Jopa tuhansien eurojen säästöt! Sähkönkulutus voi puolittua yksinkertaisella keinolla: "Mitä isompi omakotitalo on..."

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus? 1:02
KATSO MYÖS VIDEO: Kumpi kannattaa nyt ottaa, määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY:stä muistutetaan, miten lämmityskustannuksissa pystyy säästämään pitkän pennin.

Sähkön hinta ja siitä aiheutuvat jättimäiset laskut ovat viime aikoina puhuttaneet suomalaisten keskuudessa. Energiamaksut ovat nyt uusissa sähkösopimuksissa moninkertaiset verrattuna vaikkapa viime vuoteen. Sähköyhtiöt kertoivat myös MTV Uutisille, mitä siitä seuraa, jos sähkölaskua ei syystä tai toisesta pysty maksamaan.

Moni sähkölämmitteisen talon omistaja näkee jo tulevan talven sähkölaskuista painajaisia. Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY muistuttaa tiedotteessaan, että jos kotitaloudesta löytyy tulisija, voi lämmityskustannuksia saada alas tuntuvasti. 

– Toimiva tulisija on ainoa sähköstä riippumaton laite, jolla voi pitää kotinsa lämpimänä ja valmistaa ruokaa silloinkin, jos muissa energiajärjestelmissä olisi häiriöitä, muistuttaa toiminnanjohtaja Hannu Murtokare Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:stä.

"Sähkönkulutus voidaan puolittaa"

Yhdistyksen mukaa noin puolessa miljoonassa suomalaisessa omakotitalossa käytetään tulisijaa lähes päivittäin marras-maaliskuun aikana täydentävänä lämmitysmuotona. Aktiivisella käytöllä säästöä voikin sähkölaskuun saada roimasti: TSY:n laskelmien mukaan kulut voivat pienentyä jopa 1 500–5 500 euroa vuodessa

– Mitä isompi omakotitalo on ja mitä useammin tulisijalla lämmitetään, sitä suuremmat voivat säästöt olla, yhdistyksen tiedotteessa muistutetaan.

Älä unohda nuohousta! Säännöllinen nuohous sekä kuivan puupolttoaineen käyttö pienentää puunpolton terveyshaittoja.

Tuhansien eurojen säästöihin voi päästä esimerkiksi 1980-luvulla rakennetussa, noin 140 neliön sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa sähkönkulutus on kekimäärin 25 000–30 000 kilowattituntia (kWh) vuodessa. Tästä noin kaksi kolmasosaa voidaan laskea lämmityskustannuksiksi.

– Säännöllisellä tulisijojen käytöllä marras-maaliskuun aikana lämmitykseen käytetty sähkönkulutus voidaan puolittaa.

Vanha tulisija ei välttämättä yhtä energiatehokas

Säästösummat riippuvat toki myös tulisijasta, sillä ne ovat TSY:n mukaan kehittyneet paljon vuosien saatossa. Talon alkuperäinen tulisija ei siis välttämättä tuo yhtä paljon säästöjä kuin modernimpi lämmittäjä.

– Uusien tulisijojen energiatehokkuus on myös parantunut kolmanneksella 1980-luvun tulisijoihin verrattuna. Tulisijojen energiatehokkuuden paraneminen on johtanut pienhiukkaspäästöjen vähenemiseen yli kolmanneksella.

Käytännössä aikaisempaa pienemmällä klapimäärällä voidaan säästää sähkölaskua.


Katso myös video: Takka tehokäyttöön ja valot pois – omakotitalossa asuva Vibha perheineen valmistautuu jo sähkönsäästötalveen

Takka tehokäyttöön ja valot pois – omakotitalossa asuva Vibha perheineen valmistautuu jo sähkönsäästötalveen 4:00
Näin Vibhan perheessä varaudutaan sähkönsäästötalveen.


Lähde: TSY

Lue myös:

    Uusimmat