Akin moderni joulumenu

Jos kinkku ja laatikot tökkivät jo ennen aattoa, valmista joulupöytään uudenlaisia juhlaherkkuja. Kaikista perinteistä ei tarvitse – eikä kannata – luopua, mutta vanhoja suosikkeja voi muunnella tai maustaa uudella otteella.

Tatteli-mustapippurileipä haastaa joululimpun ja halloumi-sienitäytteinen possunfilee sinappikuorrutetun kinkun. Valitse omaan joulupöytääsi sopivat sortitit Akin uudenlaisista jouluherkuista!

Lohicarpacciosalaatti

Raikas lohicarpacciosalaatti ja mausteinen piparjuurisilli aloittavat ihanan aterian. Alkupalojen kanssa maistuu pippurilla maustettu taatelileipä.

300 g graavikirjolohta tai -lohta viipaleina

Limettimarinadi:
3 rkl limetin mehua
3 rkl oliiviöljyä
1 limetin raastettu kuori
1 tl roseepippureita murskattuna

Lisäksi:
1 ruukku jääsalaattia
1 rs (200 g) herkkusieniä
3/4 dl Pirkka pinjansiemeniä paahdettuna
50 g parmesaania lastuina
1 ruukku rucolaa

1. Sekoita marinadin ainekset. Levitä kalaviipaleet laakealle vadille. Kaada päälle limettimarinadi. Peitä vati kelmulla ja nosta kylmään maustumaan 1-2 tunniksi. Käännä viipaleet kerran maustumisen aikana.

2. Levitä huuhdotut, valutetut jääsalaatin lehdet ja viipaloidut herkkusienet tarjoiluvadille. Nosta salaatille kirjolohiviipaleet marinadeineen. Ripottele pinnalle paahdettuja pinjansiemeniä, parmesaanilastuja ja rucolan lehtiä.

Curry- tai piparjuurisilli

1 tlk (560 g) Pirkka sipulisilliä
1 rs (200 g) Valio Viola Indian curry tai
omena-piparjuurituorejuustoa
1 tlk (200 g) Pirkka Kevyt kermaviiliä
aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna

1. Valuta sillipalat sipuleineen, poista pippurit. Kuutioi sillit.

2. Sekoita tuorejuusto ja kermaviili keskenään, lisää joukkoon sillit, sipulit ja tilliä. Tarjoa perunoiden tai ruisleivän kanssa.

Vinkki! Lusikoi silliseosta ruis- tai moniviljaleivälle. Koristele keitetyllä ja lohkotulla kananmunalla sekä tillillä.

Taateli-mustapippurileivät

1 ps (200 g) Pirkka pehmeitä taateleita
1/2 l vettä
2 tl suolaa
1 1/2 tl mustapippuria
2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
noin 12 dl Pirkka hiivaleipävehnäjauhoja
1/2 dl Pirkka (kylmäpuristettua) rypsiöljyä

Voiteluun:
1/2 dl siirappia
noin 1/4 dl vettä

Pinnalle
noin 1 1/2 dl Pirkka pekaanipähkinöitä
noin 1 1/2 dl Pirkka cashewpähkinöita

1. Leikkaa taatelit saksilla pieniksi paloiksi.

2. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita veteen suola, pippuri, taatelit ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Alusta taikinaan loput jauhot vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Kohota noin 30 minuuttia.

3. Leivo taikinasta kaksi pitkulaista leipää ja nosta leivät voideltuihin suorakaiteen muotoisiin vuokiin (1 1/2 l). Pistele leivät ja anna kohota.

4. Voitele kohonneet leivät varovasti siirappivedellä. Halkaise cashewpähkinät pitkittäin puoliksi. Asettele pähkinät leivän pinnalle.

5. Paista leipiä 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Kumoa leivät vuoistaan leivinpaperin päälle pellille ja paista niitä uunin ylätasolla vielä noin 5 minuuttia, kunnes myös leipien pohjat saavat hieman paistopintaa.

6. Voitele lopuksi leipien pinta siirappivedellä. Tarjoa voimakkaiden juustojen kanssa.

Halloumi-sienitäytteinen possunfilee

Possunulkofileen sisältä paljastuu vastustamaton sieni-halloumijuustotäyte. Tarjoa possun lisäkkeenä valkosipuliperunoita ja bataatti-omenasoselaatikkoa.

1 pkt (n. 1,5 kg) HK Viljapossun ulkofileetä
noin 1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Täyte:
1 pkt (250 g) Pirkka Parhaat halloumijuustoa
1 rs (200 g) Pirkka herkkusieniä
1 (noin 130 g) sipuli
noin 2 rkl öljyä
noin 1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna
2 - 3 rkl minttua hienonnettuna

Lisäksi:
puuvillalankaa
1 tlk (2 1/2 dl) Crème Bonjour cuisinea, valkosipuli & yrtit
2 pkt (à 4 kpl/480 g) Pirkka Parhaat peruna-parsakaaligratiinia (pakaste)

1. Kuutioi juusto. Puhdista ja paloittele herkkusienet. Hienonna kuorittu sipuli. Ruskista juustokuutiot pannussa tilkassaöljyä ja siirrä lautaselle. Ruskista myös sienet pannussa rasvassa. Lisää joukkoon sipulit ja anna kuullottua. Siirrä pannu liedeltä sivuun ja sekoita joukkoon juusto.

2. Leikkaa fileeseen viilto pitkittäin puoliväliin asti. Avaa filee leikkaamalla veitsellä molempia reunoja kohden niin,että saat yhtenäisen levyn, jonka voit kääriä kuin kääretortun. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jätä mausteita myös pintaan.

3. Levitä halloumi-sieniseos fileelle ja hienonna tuoreita yrttejä päälle. Kääri levy tiukaksi rullaksi. Sido rulla kiehuvaan veteen kastetulla puuvillalangalla. Paista fileelle kaunis paistopinta parilapannussa. Ripottele pintaan vielä mausteita. Työnnä fileeseen paistomittari. Paista 175 asteessa noin 1 tunti 15 minuuttia, kunnes sisälämpötila on 75 astetta.

4. Poista lanka fileestä ja kääri folioon. Anna fileen vetäytyä ennen viipaloimista noin 20 minuuttia.

5. Paista perunagratiinit pakkauksen ohjeen mukaan 225 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa kastikkeena Crème Bonjouria.

Bataatti-omenasoselaatikko

1 pkt (400 g) Pirkka bataattisosetta
1 pkt (350 g) Pirkka omenasosetta
1 tlk (2 dl) Pirkka ruoka- tai kevytkermaa
1/2 dl mannasuurimoita
1 kananmuna
1/2 tl suolaa
1/4 tl kanelia
(ripaus kardemummaa)

Pinnalle:
1/2 ps Pirkka pekaanipähkinöitä
voita

1. Sekoita bataatti- ja omenasose, kerma, mannasuurimot, muna sekä mausteet keskenään.

2. Kaada seos voideltuun, pienehköön uunivuokaan. Rouhi pekaanipähkinät ja ripottele ne laatikon pinnalle. Lisää muutama voinokare. Paista 175 asteessa noin tunti.

Crème brûlée

Aterian kruunaa klassikko, suussa sulava crème brûlée ja joulukahvin kanssa maistuu samettinen rommikakku.

2 dl Pirkka kuohukermaa
1 1/2 dl Pirkka maitoa
1 vaniljatanko
5 keltuaista
3/4 dl sokeria

Pinnalle:
1/2 dl fariinisokeria

1. Kaada kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja lisää se kerma-maitoseokseen. Kiehauta seos, nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki.

2. Erottele kananmunista keltuaiset erikseen kulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa seos löysäksi vaahdoksi. Ota vaniljatanko pois kerma-maitoseoksesta ja kaada se keltuaisvaahdon joukkoon sekoittaen.

3. Jaa seos neljään 2 dl:n annosvuokaan. Laita jokaisen vuoan päälle alumiinifolio ja nosta vuoat isompaan uunivuokaan tai uunipannulle. Kaada uunivuokaan lämmintä vettä annosvuokien puoleen väliin saakka. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes massa on hyytynyt.

4. Nosta vuoat vesihauteesta ja jäähdytä. Ripottele pinnalle fariinisokeria ja paahda pinta nopeasti rapeaksi kuumassa uunissa grillivastusten alla. Voit käyttää myös erityistä puhalluslamppua sokerin paahtamiseen. Tarjoa sellaisenaan tai raikkaiden marjojen tai hedelmien kanssa.

Vinkki! Jäljelle jääneistävalkuaisista voit tehdä marenkeja. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää 2 1/2 dl sokeria koko ajan vatkaten, kunnes seos on kiiltävää. Pursota tai nostele lusikalla seoksesta pieniä nokareita pellille leivinpaperin päälle. Kypsennä marenkeja 75-asteisessa uunissa1 - 2 tuntia.

Avaa uunin luukku ja anna marenkien kuivua rapeiksi uunin

jälkilämmössä.

Ullan rommikakku

Pohja:
200 g Pirkka digestivekeksejä
100 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia
1 rkl sokeria

Täyte:
5 liivatelehteä
4 keltuaista
1 1/2 dl sokeria
4 dl Pirkka kuohukermaa
3 rkl tummaa rommia
1/2 dl vettä

1. Jauha keksit hienoksi monitoimikoneen kulhossa ja lisää sulatettu rasva ja sokeri. Taputtele seos irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Pane pohja hetkeksi kylmään jähmettymään.

2. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.

3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa myös kerma vaahdoksi, yhdistä vaahdot ja lisää rommi.

4. Purista liivatelehdet liotusvedestä ja liuota ne kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen.

5. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Koristele haluamallasi tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat