Älä pilaa hampaitasi! Varo näitä pahoja tapoja

Hampaiden kiille ei kasva takaisin ja vaurioiden korjaaminen on kallista. Pidä huolta hampaistasi ja luovu näistä vahingollisista tavoista.


Harjaat liian kovaa


Liian rajulla harjaamisella voit vahingoittaa hampaan kiillettä. Hankaavan liikkeen sijaan harjaa pienin, pyörivin liikkein. Älä käytä liian karheita harjaksia.


Syöt hapokkaita ruokia


Olet varmaan kuullut, mitä hampaalle käy jos sitä uittaa vaikkapa hiilihapon ja sokerin kyllästämässä kolajuomassa? Esimerkiksi virvoitusjuomat, appelsiinimehu, kirpeät makeiset, sitruuna ja viini voivat vahingoittaa hampaiden kiillettä. Kiille ei kasva takaisin, ja seurauksena voi olla esimerkiksi vihlontaa.


Nauti hapokkaita juomia mieluiten pillin kautta. Hampaille vahingollisten ruokien kanssa kannattaa juoda vettä.


Valkaiset liikaa


Hampaat tummuvat iän myötä, joten kukapa ei haluaisi tavoitella valkoisempaa hymyä? Varo kuitenkin valkaisemasta liikaa, sillä valkaisuaineet eivät vahvistuta hampaita – päinvastoin, nekin voivat liikaa tai väärin käytettynä haurastuttaa kiillettä.

Esimerkiksi kotona käytettävät liuskat ovat hellävaraisempia kuin järeämmät valkaisukeinot. Käytä kotonakin vain varmasti turvallisia, vastuulliselta myyjältä hankkimiasi tuotteita.

Käytät hampaitasi työkaluna

Älä avaa pulloja hampaillasi! Hampaat ovat kuin posliinia, eivät rautaisia työkaluja. Hampaiden iskeminen kovaan pintaan voi rikkoa purukalustosi.


Kylmää ja kuumaa yhtä aikaa

Älä haukkaa tulikuumaa pizzaa ja kulauta päälle jääkylmää juomaa. Rajut lämpötilanvaihtelut voivat aiheuttaa hampaisiin pienen pieniä säröjä. Seurauksena voi olla esimerkiksi värjäytymiä ja halkeilua.


Käytät väärää hammastahnaa


Valitse aina fluoria sisältävä hammastahna, ja vältä hankaavia ainesosia sisältäviä, esimerkiksi joitain valkaisevia, tahnoja.


Et harjaa ja lankaa tarpeeksi usein


Hampaita tulisi harjata vähintään kahden minuutin ajan kahdesti päivässä. Huolimaton suunhygienia voi johtaa reikiintymisiin ja tulehduksiin, jotka pahimmillaan voivat olla vaarallisia terveydelle. Harja ei yllä kaikkialle, joten muista myös käyttää hammaslankaa säännöllisesti.

Lähde Good Housekeeping

Norsu hammashoidossa – katso video

Katso muutaman vuoden takainen klippi siitä, miten elefantin hammashoito luonnistuu.


Lue myös:

    Uusimmat