Virtsankarkailu voi johtua monesta syystä – myös miehet kärsivät vaivasta

Keski-iän ylittämisen jälkeen ei ole lainkaan epätyypillistä, että miehet kohtaavat arjessa uudenlaisen vaivan, virtsankarkailun. Syy ongelman taustalla kannattaa selvittää, sillä vaivasta on mahdollista päästä eroon – tai siihen voi saada helpotusta muun muassa miesten virtsankarkailuun tarkoitetuilla suojilla.

Miesten virtsankarkailun taustalla voi olla useampia syitä ja ongelmaan voivat vaikuttaa muun muassa heikentyneet lantionpohjan lihakset, ikä, liikalihavuus tai eturauhaseen liittyvät ongelmat. Ensisijainen keino selvittää kiusallisen vaivan syy on hakeutua yleislääkärin tai urologin vastaanotolle, jotta asiantuntija voi arvioida, voisiko vaivaa hoitaa lääkkeillä tai leikkauksella. Virtsankarkailusta voi päästä eroon myös laihduttamalla, lisäämällä liikuntaa tai vähentämällä kahvin juomista. Miesten virtsankarkailuun tarkoitetut suojat voivat olla vaivasta kärsivän arjessa tärkeä apu.

Diacorin urologi Erkki Rintala toivoo, että miesten virtsankarkailusta puhuttaisiin avoimemmin, sillä pahimmillaan virtsankarkailu voi haitata sosiaalista elämää merkittävästi. Rintala on kohdannut työssään miehiä, jotka eivät uskalla poistua lainkaan kotoaan kiusallisen ongelman vuoksi.

– Kun ikää karttuu ja erilaisia oireita ilmenee, niin kyllä niitä kannattaa hoitaa – aivan niin kuin mitä tahansa muutakin vaivaa. Kun paikat jäykistyvät, ei ole lainkaan epätavallista, että ilmenee virtsankarkailua. Tämä on hyvin ikävä vaiva, johon kannattaa hakea apua yleislääkärin tai urologin vastaanotolta, Rintala kannustaa.

Virtsankarkailun eli inkontinenssin taustalta voi löytyä useita syitä. Tästä johtuen ongelman ilmaannuttua olisi tärkeää selvittää, mistä vaiva johtuu. Yleisimmät inkontinenssityypit ovat pakkoinkontinenssi, ponnistusinkontinenssi ja ylivuotoinkontinenssi.

Myös muutaman virtsatipan karkaamiseen eli jälkitiputteluun on saatavilla apua huomaamattomien, miehille tarkoitettujen suojien muodossa. Tällaisia suojia on helppo käyttää arjessa, ja ne voivat auttaa pääsemään eroon huolesta, jota jälkitiputtelu aiheuttaa.

– On hyvä tiedostaa, että miehille on yleistä, että muutama tippa karkaa virtsaamisen jälkeen. Tämän taustalla on fysiologinen syy, sillä miesten sulkijalihas on ylempänä ja virtsaa jää usein muutama tippa virtsaputkeen. Jälkitiputtelu ei kuitenkaan tarkoita virtsankarkailua, Rintala toteaa.

Pakkoinkontinenssi

Pakkoinkontinenssi eli pakkokarkailu tarkoittaa sitä, että virtsarakon seinämälihas on yliaktiivinen. Pakkoinkontinenssi ilmenee muun muassa siten, että äkillisen virtsaamistarpeen yllätettyä ei kykene pidättämään niin pitkään, että ehtisi vessaan. Pakkokarkailun vuoksi joudutaan usein myös ravaamaan vessassa myös öisin. Tämä inkontinenssin muoto voi johtua suurentuneesta eturauhasesta tai aiemmin tehdystä eturauhasleikkauksesta.

Ponnistusinkontinenssi

Ponnistusinkontinenssi ilmenee siten, että virtsaa karkaa arkisten, äkillisten liikkeiden, kuten yskimisen tai nauramisen aikana. Syy niin kutsutun ponnistusinkontinenssin taustalla on usein se, etteivät lantionpohjan lihakset ole riittävän vahvat pidättämään virtsaa. Tämä inkontinenssin muoto on yleinen eturauhasleikkauksen jälkeen ja lihasheikkoudesta johtuvaan vaivaan voi saada apua lantionpohjanlihaksia treenaamalla.

Ylivuotoinkontinenssi

Ylivuotoinkontinenssissa on kyse siitä, että rakko täyttyy liian täyteen, eikä virtsa mahdu enää rakkoon. Tästä johtuen virtsaa voi karata hyvinkin yllättäen ylivuotoinkontinenssin seurauksena. Syy ylivuotoinkontinenssiin voi löytyä esimerkiksi eturauhasen liikakasvusta tai liian veltosta rakosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja