Aku Partaselta hurja taistelu olympialaisissa – pitkään mitalista taistellut suomalainen 9:s kävelyn kuninkuusmatkan jäähyväisissä

Veli-Matti ”Aku” Partanen onnistui loistavasti Tokion olympialaisten 50 kilometrin kilpakävelyssä. Yli 40 kilometriin asti mitalista taistellut Partanen oli lopulta yhdeksäs.

Sapporossa kävelty 50 kilometrin kilpailu oli jäähyväisotatus, sillä kuninkuusmatka poistuu olympiaohjelmasta. Kilpailussa käveltiin kahden kilometrin kierrosta.

Kärkiryhmässä rauhallisen varmasti kävellyt Partanen tuli 25 kilometrin väliaikapisteelle koko porukan keulilla. Kärkiryhmässä oli kisan puolivälissä 22 miestä. Puolan Dawid Tomala piti muut kärkimiehet hereillä kokeilemalla pientä irtiottoa useampaan otteeseen matkan aikana. 32 kilometriin tultaessa Tomala oli nykäissyt 50 sekunnin eron muihin.

40 kilometriin tultaessa Tomala oli jo lähes kolme minuuttia karussa, mutta muusta kärkiryhmästä alkoi erkaantua kuusi miestä mitalitaisteluun, 29-vuotias Partanen yhtenä heistä.

42 kilometrin jälkeen suomalainen alkoi taipua mitalitaistosta, viisi kilometriä ennen maalia hän oli jäänyt Tomalaa jahtaavasta porukasta 20 sekuntia. Partanen oli tuossa vaiheessa seitsemäntenä ja taivalsi yksinään, kun Australian Rhydian Cowley oli takana 15 sekunnin päässä. Viimeisen vitosen aikana Partasen ero mitalisijoihin kasvoi ja Cowley tuli ohi.

Valentin Konosen valmentaman Partasen ennätys on 3.44.43, tänään loppuaika oli 3.52.39. Partanen tuuletti päästyään maaliin, eroa pronssisijaan minuutti ja 40 sekuntia.

31-vuotiaan Tomalan hankkima ero riitti selvään olympiavoittoon vasta uran kolmannessa viidenkympin kisakävelyssä. Hopeasta karkasivat taistelemaan Saksan Jonathan Hilbert ja Espanjan Marc Tur. Saksalainen nykäisi vajaa kilometri ennen maalia ja otti hopeaa, Tur hyytyi ja Kanadan Evan Dunfee nousi ohi pronssille.

Neljännen kerran olympialaisissa viidelläkympillä kävellyt Jarkko Kinnunen tippui kärjen vauhdista tasaisesti matkan edetessä. Lopussa Kinnunen napsi sijoituksia ja oli 26:s. Kärkeen eroa tuli 14 minuuttia ja 20 sekuntia. 37-vuotias Kinnunen liikuttui maaliintullessaan kyyneliin.

Aleksi Ojala joutui antamaan tasoitusta käymäläkäynnillä hieman ennen 20 kilometrin väliaikapistettä. Hän oli sen jälkeen hieman reilut puoli minuuttia kärkeä perässä. Vaikean urakan jälkeen Ojala saapui maaliin sijalla 38.

Sää ei ollut aivan pelätyn kaltainen, toki lämpötila oli heti startissa 25 astetta ja ilmankosteus liki 80 prosenttia. Kisa starttasi paikallista aikaa kello 05.30, joten lämpötila nousi matkan aikana, kolmen tunnin kävelyn jälkeen mittari näytti jo 33 astetta. Raastava kilpailu vaati keskeyttäjänsä. Maailmanmestari ja ME-mies Yohann Diniz jahtasi uransa ensimmäistä olympiamitalia, mutta ranskalainen joutui keskeyttämään ennen 30 kilometrin väliaikapistettä.

Kävelylegenda, kahdeksansissa olympialaisissaan kilpaillut, 51-vuotias Jesus Angel Garcia oli kisassa 35:s. Jo vuonna 1993 maailmanmestaruuden voittanut Garcia ei ole saavuttanut olympiamitalia. Pekingissä 2008 hän oli neljäs ja Ateenassa 2004 viides.

Lue myös:

    Uusimmat