Älä käytä käsidesiä joka päivä

Tukesin ylitarkastaja ei suosittele käyttämään niin sanottua käsidesiä joka päivä. Tukes muistuttaa ylipäätään, että varsinkin julkisissa tiloissa sekä erilaisten pintojen että käsien desinfiointiin tarkoitettuja aineita tulee käyttää harkiten.

Tukes antoi tänään suosituksen, että suihkutettavia PHMB-valmisteita (polyheksametyleenibiguanidi) ei käytettäisi lainkaan sisätiloissa.

PMHB-valmisteita käytössä Suomessa laajalti

Ylitarkastaja Tapio Korkolaisen mukaan erilaisia PHMB-valmisteita on Suomessa käytössä aika laajalti.  Suihkutettavat tuotteet ovat kuitenkin harvinaisempia.

– Näitä suihkutettavia valmisteita, mistä tässä on puhe, niitä ei ole käsitykseni mukaan kovin paljoa ole. Tiedotuksemme tästä asiasta on kestänyt jo pari vuotta ja ne ovat jo sen seurauksena vähentyneet käytöstä, Korkolainen toteaa MTV Uutisille.

Aine on erityisen haitallista hengitysteitse.

– Jos altistus on todella merkittävää ja pitkäaikaista, niin siinä voi olla suuriakin keuhkovauriota tulossa. Mutta se käyttö mitä se näissä kohteissa täällä on, se ei suinkaan ole tätä luokkaa.

Käsidesi tarpeen epidemioiden yhteydessä

Sen sijaan käsidesit eivät sisällä Korkolaisen mukaan yhtä merkittävää riskiä altistumiselle, vaikka ne sisältäisivätkin PHMB:tä.

Tukes kehottaa silti myös miettimään tarkoin myös sitä, milloin käsidesiä käytetään ylipäätään.

– Ei jokapäiväiseen käyttöön, vaan se käyttö on tarkoin harkittava, Korkolainen toteaa.

– Tällaisten lintuinfluenssaepidemioiden yhteydessä se on ilmeisesti tarpeen, mutta sen jälkeen ne nyt ovat jääneet yleiseen käyttöön. Ja ne eivät ole enää mahdollisesti tarpeen.

EU:ssa valmistellaan parhaillaan riskinarvioita PMHB:sta. Korkolainen rauhoittelee ihmisiä, jotka ovat huolissaan aineen mahdollisesta käytöstä esimerkiksi kouluissa tai lastentarhoissa.

– Mihinkään hysteriaan ei ole nyt syytä. Näitä aineita on käytetty pitkään ja mitään sellaisia oireita tai suuria haittoja ei ole havaittu. Tällaisessa käytössä tämä on vain varmistusta siitä, että edes herkimmät henkilöt eivät saa mitään oireita.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja