Halloumi-sienitäytteinen possunfilee on hyvä vaihtoehto kinkulle.
Julkaistu 16.12.2010 12:25(Päivitetty 16.12.2010 13:28)
Jos kinkku ja laatikot tökkivät jo ennen aattoa, valmista joulupöytään uudenlaisia juhlaherkkuja. Kaikista perinteistä ei tarvitse – eikä kannata – luopua, mutta vanhoja suosikkeja voi muunnella tai maustaa uudella otteella.
Tatteli-mustapippurileipä haastaa joululimpun ja halloumi-sienitäytteinen possunfilee sinappikuorrutetun kinkun. Valitse omaan joulupöytääsi sopivat sortitit Akin uudenlaisista jouluherkuista!
Lohicarpacciosalaatti
Lohicarpacciosalaatti maustetaan limetin mehulla.
Raikas lohicarpacciosalaatti ja mausteinen piparjuurisilli aloittavat ihanan aterian. Alkupalojen kanssa maistuu pippurilla maustettu taatelileipä.
Pinnalle noin 1 1/2 dl Pirkka pekaanipähkinöitä noin 1 1/2 dl Pirkka cashewpähkinöita
1. Leikkaa taatelit saksilla pieniksi paloiksi.
2. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita veteen suola, pippuri, taatelit ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Alusta taikinaan loput jauhot vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Kohota noin 30 minuuttia.
3. Leivo taikinasta kaksi pitkulaista leipää ja nosta leivät voideltuihin suorakaiteen muotoisiin vuokiin (1 1/2 l). Pistele leivät ja anna kohota.
5. Paista leipiä 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Kumoa leivät vuoistaan leivinpaperin päälle pellille ja paista niitä uunin ylätasolla vielä noin 5 minuuttia, kunnes myös leipien pohjat saavat hieman paistopintaa.
6. Voitele lopuksi leipien pinta siirappivedellä. Tarjoa voimakkaiden juustojen kanssa.
Halloumi-sienitäytteinen possunfilee
Moderni "joulukinkku" saa makua halloumijuustosta.
Possunulkofileen sisältä paljastuu vastustamaton sieni-halloumijuustotäyte. Tarjoa possun lisäkkeenä valkosipuliperunoita ja bataatti-omenasoselaatikkoa.
1 pkt (n. 1,5 kg) HK Viljapossun ulkofileetä noin 1 tl suolaa 1 tl mustapippuria
Täyte: 1 pkt (250 g) Pirkka Parhaat halloumijuustoa 1 rs (200 g) Pirkka herkkusieniä 1 (noin 130 g) sipuli noin 2 rkl öljyä noin 1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna 2 - 3 rkl minttua hienonnettuna
1. Kuutioi juusto. Puhdista ja paloittele herkkusienet. Hienonna kuorittu sipuli. Ruskista juustokuutiot pannussa tilkassaöljyä ja siirrä lautaselle. Ruskista myös sienet pannussa rasvassa. Lisää joukkoon sipulit ja anna kuullottua. Siirrä pannu liedeltä sivuun ja sekoita joukkoon juusto.
2. Leikkaa fileeseen viilto pitkittäin puoliväliin asti. Avaa filee leikkaamalla veitsellä molempia reunoja kohden niin,että saat yhtenäisen levyn, jonka voit kääriä kuin kääretortun. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jätä mausteita myös pintaan.
3. Levitä halloumi-sieniseos fileelle ja hienonna tuoreita yrttejä päälle. Kääri levy tiukaksi rullaksi. Sido rulla kiehuvaan veteen kastetulla puuvillalangalla. Paista fileelle kaunis paistopinta parilapannussa. Ripottele pintaan vielä mausteita. Työnnä fileeseen paistomittari. Paista 175 asteessa noin 1 tunti 15 minuuttia, kunnes sisälämpötila on 75 astetta.
4. Poista lanka fileestä ja kääri folioon. Anna fileen vetäytyä ennen viipaloimista noin 20 minuuttia.
5. Paista perunagratiinit pakkauksen ohjeen mukaan 225 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa kastikkeena Crème Bonjouria.
Bataatti-omenasoselaatikko
Raikas baatattilaatikko maustetaan kanelilla ja kardemummalla.
1. Sekoita bataatti- ja omenasose, kerma, mannasuurimot, muna sekä mausteet keskenään.
2. Kaada seos voideltuun, pienehköön uunivuokaan. Rouhi pekaanipähkinät ja ripottele ne laatikon pinnalle. Lisää muutama voinokare. Paista 175 asteessa noin tunti.
Crème brûlée
Crème brûlée on sopivan juhlava jälkiruoka joulupöytään.
Aterian kruunaa klassikko, suussa sulava crème brûlée ja joulukahvin kanssa maistuu samettinen rommikakku.
1. Kaada kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja lisää se kerma-maitoseokseen. Kiehauta seos, nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki.
2. Erottele kananmunista keltuaiset erikseen kulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa seos löysäksi vaahdoksi. Ota vaniljatanko pois kerma-maitoseoksesta ja kaada se keltuaisvaahdon joukkoon sekoittaen.
3. Jaa seos neljään 2 dl:n annosvuokaan. Laita jokaisen vuoan päälle alumiinifolio ja nosta vuoat isompaan uunivuokaan tai uunipannulle. Kaada uunivuokaan lämmintä vettä annosvuokien puoleen väliin saakka. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes massa on hyytynyt.
4. Nosta vuoat vesihauteesta ja jäähdytä. Ripottele pinnalle fariinisokeria ja paahda pinta nopeasti rapeaksi kuumassa uunissa grillivastusten alla. Voit käyttää myös erityistä puhalluslamppua sokerin paahtamiseen. Tarjoa sellaisenaan tai raikkaiden marjojen tai hedelmien kanssa.
Vinkki! Jäljelle jääneistävalkuaisista voit tehdä marenkeja. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää 2 1/2 dl sokeria koko ajan vatkaten, kunnes seos on kiiltävää. Pursota tai nostele lusikalla seoksesta pieniä nokareita pellille leivinpaperin päälle. Kypsennä marenkeja 75-asteisessa uunissa1 - 2 tuntia.
Avaa uunin luukku ja anna marenkien kuivua rapeiksi uunin
jälkilämmössä.
Ullan rommikakku
Rommi antaa potkua upealle joulukakulle.
Pohja: 200 g Pirkka digestivekeksejä 100 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia 1 rkl sokeria