Törmäsit söpöön mutta yksinäiseen eläimen poikaseen ja sydämesi palaa halusta auttaa? Aina ei kannata

Yksinäisen näköinen luonnonvaraisen eläimen poikanen voi herättää löytäjässään hoivavietin. Joissain tilanteissa on kuitenkin parempi olla puuttumatta tilanteeseen.

Eläimellä ei välttämättä ole mitään hätää.

Monet eläinlajit pesivät esimerkiksi kaupunkien keskustoissa. Jos eläin on loukkaantunut, se tarvitsee apua, mutta muuten avuntarve riippuu monesta asiasta.

Joskus on tarpeen tarkkailla tilannetta pidempään, jos on epävarma, kannattaako siihen puuttua.

Tervettä luonnonvaraista eläintä ei saa häiritä, vaikka se olisi ihmisen näkökulmasta sopimattomassa paikassa. Lintuja suojelee pesimärauha.

Pienet oravanpoikaset kylmettyvät nopeasti

Pesän ulkopuolelle joutunut aivan pieni oravanpoikanen tarvitsee apua.

– Jos sen silmät eivät ole auki eikä sillä ole karvapeitettä, se kylmettyy pesän ulkopuolella nopeasti. Silloin se tarvitsee ihmisen apua. Poikanen voi tarvita esimerkiksi lämpöä ja palauttamista pesään, opastaa eläintenhoitaja Sini Kielo Turun eläinsuojeluyhdistyksestä.

Mitä isommiksi oravanpoikaset kasvavat, sitä itsenäisemmiksi ne tulevat.

– Vieroitusvaiheessa oravanpoikaset voivat pyöriä ihmisten jaloissa ja jopa kiipeillä lahjetta pitkin. Se on ihan normaalia. Ne eivät yleensä tarvitse apua. Apua tarvitaan vain silloin, jos poikanen on heikkokuntoinen, huomauttaa Kielo.

Rusakonpoikasella ei todennäköisesti ole hätää

Rusakonpoikaset tarvitsevat apua vain, jos ne ovat loukkaantuneita.

– Rusakonpoikanen syntyy valmiina. Sillä on turkki ja silmät auki. Emo ripottelee poikaset eri paikkoihin, jotta mikään peto ei pääse kerralla viemään kaikkia poikasia. Emo imettää poikasia harvoin ja yleensä hämärän aikaan. Emo voi sijoittaa poikasen vaikka koulun pihalle, muistuttaa Kielo.

Poikasiin ei saisi koskea, koska ne ovat herkkiä stressille ja emo vierastaa niitä, jos niihin on tarttunut ihmisen hajua.

– Jos poikanen on huonossa tai vaarallisessa paikassa, kannattaa soittaa eläinsuojeluyhdistykseen ennen kuin koskee poikaseen ja kysyä neuvoa, miten ja mihin niitä voi siirtää, jos voi, neuvoo Kielo.

Loukkaantunut linnunpoikanen tarvitsee apua

Maasta löytyvä poikanen on saattanut pudota pesästä ja se tarvitsee vain nostaa takaisin pesään.

Monien lintulajien poikaset lähtevät pesästä lentokyvyttöminä, mutta silti emo jatkaa poikasen ruokkimista. Vaaralliseen paikkaan joutuneen linnunpoikasen voi nostaa turvaan.

Poikanen tarvitsee ihmisen apua vain, jos se on loukkaantunut tai kylmettynyt.

– Paras ohje on, että kannattaa soittaa eläinsuojeluyhdistykseen ennen kuin tekee mitään, sanoo Sini Kielo.

Ohjeita luonnonvaraisten eläinten avuntarpeesta löytyy esimerkiksi täältä.

Lue myös:

    Uusimmat