Älä missään nimessä tee nyt tätä virhettä takan kanssa! Voi johtaa mittaviin vahinkoihin ja jättilaskuun

Ihmiset polttavat jätteitä takassa säästääkseen lämmityskustannuksissa – asiantuntija kertoo, saako näin tehdä 5:37
KATSO MYÖS VIDEO: Ihmiset polttavat jätteitä takassa säästääkseen lämmityskustannuksissa – saako näin tehdä?

Vakuutusyhtiöstä muistutetaan, että lämmityskauden alussa ei kannata kiirehtiä tulisijan kanssa. Seurauksena voivat pahimmillaan olla mittavat vahingot.

Jättikallis sähkö saa monet haikailemaan nyt säästöjä eri keinoin. Lämmityskuluissa voikin parhaimmillaan saavuttaa tuhansien eurojen säästöt aktiivisella tulisijan käytöllä.

Kuten Nuohousalan Keskusliitto elokuun lopussa muistutti, pitkään käyttämättä ollutta vanhaa takkaa tai muuta tulisijaa ei kuitenkaan tule lämmittää ennen sen tarkistamista. Oli takka sitten vanha tai uusi, kannattaa lämmityskauden alussa pitää aina mielessä yksi asia: tulisijan lämmittäminen pitkän tauon jälkeen on aloitettava varovasti.

Kylmän takan liian nopeasta lämmittämisestä jopa kymmenen tuhansien eurojen vahingot

Vakuutusyhtiö LähiTapiolasta varoitetaan kylmänä olleen tulisijan varomattoman ja liian nopean lämmityksen voivan johtaa jopa mittaviin vaurioihin. Hosuminen voi vaurioittaa kylmää piippua ja aiheuttaa savu- sekä nokivahinkoja. LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela kertoo vakuutusyhtiön korvaavan joka syksy noin parikymmentä liian nopeasta lämmittämisestä aiheutunutta savu- ja nokivahinkoa.

– Korvausmäärät vaihtelevat muutaman tuhannen euron siivous- ja hajunpoistokäsittelystä aina kymmenien tuhansien eurojen vahinkoihin, joissa joudutaan purkamaan sisäverhouksia ja jopa eristeitä. Myös irtaimiston vahingot voivat olla suuria, Koskela kertoo tiedotteessa.

Vakuutusyhtiöstä neuvotaankin näkemään hieman vaivaa valmistelevien töiden eteen ennen ensimmäistä lämmitystä. LähiTapiola Lapin rakennusvahinkotarkastaja Pekka Rautio neuvoo tuomaan polttopuut ajoissa sisälle ja esilämmittämään tulisijaa. 

– Ilman kiertämistä savukanavissa voi edistää esimerkiksi pienen kynttilän, hiustenkuivaajan tai jopa auton sisätilalämmittimen avulla. Ensimmäisellä lämmityskerralla kannattaa muutoinkin puita polttaa normaali lämmitystä vähemmän, Rautio neuvoo vakuutusyhtiön tiedotteessa.

Nuohousta ja paloturvallisuutta ei myöskään pidä unohtaa. Ennen tulisijan lämmittämistä tulee muistaa avata pellit ja luukut, ja tyhjentää tuhkat palamattomalle alustalle.

Pakollisia palovaroittimia edelleen liian vähän suomalaiskotitalouksissa

Vakuutusyhtiöstä kerrotaan, että suomalaiskodeissa on edelleen liian vähän palovaroittimia. Osa asennetuista varoittimista ei myöskään ole toimintakuntoisia.

– Jokaista 60 asuinneliötä kohden on oltava yksi palovaroitin ja jokaisessa asuinkerroksessa vähintään yksi. Palovaroittimen toiminta pitää varmistaa ja tarvittaessa vaihtaa paristo uuteen, Rautio muistuttaa.

Palovaroittimen lisäksi kannattaa huolehtia paloturvallisuudesta myös tarvittavilla sammutusvälineillä.

– Kannattaa myös hankkia sammutuspeite ja käsisammutin ja opetella käyttämään niitä.

Katso myös video: Palovaroitin ei välttämättä ehdi reagoimaan terassipaloon

Palovaroitin ei välttämättä ehdi reagoimaan terassipaloon 0:51
Vakuutusyhtiö Ifin mukaan terassilta ja parvekkeilta alkaneet tulipalot aiheuttavat keskimäärin suurempia palovahinkoja kuin muut kodissa tapahtuvat palo

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja