä on katastrofi. Jäätiköstä irtoavat lohkareet ovat niin suuria, että ne näkyvät satelliittikuvilla avaruuteen asti, Brown kertoo.

Tämänhetkinen tilanne Alaskassa tekee Brownin surulliseksi.

– Jotain, mitä rakastan, tuhoutuu silmieni edessä. Mietin sitä jatkuvasti. Se on kuin perheenjäsen olisi kuolemassa.

Tieteilijöiden mukaan on mahdollista, että nopeasti sulavat jäätiköt voivat aiheuttaa vyöryllään paikallisille tuhoisan tsunamin.  Pelottavinta asiassa on se, että se voi tapahtua hetkenä minä hyvänsä.

Eräopas ei näe vaaleissa yhtään hyvää vaihtoehtoa

Donald Trump on presidenttikaudellaan purkanut ainakin sata ympäristöä suojelevaa ohjelmaa. Ilmastonmuutoa itsessään hän on kutsunut huijaukseksi.

Oli kyse sitten Donald Trumpista tai Joe Bidenistä, Brown ei nää tulevissa presidenttivaaleissa yhtään hyvää ehdokasvaihtoehtoa, kun puhutaan ilmastonmuutosta vastaan taistelemisesta.

– Kun mietin vaihtoehtoja, en näe yhtään hyvää. En tiedä, mitä Biden tekee tai sanoo seuraavaksi. Joskus mietin, miksi he ovat ainoat vaihtoehtomme. 

Katso yläpuolelta löytyvältä videolta kurkkaus uutuusdokumentista.


Lue myös:

    Uusimmat