Älä missään nimessä toimi näin, jos löydät linnunpoikasen maasta

MTV Suomen suurimmassa lintutapahtumassa Virolahdella 4:42
MTV Uutiset vieraili 21. toukokuuta Virolahdella Suomen suurimmassa lintutapahtumassa.

Maasta löytyneellä linnunpoikasella ei todennäköisesti ole mitään hätää, mutta sinulla voi pian olla, jos tartut poikaseen.

Yliopistollinen eläinsairaala jakoi Birdlife Suomi -järjestön koostaman havainnollistavan kuvan, josta voit tarkastaa, miten menetellä maasta löytyneen linnunpoikasen kanssa.

Maasta saattaa tähän aikaan vuodesta löytyä linnunpoikasia, jotka odottavat emoaan palaavaksi ravinnon kanssa.

Ensimmäiseksi kannattaa silmämääräisesti tarkastaa poikasen kunto. Jos siinä ei näy verta, lähellä ei näy menehtynttä emoa, eikä poikasessa ole vammoja eikä poikanen näytä siltä, että sen kimppuun olisi hyökäytty ja jos sillä on ruumiin peittävä höyhenpuku, se ei tarvitse enää omaa pesää.

Jos lintu ei ole vaarallisessa paikassakaan, kuten autotiellä, täytyy poikanen jättää rauhaan. Emo palaa kyllä ruokkimaan sen.

Jos taas linnunpoikanen on selvästi haavoittunut tai jos lähellä on kuollut emo, tulee ottaa yhteyttä lähimpään lintuhoitolaan. Sellainen löytyy esimerkiksi Heinolasta, Pyhtäältä tai Korkeasaaresta. Voi myös tavoitella lähintä lintuja hoitavaa vapaaehtoista . 

Lintuemo voi hyökätä

Mikäli linnunpoikanen on muuten kunnossa, mutta sillä ei näytä olevan koko ruumiin peittävää paksua höyhenpukua, se saattaa olla pudonnut pesästä.

Jos pesä on näkyvillä ja yletyt siihen, voit laittaa sen varovaisesti takaisin pesään. Emo todennäköisesti jatkaa sen ruokkimista.

Muista kuitenkin, että mikäli emo on lähettyvillä ja näkee aikeesi tarttua poikaseen, saattaa emo hyökätä kimppuusi hyvinkin aggressiivisesti. Jos pesää eikä emoa ei ole näkyvissä, voit ottaa yhteyttä joko lintuhoitolaan tai Birdlifeen. 

Vaikka poikanen osaisikin jo kävellä ja hypellä, ja se on odottelemassa muina lintuina emon tuomaa ateriaa, voi poikasen siirtää turvaan siinä tapauksessa, jos se odottelee vaarallisessa paikassa, kuten autotiellä.

Älä kuljeta linnunpoikasta kuitenkaan liian kauas tai piiloon pensaan alle, sillä emon täytyy kuulla poikasensa.

Älä missään tapauksessa ja sylittelemään tai paijailemaan poikasta, vaan poistu sen viereltä mahdollisimman pian, ettet saa vihaista lintuemoa kimppuusi.

Linnunpoikanen
Useimmiten ei tarvitse tehdä muuta kuin jättää linnunpoikanen rauhaan.



Lue myös:

    Uusimmat