Miten suorittaa ajokortti opetusluvalla?

Henkilöauton ajokortin voi hankkia myös opetusluvalla.

Käytännössä opettaja on usein lähisukulainen, mutta se voi olla myös joku muu. Opetuslupaa voi hakea, kun oppilas, jonka opettamiseksi lupaa haetaan, on täyttänyt 17 vuotta. Näin aikaa harjoitteluun jää lähes vuosi. Vuoden aikana ehtii harjoitella paljon – kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina, erilaisissa olosuhteissa.

– Moni opetusluvalla opettanut isä ja äiti on raportoinut, että ajo-opetus on ollut myös mukavaa yhteistä ajanvietettä vanhemman ja itsenäistymisen kynnyksellä olevan nuoren kesken, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo.

Mitä opettajalta vaaditaan?

Opettajaksi aikova voi hakea henkilöautokortin opetuslupaa, jos seuraavat kriteerit täyttyvät:

  • Ikää vähintään 25 vuotta
  • B-luokan ajokortti on ollut voimassa vähintään kolme vuotta
  • B-luokan opetuslupaopettajan teoriakoe on suoritettu tai hakijalla on liikenneopettajan pätevyys.
  • Opettaja on henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva opetustehtävään.

Opetukseen käytettävä auto

Opetukseen käytettävä auto on katsastettava opetusajoneuvoksi. Opetusajoneuvon on oltava normaalirakenteinen, B-luokan ajokortilla ajettava ajoneuvo, jossa on turvavyöt opettajalle ja oppilaalle.

Ennen katsastusta ajoneuvoon on asennettava jarrupoljin ja lisäsivupeili opettajalle (oikealle puolelle) sekä opetusajoneuvon tunnus (valkoinen kolmio ajoneuvon takana).

– Suosittelen lisäksi hankkimaan imukupilla tuulilasin yläreunaan kiinnitettävän lisätaustapeilin opettajalle, Vesalainen täsmentää.

Opetuslupa ja ajokorttilupa tarvitaan

Opetuslupaa haetaan Trafin palveluntarjoajalta eli Ajovarma Oy:ltä – käytännössä siis samasta paikkaa, jossa opetuslupaopettajan teoriakoe suoritetaan. Samalla käynnillä jätetään käsiteltäväksi myös oppilaan ajokorttilupahakemus liitteineen.

Opetuslupa on voimassa siihen saakka, kun lupaan merkitty oppilas suorittaa ajokokeen hyväksytysti tai luvan myöntämisestä on kulunut kaksi vuotta siitä riippuen, kumpi tapahtuu ensin.

Samaan opetuslupaan voidaan merkitä kaksi oppilasta, jos opettaja tai opettajat ovat opetettavan tai opetettavien vanhempia, isovanhempia, huoltajia, lapsia, lapsenlapsia tai sisaruksia. Tällöin molempien oppilaiden pitää olla täyttänyt 17 vuotta opetuslupaa haettaessa. Myös opettajaksi voidaan merkitä kaksi eri henkilöä, mikäli vastaava ”lähisukulaisuus-” tai huoltajuusehto täyttyy.

– Opetuslupaopettajan teoriakoe on voimassa kolme vuotta. Sinä aikana uuden opetusluvan voi hakea uusimatta teoriakoetta, Vesalainen kertoo.

Opetuslupia voidaan myöntää enintään kolme kolmen vuoden aikana. Mikäli opettaja on oppilaan vanhempi, isovanhempi, huoltaja, lapsi, lapsenlapsi tai sisarus, ei opetuslupien määrää ole rajoitettu.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja