Älä heitä rahojasi hukkaan – 3 askelta täydelliseen viinin säilytykseen

Etenkin hiljattain viineistä kiinnostuneille saattaa olla hieman epäselvää, kuinka viinejä kuuluu oikeaoppisesti säilyttää. Näillä konsteilla pidät viinisi laadun erinomaisena, ja pullon korkatessasi pääset nauttimaan parhaasta mahdollisesta mausta.

Jos ostat kalliin viinipullon, ja säilytät sitä täysin väärällä tavalla, heität rahasi hukkaan. Viinin oikeaoppinen säilyttäminen ei vaadi mahdottomuuksia, ja nämä kolme askelta opeteltuasi voit huoletta jättää viinin odottamaan oikeaa korkkaushetkeä.

Säilytä pullot aina kyljellään
Viinipullo tulisi säilyttää aina vaakatasossa, ja tähän tarkoitukseen paras onkin erillinen viiniteline. Syy kyljellään säilyttämiselle on siinä, että viinin tulisi olla koko ajan kosketuksissa pullon korkin kanssa. Luonnollisen korkin tulee pysyä ilmatiiviinä ja suojata viiniä hapelta ja muilta ulkopuolelta tulevilta aromeilta, ja paras tapa siihen on pitää korkki kosteana ja laajentuneena.

Pidä lämpötila kohtalaisena
Mikäli et pysty pitämään viiniä viileänä, pidä sen lämpötila kuitenkin mahdollisimman vakaana. Valkoviinin ideaali säilytyslämpötila on noin 12 astetta, ja punaviinin hieman matalampi. Jos kuitenkin aiot käyttää viinin puolen vuoden kuluessa sen ostamisesta, huoneenlämmössä säilyttäminen riittää. Älä missään tapauksessa säilytä viinejä lieden, jääkaapin, tiskikoneen tai muun alati lämpötilaansa vaihtavan asian lähellä.

Vältä jatkuvaa altistumista valolle
Pidä viini suojattuna auringonvalolta, sillä pitkän altistumisen jälkeen sen maku latistuu. Monet viinipullot on tehty sävytetystä lasista, joka osaltaan suodattaa myös viinille haitallisia UV-säteitä. Parhaat säilytyspaikat ovatkin lähellä maan tasoa, tai omassa hyllyssään tai kaapissaan.

Näin säilytät avatun viinipullon:
Avattua viiniä ei tarvitse juoda yhdeltä istumalta, vaan voit nauttia pullon loppuun myöhemminkin. Aseta korkki takaisin viinipulloon, ja huolehdi, että laitat pulloon saman pään, joka siellä on ollut aiemminkin. Korkin toinen pää nimittäin on ehtinyt imeä itseensä aromeita ja mahdollisesti myös hometta. Jos korkki ei tunnu menevän takaisin pulloon helpolla, voit vuolla osan turvonneesta korkista pois. Toinen vaihtoehto on ostaa uudelleenkäytettävä viinipullonsulkija.

(MTV3)
Lähde: India Times

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja